O κρατικός ρατσισμός οπλίζει, η αστυνομία πυροβολεί, η κοινωνία συναινεί.

O κρατικός ρατσισμός οπλίζει, η αστυνομία πυροβολεί,

η κοινωνία συναινεί

Στις 8 Ιούλη στη Λάρισα, έπειτα από καταδίωξη, πέφτει νεκρός από σφαίρα μπάτσου, 20χρονος Σύρος πρόσφυγας.

Αμέσως μετά την δολοφονία, στήνεται μια επιχείρηση υποβάθμισης της είδησης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα προβάλλεται από αυτά το «ποινικό παρελθόν» και η καταγωγή του θύματος. Συμμέτοχο σ’ αυτή την επιχείρηση είναι και όλο το κρατικό ρατσιστικό μπλοκ: από την εισαγγελία Λάρισας, η οποία αφήνει ελεύθερο χωρίς κατηγορίες τον μπάτσο που πυροβόλησε, την κάλυψη που αυτός είχε από τους μπατσοσυνδικαλιστές, μέχρι και τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Μηταράκη πως τέτοιου είδους περιστατικά είναι απόρροια «κακής εκπαίδευσης» της αστυνομίας.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε διαφορετική άποψη για όλα τα παραπάνω. Δεν πιστεύουμε πως ο μπάτσος σκόνταψε και το όπλο εκπυρσοκρότησε, ούτε βέβαια πως ήταν μια ακόμη «κακιά στιγμή».

Αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία, την αντιλαμβανόμαστε ως αποτέλεσμα του δομικού ρατσισμού του ελληνικού κράτους απέναντι σε μετανάστες/τριες, αποκλεισμένους/ες και φτωχοδιάβολους, ενός κράτους που δίνει το ελεύθερο στην αστυνομία να παίρνει τον ρόλο δικαστή και να εκτελεί κατά το δοκούν, με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα και την ταξική θέση του θύματος, όπως έχει συμβεί και στις περιπτώσεις των δολοφονημένων Ν. Σαμπάνη και Κ. Φραγκούλη μόνο και μόνο επειδή ήταν Ρομά.

 

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ