Για την υπόθεση της Αργυρώς Γιαννουδάκη, δικαστήρια Χανίων, Τρίτη 20 Ιουνίου στις 9:00.

Στις 20 Ιούνιου, η αθλητική δημοσιογράφος Αργυρώ Γιαννουδάκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων, επειδή έκανε το αυτονόητο: αντέδρασε με τον γραπτό της λόγο ενάντια σε ρατσιστικές εκφράσεις μίσους ενός διευθυντή μέσων ενημέρωσης.

Ο δημοσιολόγος αυτός δεν διστάζει να στοχοποιεί τους μετανάστες εργάτες ή τις προσφυγικές ζωές σε κίνδυνο στην θάλασσα, αποκαλώντας τους υποτιμητικά «λαθρομετανάστες». Είναι αυτός ο λόγος που δικαιολογεί ιδεολογικά τα ναυάγια στο Αιγαίο, την άρνηση ασύλου, την εργασία χωρίς κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Σε δημόσιες αναρτήσεις του εν λόγω ιδιοκτήτη κρητικού πρακτορείου ειδήσεων –οι οποίες είχαν σαφείς ομοφοβικές διατυπώσεις υποτίμησης κατά των ανθρώπων που ανήκουν σε ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες– η Αργυρώ Γιαννουδάκη αντέδρασε γράφοντας πως οι εκφράσεις του «ξερνάνε ρατσιστικό μίσος».

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή είναι πως η Αργυρώ κατηγορείται ότι «προσέβαλε την τιμή και την υπόληψη» ενός ανθρώπου που συστηματικά και εσκεμμένα προσβάλλει και υποτιμά την ανθρώπινη υπόσταση κοινωνικών ομάδων «ξερνώντας», όντως, ρατσιστικές διατυπώσεις γύρω από την καταγωγή ή το κοινωνικό φύλο.

Το ότι αυτή η υπόθεση δικάζεται αποτελεί ένδειξη της πολιτικής βούλησης κύκλων συμφερόντων που θεωρούν ότι μπορούν με αυτό τον τρόπο να καταστείλουν τον αντιρατσιστικό και τον αντιφασιστικό λόγο. Στόχος αυτών των κύκλων είναι επίσης να οξύνουν τις ανοχές του (όποιου) νομικού πολιτισμού απέναντι στα ρατσιστικά εγκλήματα.

Όπως γράφει η ίδια η Αργυρώ Γιαννουδάκη:

«Στις 20 Ιουνίου στις 9 π.μ. δικάζομαι στα Χανιά επειδή έγραψα στο facebook σε έναν ρατσιστή ότι ‘ξερνά ρατσιστικό μίσος’. Για όσους δεν το γνωρίζετε, είμαι αθλητική δημοσιογράφος και με έχουν ταράξει στα slapps (αγωγές για να μου κλείσουν το στόμα), τον Γενάρη εκδικάστηκαν δύο τέτοιες αγωγές και πλήρωσα από την τσέπη μου δύο χιλιάδες ευρώ σε αγωγές που μου έκαναν ο Πύρρος Δήμας και η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, πολιτεύτρια της ΝΔ στις εκλογές του 2019 και έκτοτε πρόεδρος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Τα οικονομικά μου δεν μου επιτρέπουν να εκπροσωπηθώ από δικηγόρο και ως εκ τούτου θα υπερασπιστώ μόνη μου τον εαυτό μου.

Θεωρώ σημαντικό όμως, να έχω στο πλευρό μου ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι δικαίωμα και η τοξική αρρενωπότητα πρέπει κάποτε να σταματήσει, ώστε στο μέλλον να μην έχουμε Βαγγέληδες Βαρνακιώτηδες ώστε να πάψουμε να θρηνούμε και Βαγγέληδες Γιακουμάκηδες.

Σημαντικό είναι επίσης να έχω τη στήριξη των συναδέλφων μου προκειμένου αυτή η υπόθεση να πάρει διαστάσεις, καθότι έχουμε περάσει σε άλλη πίστα, στην οποία στοχοποιούνται όσοι καταγγέλλουν τον ρατσισμό.»

Οι διώκτες της Αργυρώς Γιαννουδάκη, στην μήνυση τους «καταγγέλλουν» πως ο γραπτός της λόγος τους προκάλεσε «ανησυχία». Αυτή την ανησυχία θα θέλαμε να την ενισχύσουμε. Στις 20 Ιουνίου η Αργυρώ Γιαννουδάκη δεν θα είναι μόνη στα δικαστήρια Χανίων.

Η Κατάληψη Rosa Nera αλλά και οι άνθρωποι του αντιρατσιστικού και του εργατικού κινήματος της πόλης οφείλουν να βρεθούν δίπλα της, απέναντι σε μία δίωξη που ποινικοποιεί τον αντιρατσιστικό λόγο και καταφάσκει τον λόγο της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας και των φονικών τους συνεπειών.

Για την υπόθεση και τον νομικό αυτό αγώνα συγκεντρωνόμαστε την Τρίτη 20 Ιουνίου, από τις 9:00 το πρωί, στα δικαστήρια Χανίων.

Κατάληψη Rosa Nera