Aλληλεγγύη σε σύντροφο Μετανάστη από την Στέγη των Ρόδων

|| Αντιεμπορευματικό καφενείο για την κάλυψη δικηγορικών εξόδων του συντρόφου μετανάστη Μ. ||
Σύντροφος μετανάστης, ο Μαμούν, ο οποίος φιλοξενείται στην κατάληψη είχε ραντεβού στην υπηρεσία ασύλου στο Ηράκλειο την Παρασκευή 29/7, όπου θα του γνωστοποιούνταν η απάντηση στο αίτημα του για χορήγηση ασύλου. Η αίτηση του εν τελεί απορρίφθηκε από την υπηρεσία, μαζί με μια απόφαση απέλασης εντός 7 ημερών από την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης μέχρι τις 17/8.
Για αυτή την αίτηση χρειάζεται δικηγόρο, άρα και τα απαραίτητα έξοδα για αυτόν. Σαν πρώτη κίνηση για τον συγκεκριμένο -και πολύ χαμογελαστό- σύντροφο αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε καφενείο κάλυψης των εξόδων του !
Σήμερα λοιπόν στην αυλή, το στεγαστικό εγχείρημα της Στέγης των Ρόδων διοργανώνει στις 21:00 θερινό Καφενείο !
η Στέγη των Ρόδων !

Βιβλιοπαρουσίαση: Προμηθέας εναντίον Λεβιάθαν

 

Η ομάδα βιβλιοθήκης 451 της Rosa Nera και οι εκδόσεις ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Κώστα Δεσποινιάδη “Προμηθέας εναντίον Λεβιάθαν – θεωρίες για το κράτος από τον φιλελευθερισμό στον αναρχισμό”.

Σάββατο 30/7/22 στις 20:30 στο αίθριο της κατάληψης Rosa Nera
οµιλητής:
Κώστας Δεσποινιάδης, συγγραφέας και εκδότης των εκδόσεων Πανοπτικόν.

από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Στο ανά χείρας βιβλίο εξετάζονται μερικές από τις βασικές θεωρίες που διατυπώθηκαν είτε υπέρ είτε κατά του αστικού κράτους και αναπτύχθηκαν μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα. Εξετάζονται με κριτικό πρίσμα οι θεωρίες που κυριάρχησαν στη νεότερη πολιτική θεωρία και θεμελίωσαν τον αστικό, φιλελεύθερο κόσμο (του Τόμας Χομπς, του Τζων Λοκ και του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ), διερευνάται ο «διάλογος» του Χέγκελ και του Μαρξ για το κράτος και τέλος παρουσιάζονται οι θεωρίες των κλασικών αναρχικών που συγκροτούν μια εικονοκλαστική «θεωρία ενάντια στο κράτος». Για να ζήσουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, θα πρέπει καταρχάς να τον φανταστούμε. Δίχως την ενεργοποίηση της φαντασίας, αυτής της εν δυνάμει επαναστατικής ανθρώπινης ικανότητας, είμαστε καταδικασμένοι να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στο σιδερένιο κλουβί της κρατικής κυριαρχίας. Η ανθρωπότητα, άλλωστε, έχει ζήσει τον συντριπτικά μεγαλύτερο χρόνο της ύπαρξής της δίχως κράτη, συνεπώς τίποτα δεν καθιστά χιμαιρικό τον στοχασμό υπέρβασής τους. Το δίπολο που έχουμε μπροστά μας είναι ο φαινομενικά άτρωτος και παντοδύναμος Λεβιάθαν και ο αλυσοδεμένος Προμηθέας, αυτό το αιώνιο σύμβολο αντιεξουσιαστικής εξέγερσης.

  1. *παράλληλα με την εκδήλωση θα λειτουργεί και το κινηματικό βιβλιοπωλείο

Για την εκδήλωση με τον Γιάννη Μάγγο

Από την συζήτηση – ενημέρωση με τον Γιάννη Μάγγο, καλεσμένος της Rosa Nera, στο πλαίσιο της εγκατάστασης Ματωμένα Πορτρέτα του Δημήτρη Αστερίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κατάληψης Rosa Nera.

Παράλληλα με την κουβέντα για την υπόθεση του Βασίλειου Μάγγου και τον νομικό και κοινωνικό αγώνα ενάντια στους βασανιστές του και τις πολιτικές προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών τους για τον θάνατο του Βασίλη, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία σειρά βιωματικών και πολιτικών καταθέσεων ανθρώπων που και οι ίδιοι ή κοντινοί τους άνθρωποι χτυπήθηκαν από την κρατική και παρακρατική βία και αντιμετώπισαν πολιτικές προσπάθειες συγκάλυψης των υποθέσεων τους.

Ο Γιάννης Μάγγος αναφέρθηκε στον προσωπικό και συλλογικό αγώνα για την δικαίωση του Βασίλειου, της οικογένειας Μάγγου και των συντρόφων/ισσών του Βασίλη. Ανέπτυξε αναλυτικά τα γεγονότα και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τον σωματικό και ψυχολογικό βασανισμό του παιδιού του, όπως και την ανοχή και συνενοχή μηχανισμών της δικαιοσύνης στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια πολιτικών και αστυνομικών παραγόντων που συναινούν στην συγκάλυψη των βασανιστών.

Ανάμεσα στον κόσμο που πήρε τον λόγο, τοποθετήθηκε η μητέρα του Χανιώτη αγωνιστή φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη που χτυπήθηκε στην Θεσσαλονίκη σε ευθεία βολή από κρότου λάμψης της αστυνομίας, η εκπαιδευτικός Σοφία Πιτίδου η οποία χτυπήθηκε από φασίστες με μαχαίρι το 2010 στα Χανιά για να αντιμετωπίσει την συγκάλυψη των δραστών της επίθεσης και την προσπάθεια τρομοκράτησης της στο τότε εργασιακό της περιβάλλον, ο σύντροφος γιατρός Δημήτρης Μακρέας, ο οποίος χτυπήθηκε σε ενέδρα φασιστών στην Σπλάντζια το 2015 και άλλοι/ες οι οποίοι/ες αναφέρθηκαν σε υποθέσεις κρατικής/ παρακρατικής βίας ή/και προσπάθειες συγκάλυψης της από τις αρχές.

Συζητήθηκαν επίσης οι συλλογικές απαντήσεις του κινήματος, η ανάγκη για ώριμες πολιτικά, συναισθηματικά και κοινωνικά απαντήσεις στα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής από την αστυνομική και την παρακρατική βία.

Η έκθεση είναι καθημερινά ανοιχτή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ρόζας, από τις 8 έως τις 11.

H επόμενη εκδήλωση είναι η παράσταση “Ο Θάνατος και η Κόρη”, το Σάββατο 23 Ιούλη, στις 21:30 στην αυλή, από την Ομάδα Ανάμεσα στο φως και την σκιά

#ροζανερα #Χανιά #chania #lofoskastelli #rosanera

Για την έναρξη της Έκθεσης Ματωμένα Πορτρέτα

Για την Έναρξη της Έκθεσης Ματωμένα Πορτρέτα και την συζήτηση για τον αντιφασιστικό αγώνα.
Κάποιες εικόνες και λόγια για κάποια από τα πολλά που συνέβησαν στην χθεσινή αντιφασιστική εκδήλωση και έναρξη της έκθεσης – εγκατάστασης Ματωμένα Πορτρέτα του Δημήτρη Αστερίου, Έκθεση και Εκδηλώσεις στην Κατάληψη Rosa Nera σε μια γεμάτη από κόσμο αυλή, σε κλίμα αντιφασιστικής ενότητας των ανθρώπων με διαφορετικές αναφορές, όπως και ανθρώπων από την βάση του κοινωνικού και του εργατικού κινήματος, με τον Δημήτρη Αστερίου, την Μάγδα Φύσσα, τον Γιάννη Μάγγο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Killa P – Παύλος Φύσσας και την Κατάληψη Rosa Nera.
Από την Κατάληψη Rosa Nera, έγινε τοποθέτηση για τις διαφορετικές διαστάσεις του αγώνα ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση και την ομοφοβία σε διαφορετικά πεδία στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στην παιδεία, στα δικαστήρια και στην μαχητική στάση στον δρόμο. Έγινε αναφορά στο εφετείο που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση του νεοναζιστικού κόμματος και του αγώνα της Μάγδας Φύσσα, στη συνάντηση του αγώνα της Μάγδας και της οικογένειας Φύσσα με το αντιφασιστικό κίνημα, όπου συναρθρώνονται η επιμονή, η οργή, το πένθος, η αγάπη και η τρυφερότητα όπως και οι διαφορετικές διαστάσεις των αγώνων ενάντια στον φασισμό στα δικαστήρια, στους δρόμους, στις γειτονιές μας, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.
Αναφέρθηκε επίσης από την Ρόζα, η σημασία του χώρου στον Λόφο Καστέλι ως τόπος μνήμης με αρχαιολογικό και ιστορικό βάρος για την πόλη, αλλά επίσης και προγενέστερος τόπος βασανιστηρίων, εγκλεισμού και φυλάκισης ανά τους καιρούς- που μετασχηματίζεται σε ζωντανό δημόσιο χώρο συλλογικής δράσης, ελευθεριακής υποδομής του τοπικού κινήματος όπως και πρωτοβουλιών αντίστασης και αλληλεγγύης.
Η Μάγδα Φύσσα και ο Γιάννης Μάγγος μετέδωσαν το μήνυμα γύρω από το τι διακυβεύεται κοινωνικά, νομικά και πολιτικά στις υποθέσεις κρατικής, φασιστικής και πατριαρχικής βίας που συγκλονίζουν στις μέρες μας κάθε άνθρωπο που αγωνιά για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.
Μίλησαν σε μια γλώσσα άμεση και συνεκτική, απευθείας στην καρδιά και την συνείδηση των ανθρώπων που βρέθηκαν στον Λόφο Καστέλι στις 16 του Ιούλη, για τα γεγονότα στο Κερατσίνι και τον Βόλο, για την σημασία του πολύχρονου αγώνα για την δικαίωση της αντίστασης του Παύλου Φύσσα απέναντι σε ένα ολόκληρο τάγμα των ναζί που δρούσε με εντολή της ιεραρχίας των ναζί και με την αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά. Για να μην ξεχαστούν και να βρουν την δικαίωση, τα λόγια, τα όνειρα και οι αγώνες του Βασίλειου Μάγγου, ο θάνατος του οποίου υπήρξε συνέπεια του βασανισμού του από αστυνομικούς.
Μίλησαν επίσης για τις υποθέσεις γύρω από τις οποίες κινητοποιεί την συλλογική μνήμη η εγκατάσταση του Δημήτρη Αστερίου. Για τις μάχες για την δικαιοσύνη μέσα και έξω από τα δικαστήρια, για την στάση της δικαστικής εξουσίας που στις μέρες μας οξύνεται η ανοχή της στους φασίστες, όπως και η εξάρτηση της από τους προνομιούχους και τους εκμεταλλευτές. O Γιάννης Μάγγος αναφέρθηκε και στις μεθοδεύσεις ενάντια στο δίκαιο αίτημα της απεργίας πείνας του Γιάννη Μιχαηλίδη.
Η Μάδγα Φύσσα και ο Γιάννης Μάγγγος κινητοποίησαν την συζήτηση γύρω από την ανάγκη της συνεργασίας στον αντιφασιστικό αγώνα και για τον κρίσιμο παράγοντα της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής παιδείας μέσα στα σχολεία.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα παιδιά που έρχονται, για έναν καλύτερο κόσμο…» μας παρακίνησαν
Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα –κατά την διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης- τοποθετήθηκε και ο Θύμιος Κατσούλης, αδερφός του δολοφονημένου συντρόφου Κώστα Κατσούλη, για την δολοφονία του οποίου έγινε προσπάθεια συγκάλυψης από μηχανισμούς αθλητικών και πολιτικών παραγόντων. Ο Κώστας Κατσούλης δολοφονήθηκε και αυτός από μία αγέλη φασιστών οπαδών μπαίνοντας μπροστά και προσπαθώντας να προστατέψει τους αδύναμους (για την υπόθεση από συλλογικότητες των Χανίων: https://rosanera.squat.gr/…/%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83…/) .
«Κάποιοι δολοφονούνται γιατί όταν αντιστάθηκαν στο άδικο έμειναν μόνοι, εγκαταλείφθηκαν…», είπε ο αδερφός του Κώστα Κατσούλη για την υπόθεση του αδερφού του και όχι μόνο, ενώ αναφέρθηκε και στον πολύχρονο, επίπονο και επίμονο νομικό αγώνα της οικογένειας Κατσούλη ενάντια στις προσπάθειες συγκάλυψης.
Από τον Σύλλογο Πολιτισμού Παύλος – Killah P – Φύσσας, (Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας») έγινε αναφορά στις δράσεις σε σχολεία, γειτονιές, στην μουσική, στην διάδοση και την υποστήριξη αυτών για τα οποία τραγούδησε και πάλεψε ο Παύλος Φύσσας, όπως και στην συνέχεια του αγώνα για την δικαίωση του στο εφετείο που γίνεται στις μέρες μας.
Μετά από κείμενο για την έκθεση «Ματωμένα Πορτρέτα» που ανάγνωσε συντρόφισσα από τον συνδικαλιστικό και εικαστικό χώρο, παρουσιάστηκε η εγκατάσταση και το διαδραστικό δρώμενο της έκθεσης, γύρω από την βιωματική κινητοποίηση της μνήμης, των συναισθημάτων και της συλλογικής συνείδησης ενάντια στην κρατική, την πατριαρχική, την ρατσιστική και την φασιστική βία. Στην βιωματική του τοποθέτηση του, ο ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου, παράλληλα με την πολιτική συνθήκη της εκδήλωσης και των συναντήσεων στην Rosa Nera, μίλησε τόσο για τις προοπτικές της δημιουργία και της αντίστασης σε μια πόλη όπως τα Χανιά αλλά και για την αντίσταση στα τραύματα των ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων στα Χανιά.
Η συζήτηση έγινε σε ένα ιδιαίτερα συντροφικό κλίμα με αναφορές στους τρόπους αντίστασης στον φασισμό και την άκρα δεξιά, τα ζητήματα της ταξικής πάλης που σχετίζονται με την διεθνή ανάπτυξη της άκρας δεξιάς και τις αντιστάσεις σε αυτή την συνθήκη, την τοπική ιστορία των αντιφασιστικών αγώνων ντόπιων και μεταναστών, την σημασία της Κατάληψης Rosa Nera και των δικτύων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Η έκθεση συνεχίζεται καθημερινά από τις 8 έως τις 11 το βράδυ μέχρι τις 26 Ιουλίου, η επόμενη εκδήλωση την Τρίτη: στις 20:00 εκδήλωση – συζήτηση ενημέρωσης για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου με το Γιάννη Μάγγο:
“..Ποιος ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου…”.