Για την εκδήλωση με τον Γιάννη Μάγγο

Από την συζήτηση – ενημέρωση με τον Γιάννη Μάγγο, καλεσμένος της Rosa Nera, στο πλαίσιο της εγκατάστασης Ματωμένα Πορτρέτα του Δημήτρη Αστερίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κατάληψης Rosa Nera.

Παράλληλα με την κουβέντα για την υπόθεση του Βασίλειου Μάγγου και τον νομικό και κοινωνικό αγώνα ενάντια στους βασανιστές του και τις πολιτικές προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών τους για τον θάνατο του Βασίλη, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία σειρά βιωματικών και πολιτικών καταθέσεων ανθρώπων που και οι ίδιοι ή κοντινοί τους άνθρωποι χτυπήθηκαν από την κρατική και παρακρατική βία και αντιμετώπισαν πολιτικές προσπάθειες συγκάλυψης των υποθέσεων τους.

Ο Γιάννης Μάγγος αναφέρθηκε στον προσωπικό και συλλογικό αγώνα για την δικαίωση του Βασίλειου, της οικογένειας Μάγγου και των συντρόφων/ισσών του Βασίλη. Ανέπτυξε αναλυτικά τα γεγονότα και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τον σωματικό και ψυχολογικό βασανισμό του παιδιού του, όπως και την ανοχή και συνενοχή μηχανισμών της δικαιοσύνης στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια πολιτικών και αστυνομικών παραγόντων που συναινούν στην συγκάλυψη των βασανιστών.

Ανάμεσα στον κόσμο που πήρε τον λόγο, τοποθετήθηκε η μητέρα του Χανιώτη αγωνιστή φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη που χτυπήθηκε στην Θεσσαλονίκη σε ευθεία βολή από κρότου λάμψης της αστυνομίας, η εκπαιδευτικός Σοφία Πιτίδου η οποία χτυπήθηκε από φασίστες με μαχαίρι το 2010 στα Χανιά για να αντιμετωπίσει την συγκάλυψη των δραστών της επίθεσης και την προσπάθεια τρομοκράτησης της στο τότε εργασιακό της περιβάλλον, ο σύντροφος γιατρός Δημήτρης Μακρέας, ο οποίος χτυπήθηκε σε ενέδρα φασιστών στην Σπλάντζια το 2015 και άλλοι/ες οι οποίοι/ες αναφέρθηκαν σε υποθέσεις κρατικής/ παρακρατικής βίας ή/και προσπάθειες συγκάλυψης της από τις αρχές.

Συζητήθηκαν επίσης οι συλλογικές απαντήσεις του κινήματος, η ανάγκη για ώριμες πολιτικά, συναισθηματικά και κοινωνικά απαντήσεις στα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής από την αστυνομική και την παρακρατική βία.

Η έκθεση είναι καθημερινά ανοιχτή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ρόζας, από τις 8 έως τις 11.

H επόμενη εκδήλωση είναι η παράσταση “Ο Θάνατος και η Κόρη”, το Σάββατο 23 Ιούλη, στις 21:30 στην αυλή, από την Ομάδα Ανάμεσα στο φως και την σκιά

#ροζανερα #Χανιά #chania #lofoskastelli #rosanera