ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ για τον Λόφο Καστέλλι και την Κατάληψη Rosa Nera

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το ξεπούλημα των
μνημείων στο λόφο Καστέλι;
Την 1η Απρίλη πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία για άλλη μία φορά η εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera και ο κατ’ επέκταση αποκλεισμός της κοινωνίας από έναν -κατακτημένο με αγώνες- δημόσιο χώρο. Είναι γνωστό πως οι πρυτανικές αρχές εκποιούν ανερυθρίαστα πια τη δημόσια περιουσία του ιδρύματος στους ιδιώτες, συντασσόμενες με τις επιταγές μιας αγοραίας νοοτροπίας, απόλυτα εναρμονισμένης με την κυβερνητική ασυδοσία.
Απ’ την άλλη, όλοι οι θεσμικοί και μη, φορείς της πόλης, έχουν εκφράσει ανοιχτά και κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην εν λόγω επένδυση, η οποία, κατά πως φαίνεται, υλοποιείται με αυθαίρετο τρόπο αφού παρακάμπτονται τόσο η άποψη της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων όσο κι όροι του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης. Εδώ γεννάται το ερώτημα: πώς γίνεται να πραγματοποιείται μια εχθρική προς την πόλη επένδυση, όταν κανένας αρμόδιος φορέας ή πρόσωπο, δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για το εν λόγω έργο;
Η πόλη γίνεται μάρτυρας της επέλασης του επενδυτικού λόμπι (που δεν έχει πατρίδα) το οποίο όχι μόνο αντιτίθεται στη βούληση της κοινωνίας, αλλά απολαμβάνει μέσω της αστυνομίας μια ιδιωτική ασφάλεια με τις τσέπες των φορολογούμενων, δηλαδή ημών!
Παράλληλα, όλη η πόλη γνωρίζει πως η κατάληψη Rosa Nera, έπειτα από 20 χρόνια ζωντανής κι ανοιχτής στην κοινωνία λειτουργίας, αξιοποιεί την περιοχή του λόφου στην κατεύθυνση της κοινής ωφέλειας αλλά και της παθητικής προστασίας των κτιρίων, με άμεσα προσωρινά κι αναστρέψιμα μέτρα που διασώζουν την υλικότητα των κτιρίων, διευκολύνουν τη χρήση τους κι επιτρέπουν η όποια μελέτη για αναστηλωτική διαδικασία να μπορεί να υλοποιηθεί βάσει ιστάμενου κτίσματος κι όχι πάνω σε ερείπια.
Αντίθετα, ο ιδιώτης-εισβολέας, κατά την προηγούμενη εκκένωση της κατάληψης έδειξε το αν και κατά πόσο σέβεται τα μνημεία, αφού κύριο μέλημά του ήταν να φράξει με τσιμέντο τις τουαλέτες, να κάνει ζημιά στην τοιχοποιία με τρύπες για την τοποθέτηση λαμαρινών και, φυσικά, να καταστρέψει την όποια χρηστική λειτουργία του οικοδομήματος.
Ο αγώνας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι είναι ο ίδιος αγώνας για υπεράσπιση των δημόσιων χώρων που στενάζουν στην πόλη μας από τη μονοκαλλιέργεια της τουριστικής βιομηχανίας. Ένας αγώνας που συνδέεται με τους αγώνες για το πάρκο Μαρκοπούλου, το Παλίγκρεμνο, το Αποπηγάδι κ.λ.π.
• Καμία υποταγή στους μεγαλοξενοδόχους.
• Όχι άλλο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων.
• Καμία αστυνομική προστασία στις αυθαιρεσίες των επενδυτών.
• Κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις στο λόφο Καστέλι ανοιχτές και ελεύθερες σε όλους.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *