1η Μάη απεργούμε – διαδηλώνουμε – διεκδικούμε για κάθε εργαζόμενη/ο (και στον τουρισμό) μειώσεις στα ωράρια, αυξήσεις στον μισθό.

1η Μάη απεργούμε – διαδηλώνουμε – διεκδικούμε για κάθε εργαζόμενη/ο

(και στον τουρισμό) μειώσεις στα ωράρια, αυξήσεις στον μισθό.

Η φετινή πρωτομαγιά συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην πόλη μας. Τα Χανιά, για άλλη μια φορά, κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες έτοιμους/ ες να γεμίσουν τα αναρίθμητα καταλύματα και καταστήματα εστίασης. Τα Χανιά, για άλλη μια φορά, κατακλύζονται από χιλιάδες νατοϊκούς δολοφόνους, οι οποίοι στα διαλείμματα από την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σαν άλλοι αποικιοκράτες αφήνοντας καμένη γη μετά τις εξόδους τους. Για την ικανοποίηση των αναγκών όλων αυτών, συρρέουν από κάθε γωνιά του κόσμου χιλιάδες εργάτες/τριες για να στελεχώσουν την τουριστική βιομηχανία της πόλης. Εργαζόμενοι/ες με μισθούς πείνας, με ωράρια-λάστιχο και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Μέσα σε όλη αυτή την συνθήκη, κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου εξαφανίζεται προς όφελος της αέναης δίψας του κεφαλαίου για κερδοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι εκτοπίζονται στα προάστια αυτής της πόλης αφού τα σπίτια τους μετατρέπονται σε AirBnB. Τα πάρκα μετατρέπονται σε parking, οι πλατείες γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα και αδειάζουν από παγκάκια. H Κατάληψη Rosa Nera, η τελευταία σπιθαμή δημόσιου χώρου στην παλιά πόλη απειλείται με εκκένωση. Έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα ακόμα λουξ ξενοδοχείο. Για αυτό τον λόγο εκκενώθηκε την 1η Απρίλη με ευθύνη του Πολυτεχνείου Κρήτης, της εταιρείας – φάντασμα Belvedere, του Υπουργείου Πολιτισμού και με την συνδρομή  της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης.

Όλη αυτή η κατάσταση όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Το τοπικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι συνελεύσεις γειτονιών, τα κοινωνικά – πολιτικά κέντρα αγώνα αντιστέκονται και μάχονται ενάντια στην υποτίμηση της ζωής και της εργασίας μας. Τα πρωτοβάθμια σωματεία αγωνίζονται για συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας, οι συνελεύσεις γειτονιάς μπλοκάρουν την περαιτέρω διάλυση κάθε έννοιας δημόσιου χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο η Rosa Nera ανακαταλήφθηκε 20 μέρες μετά την εκκένωση της, για να διασφαλίσει ότι ο χώρος θα παραμείνει δημόσιος και προσβάσιμος για όλους και όλες. Για να διασφαλίσει ότι η πόλη θα έχει ξανά ένα κέντρο αγώνα μέσα στο οποίο θα οργανώνονται συζητήσεις, εκδηλώσεις, πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις. Η Rosa Nera ανακαταλήφθηκε για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει άλλο ξενοδοχείο στο μπαλκόνι των Χανίων.

Κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες για τον μισθό και την στέγη.

Ενάντια στην συρρίκνωση των δημόσιων χώρων και στις συνθήκες γαλέρας στην νατοϊκή φωλιά των δολοφόνων

1η Μάη Απεργία – Διαδήλωση 10:00 στην Αγορά.

Κατάληψη Rosa Nera & Σύντροφοι, Συντρόφισσες.