Εκδήλωση- συζήτηση για την αναπαραγωγή με την φεμινιστική ομάδα Women’s Collective 619, Σάββατο 2/12 στις 19:00 στην κατάληψη Rosa Nera

Δημογραφικό- Τεχνολογίες αναπαραγωγης- φροντίδα

Εκδήλωση- συζήτηση για την αναπαραγωγή με την φεμινιστική ομάδα Womens Collective 619, Σάββατο 2/12 στις 19:00 στην κατάληψη Rosa Nera

Με αφορμή την παρουσίαση της μπροσούρας «Re.pro, σκέψεις για την αναπαραγωγή» οι Women’s Collective 619 έρχονται στην κατάληψη Rosa Nera για να συζητήσουμε από κοινού γύρω από το ζήτημα της αναπαραγωγής.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που απασχόλησε την τοπική κοινωνία των Χανίων η υπόθεση του κυκλώματος εμπορίας βρεφών. Οι μαρτυρίες περισσότερων από εκατό γυναικών αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες εγκλεισμού στις οποίες για μήνες υποβάλλονταν από τα μέλη του κυκλώματος, είτε ως δότριες ωαρίων είτε ως παρένθετες μητέρες. Οι γυναίκες αυτές ζούσαν σε καθεστώς ομηρίας σε σπίτια εντός των Χανίων από τα οποία έβγαιναν μόνο για σουπερμαρκετ και για ιατρικές εξετάσεις στο παράνομο κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Έναντι πολύ υψηλής αμοιβής ζευγάρια από όλο τον κόσμο σε συννενήση με τα μέλη του κυκλώματος κατέφθαναν στα Χανιά για να αποκτήσουν παιδί. Οι γυναίκες που εκμεταλλεύονταν ανήκουν στα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Είναι γυναίκες από τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στη δεκαετή δράση του κυκλώματος έχουν 2 γιατροί- γνωστοί στην τοπική κοινωνία.

Από τις νέες τεχνολογίες μέχρι την παρένθετη μητρότητα αναδεικνύεται η πολιτική και ταξική διάσταση της αναπαραγωγής που αποτελεί ένα από τα ζητήματα που καταπιάνεται η μπροσούρα.

Μια συζήτηση γύρω από την κατάσκευη του δημογραφικού ως πρόβλημα και τις πολιτικές διαχείρισης και ελέγχου των σωμάτων μας.  

Μια συζήτηση για την έννοια της φροντίδας και τις πτυχές της που παραμένουν αόρατες.

Μια συζήτηση για την γονεϊκότητα σε μια κοινωνία αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων και αποδόμησης των σχέσεων, όπου το μεγάλωμα ενός παιδιού παραμένει μια υπόθεση της πυρηνικής οικογενειας.