18/9/13 δολοφονία Π.Φύσσα – δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε: Πορεία, Δευτέρα 18/9 στις 19:00 στην πλ. Αγοράς


18/9/13 δολοφονία Π.Φύσσα – δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε
Αντιφασιστική πορεία, Δευτέρα 18/9 στις 19:00 στην πλ. Αγοράς

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι, ο αντιφασίστας Π. Φύσσας πήρε την απόφαση να αντιπαρατεθεί με τους ισόβιους εχθρούς της ανθρωπότητας: τους ναζί που με την κάλυψη του κράτους και της αστυνομίας ολοκλήρωσαν το δολοφονικό τους σχέδιο.
10 χρόνια μετά, η παρακαταθήκη που άφησε ο Παύλος δεν έχει ξεχαστεί. Παραμένει παρούσα για να μας υπενθυμίζει, σήμερα περισσότερο από ποτέ, την ιστορική αναγκαιότητα του αντιφασιστικού αγώνα.

Ο κοινωνικός εκφασισμός βαθαίνει, τα φασιστικά κομματικά μορφώματα καταλαμβάνουν ξανά τα έδρανα της Βουλής και τα παρακρατικά τάγματα εφόδου κάνουν την επανεμφάνιση τους.
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, τα φασιστικά παράσιτα δρουν με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ., των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του κράτους και του κεφαλαίου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις δολοφονικές επιθέσεις και τα πογκρόμ που αποτελούσαν ζοφερή πραγματικότητα της εποχής της δράσης των ταγμάτων της Χ.Α. στους δρόμους και τις γειτονιές. Η λειτουργία της Χρυσής Αυγής ήταν πλήρως συντονισμένη με τις προτεραιότητες ελέγχου και καταστολής που είχε ανάγκη το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα για την περίοδο εκείνη. Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να κυριαρχήσει στο πεζοδρόμιο για να βουλώσει το στόμα όσων έτρωγαν την κρίση στη μούρη.

Όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και οι ταξικές ανισότητες οξύνονται, οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας θα χρησιμοποιούν τον φασισμό ως όπλο απέναντι στους αδύναμους και τις εργατικές κατακτήσεις, ώστε να αποπροσανατολίζει για το ποιοι ευθύνονται για την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τα απλησίαστα ενοίκια, τη συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Τα ρατσιστικά και φιλοπόλεμα μορφώματα ξεπηδούν σε «περιόδους κρίσης» για να καλύψουν τα κρατικά εγκλήματα και να μας κάνουν να ξεχάσουμε με ποιου τα συμφέροντα είμαστε, με ποιον θα βαδίσουμε στον δρόμο και θα φωνάξουμε για το δίκιο.

Σχεδόν 3 μήνες μετά το προσχεδιασμένο έγκλημα της Πύλου, τίποτα δεν διαμηνύει ότι δεν θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές. Το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της Ευρώπης-φρούριο δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα του Έβρου και στο Αιγαίο με πρόσχημα τη δική μας ασφάλεια.

Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας μέσα από τα Μ.Μ.Ε., οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζονται ως «εισβολείς», «διακινητές», «τρομοκράτες», «εμπρηστές», ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, ώστε να δικαιολογούνται οι βίαιες επαναπροωθήσεις, οι βασανισμοί και οι δολοφονίες τους, καλλιεργώντας την κοινωνική ανοχή, αν όχι συναίνεση. Στην περίπτωση της Πύλου, ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιήθηκε για ακόμη μια φορά με την παρουσίαση των περιβόητων «διακινητών» ως μοναδικών υπεύθυνων για τον πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων σε μια προσπάθεια πλήρους συγκάλυψης των ευθυνών του ελληνικού λιμενικού.

Παρόμοιο αφήγημα επανέρχεται και με αφορμή τις πρόσφατες τεράστιες δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τον Έβρο, με επίκεντρο το δάσος της Δαδιάς. Μια ομάδα 18 μεταναστών, ανάμεσα τους και δύο παιδιά, έχασαν την ζωή τους από θερμικό κύμα μέσα στη φωτιά. Ο θάνατος τους είναι αποτέλεσμα της αναγκαστικής παρανομοποίησης της μεταναστευτικής ζωής και του προσφυγικού ταξιδιού. Είναι θάνατοι που συνδέονται με την αδιαφορία και της άρνηση διάσωσης ζωών σε κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, ενορχηστρώνεται, μέσω του τοπικού τύπου της περιοχής και των social media, μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που καταδεικνύει τους μετανάστες ως εμπρηστές, προκειμένου να συγκαλύψει τις κρατικές ευθύνες για τα ελλιπή μέτρα δασοπυρόσβεσης και για τη (μη) πρόληψη των πυρκαγιών.
Σ’ αυτό το κλίμα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και εθνικής αυταπάτης, που εντέχνως καλλιεργήθηκε από την κρατική προπαγάνδα, κάνουν την εμφάνιση τους -κυρίως στην Αλεξανδρούπολη-, παρακρατικές-φασιστικές πολιτοφυλακές, οι οποίες οργανώνουν περιπολίες και πογκρομ προσπαθώντας να εντοπίσουν μετανάστες για να τους στοχοποιήσουν ως εμπρηστές.

Φτάνουν σε σημείο να στιβάζουν σε αυτοσχέδια τρέιλερ-κλουβιά όσους εντοπίζουν και μάλιστα να ανεβάζουν βίντεο στο διαδίκτυο, επαιρόμενοι για τα κατορθώματα τους, εν μέσω οχετού επιδοκιμασιών στα σχόλια. Άραγε ποιος τους παρείχε αυτή τη σιγουριά κινήσεων, ώστε να είναι σε θέση να δημοσιοποιούν καραμπινάτες εγκληματικές πράξεις που διώκονται σύμφωνα με κάμποσες διατάξεις του ποινικού κώδικα; Ποιος τους έδωσε «γραμμή», εξοπλισμό και προστασία, ούτως ώστε να σουλατσάρουν ανενόχλητοι (και σε κάποιες περιπτώσεις οπλισμένοι), έχοντας μάλιστα σταθερά ραντεβού και σημεία μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολής, για να ξεκινούν τη «δράση» τους; Είναι οι φασίστες της Αλεξανδρούπολης τόσο «κομμάντα» που μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία και σε μια μικρής έκτασης πόλη να ξεγελάσουν και να δρουν κάτω από τη μύτη των μπάτσων, ή μήπως κάποιος τους παρείχε κάλυψη, «πλάτες» και διαβεβαιώσεις πως έχουν την ελευθέρας; Και αν ναι (που εμείς λέμε ναι!), αυτός ο κάποιος ποιος είναι;

Σ’ αυτό το εμετικό γαϊτανάκι συσπείρωσης του εθνικού κορμού πήραν μέρος: από τον τοπικό τύπο και τους γραφιάδες του, μέχρι τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης και τον τοπικό βουλευτή της φασιστικής «Ελληνικής Λύσης», ο οποίος φαίνεται σε βίντεο και σε αναρτήσεις του να προτρέπει σε πογκρόμ και μάλιστα να αναλαμβάνει και χρέη οργανωτή σε αυτά, καθώς φυσικά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οι μπάτσοι. Είναι χαρακτηριστικό πως, στην περίπτωση της ομηρίας των δεκατριών μεταναστών, οι μπάτσοι προσήγαγαν τους ίδιους τους μετανάστες (!) και ο εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό, με βάση την ατεκμηρίωτη καταγγελία του απαγωγέα Τότα. Οι μετανάστες που διώχτηκαν αθωώθηκαν την επομένη. Αυτό βέβαια πέρασε στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας, σε αντίθεση με την είδηση της σύλληψής τους.

Η περιοχή που λαμβάνουν χώρα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Έβρος διαχρονικά αποτελεί ένα πεδίο άσκησης μιλιταριστικών και εθνικιστικών πρακτικών από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Η στρατιωτικοποίηση του νομού είναι εμφανής ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου και η επιτήρηση των συνόρων ενισχύθηκε και υψώθηκαν φράχτες με σκοπό την αποτροπή εισόδου μεταναστών. Ολόκληρη η περιοχή φαίνεται σαν να είναι επί ποδός πολέμου. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιείται ως βάση του ΝΑΤΟ και διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς οπλισμού στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στις ακριτικές περιοχές του Έβρου, μονάδες του στρατού, καραβανάδες και ΚΥΠατζήδες συνεργάζονται με πολίτες-συνοριοφύλακες, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις, όπου όλος ο παραπάνω συρφετός συμμετέχει σε δουλεμπόριο και λαθρεμπόριο και σε βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Η μνήμη και η αντιφασιστική συνείδηση βρίσκεται στους αγώνες του σήμερα.
Ποτέ δε θα ξεχαστεί η αντίσταση του Παύλου απέναντι σε μια ολόκληρη τοπική οργάνωση των ναζί που δρούσε με τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας. Ποτέ δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον φασισμό στους δρόμους, στις γειτονιές μας, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.

ΤΕΜΠΗ | ΠΥΛΟΣ | ΦΩΤΙΕΣ | ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

 

Υ.Γ. Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο άλλο ένα κρατικό έγκλημα συντελέστηκε στη Θεσσαλία με ολόκληρες περιοχές να πνίγονται και εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ες και αποκλεισμένοι/ες από βασικά αγαθά, χωρίς πρόσβαση σε νερό και τροφή. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Αντώνης, παιδί εργατικής οικογένειας από το Λασίθι και ΑΜΕΑ, δολοφονήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά από 2 καθάρματα που έκριναν ότι η ζωή του είναι μια ζωή που δεν αξίζει να βιωθεί. Μοναδική απάντηση και φως στο σκοτάδι των ημερών είναι το κύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας που αναδύεται μέσα στις καταστροφές.

Κατάληψη Rosa Nera, Σεπτέμβριος 2023, rosanera.squat.gr