Από την πολιτιστική ζωή στην Κατάληψη Rosa Nera

Από την πολιτιστική ζωή στην Κατάληψη Rosa Nera και την ελεύθερη πρόσβαση στην συλλογική απόλαυση της μουσικής και του θεατρου. Για την παρασταση από τις Τσιριτσάντσουλες και την συναυλία από τις Exotica Lunatica.

1.

Ευχαριστουμε τους και τις Τσιριτσάντσουλες για την παράσταση «Καρναβάλι, ο χορός των κολασμένων» από τους tsiritsantsoules που ξεσήκωσαν, στο πρώτο βράδυ της περιοδείας τους στην Κρήτη, την γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Κατάληψης Rosa Nera!

Η παράσταση, ένα λαϊκό και απρόβλεπτο θεατρικό και μουσικό Καρναβάλι παρουσίασης μεγάλων τραγικών και κωμικών σταθμών της ανθρώπινης ιστορίας και των κολασμένων της – σε ένα πρωτότυπο έργο γραμμένο από τον Μαρίνο Μουζάκη – θα επαναληφθεί και σήμερα στις 9 μ.μ. στην Ρόζα.

Λόγω της βροχόπτωσης στα Χανιά κατά πάσα πιθανότητα η παράσταση θα πραγματοποιηθεί και πάλι σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κατάληψης Rosa Nera/ αν μέχρι το βράδυ τα σύννεφα φύγουν εντελώς, τότε και μόνο θα γίνει στα σκαλάκια του ΚΑΜ.

Σπεύσατε!

* περισσότερα και αναλυτικότερα για την παράσταση παρακάτω:

οι Τσιριτσάντσουλες, παρουσιασαν την παράσταση στην Ρόζα Νέρα, 5 και 6 Σεπτέμβρη
Ένα καρναβαλικό δράμα για το έπος της ανθρώπινης ιστορίας, του Μαρίνου Μουζάκη.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον δάσκαλό Carlo Formigoni
Το Καρναβάλι (ο χορός των κολασμένων) είναι ένα πρωτότυπο έργο, γραμμένο μεταξύ 2012 και 2022. Θέμα του είναι η ιστορία του ανθρώπου, ιδωμένη όμως από τη σκοπιά των «κολασμένων αυτής της γης, δηλαδή όλων εμάς».

Η ιστορία, ως γνωστόν, διαχρονικά γράφεται από τους νικητές· η μελέτη της συνεπώς θα πρέπει πάντα να γίνεται με αυτό το δεδομένο κατά νου. Πώς θα μπορούσε όμως να γίνει η ανάγνωση της ιστορίας από ανθρώπους σαν εμάς, ταγμένους εκ πεποιθήσεως με τη μεριά των ιστορικά «χαμένων», των απόκληρων δηλαδή και των κατατρεγμένων της ανθρώπινης φυλής;

Μόνο με την προσπάθεια να διαβάσουμε την ιστορία πίσω από τις λέξεις. Να ψάξουμε να βρούμε πιθανές λογικές εξηγήσεις πίσω από εξόφθαλμες αντιφάσεις, να συνομιλήσουμε με τους ήρωες και τις ηρωίδες για τις αδυναμίες και τους φόβους τους, έξω από το εξωραϊσμένο ή δαιμονοποιημένο πλαίσιο που τους φιλοτέχνησε κάποιος κόλακας ή ορκισμένος εχθρός τους, να εντοπίσουμε την εξέλιξη των ιδεών ώστε να κατανοήσουμε τα σπουδαία ανθρώπινα επιτεύγματα, αλλά και τις απάνθρωπες θηριωδίες, βαριά κληρονομιά για τις γενιές μας.

Δηλαδή να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το υπάρχον αφήγημα, όχι όμως για την ανατροπή ως αυτοσκοπό, αλλά γιατί απλώς είμαστε εραστές της αλήθειας και σε κάθε περίπτωση θα πεθάνουμε αναζητώντας την. Και ποια φόρμα καταλληλότερη για ανατροπή υπάρχει από το Καρναβάλι;

Εκεί, που οι συμβάσεις εξαφανίζονται και που ελεύθερα μπορείς να συντρίψεις τα ταμπού και το κοινά αποδεκτό. Εκεί που η φαντασία βρίσκει ευνοϊκό έδαφος για ν’ αναπτυχθεί και να φέρει τα πάνω κάτω. Εκεί που ο βασιλιάς γίνεται σκλάβος, ο άντρας γυναίκα και η γυναίκα άντρας, ο άνθρωπος ζώο, ο φτωχός πλούσιος κι ο ευσεβής Βελζεβούλ.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του χορού των κολασμένων, μιας καρναβαλικής λαϊκής πομπής από τους διαχρονικά «χαμένους» στο πέρασμα των αιώνων, που ζητά δικαιοσύνη και αφηγείται την ιστορία από τη δική της οπτική γωνία.

Παίζουν: Ντίνα Μαυρίδου, Γιώργος Σιδέρης, Ερμιόνη Δόβα, Ντίνα Καφτεράνη, Μαρίνος Μουζάκης
Κείμενο-σκηνοθεσία-μουσική-κινησιολογική επιμέλεια: Μαρίνος Μουζάκης
Σκηνικά-κοστούμια-μάσκες-σχέδιο αφίσας κι εξωφύλλου: Μαρία Μαρκοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής-φροντιστήριο: Ντίνα Μαυρίδου
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Βαλατσός
Κατασκευή κοστουμιών: Αγγελική Βασιλοπούλου

Περισσότερο. υλικό για τις Τσιριτσάντζουλες και εδώ: http://tsiritsantsoules.gr/about/

#ροζανέρα #rosanera #Χανιά

 

2.

Ευχαριστούμε τις Exotica Lunatica για την υπέροχη συναυλία στο αντιεμπορευματικό καφενείο της Αυλής των Ρόδων, σε συνδιοργάνωση της θεατρικής Ομάδας Πύραυλος, των Δικτύων Μάθησης και του Αυτοοργανωμένου Μουσικού Στούντιο.