Νέο Κάλεσμα από την Κατάληψη Rosa Nera, σήμερα στις 19:00. στην Πλατεία Αγοράς, για το διακρατικό έγκλημα στην Πύλο.

Νέο Κάλεσμα από την Κατάληψη Rosa Nera, σήμερα στις 19:00. στην Πλατεία Αγοράς, για το διακρατικό έγκλημα στην Πύλο.

Συμμετέχουμε και καλούμε στο συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη στην Πλατεία Αγοράς στις 19:00, με τις συλλογικότητες των Χανίων, στο πλασίο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Το κείμενο της Κατάληψης Rosa Nera που μοιράστηκε χθες στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το λιμενικό Χανίων:

«Να σταματήσουμε όλα τα κρατικά εγκλήματα κατά της ανθρώπινης μετακίνησης και της ανθρώπινης ζωής.
Ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο εξελίσσεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης 14/6, ανοιχτά της Πύλου.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν έχουν επιβεβαιωθεί 78 νεκροί, έχουν διασωθεί 104, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Κατά δήλωση των διασωθέντων στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν 750 άνθρωποι.

Το αλιευτικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά αργά την Τρίτη από την Frontex σε διεθνή ύδατα περίπου 50 μίλια (80 χλμ.) νοτιοδυτικά της της Πύλου. Το Watch The Med – Alarmphone ενημέρωνε από χτες το απόγευμα για την κατάσταση κινδύνου του πλοίου. Ένα σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία. Λίγες ώρες αργότερα ανατράπηκε και βυθίστηκε. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από την πόλη Tobruk της Λιβύης, νότια της Κρήτης, με τους περισσότερους επιβάτες να είναι νεαροί άντρες γύρω στα 20, κυρίως από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Πακιστάν.

Ως αποτέλεσμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, της βίας στα σύνορα (με ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, ληστείες από κρατικούς και παρακρατικούς λειτουργούς), των κλειστών κέντρων κράτησης, τον φράχτη του Έβρου, ένας αυξανόμενος αριθμός σκαφών ρισκάρει ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ιταλία αποφεύγοντας την Ελλάδα.

Δε θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε την εγκληματική διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής ζωής από το ελληνικό κράτος και τη θανατοπολιτική που επιβάλλει στα σύνορα. Η προσφυγιά και η μετανάστευση ποινικοποιείται και τιμωρείται με κράτηση σε κλειστά κέντρα, φθηνή και υποτιμημένη εργασία, κοινωνικό και εργασιακό ρατσισμό, άρνηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και με την καθημερινή βία της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Τα εγκλήματα του ελληνικού κράτους έχουν αποκαλυφθεί σε διεθνή μέσα και το ίδιο έχει καταδικαστεί σε διεθνή δικαστήρια για κάποια από αυτά. Κι όμως τα εγκλήματα συνεχίζονται.

Ελεύθερη μετακίνηση σε πρόσφυγες και μετανάστες
Ίσα δικαιώματα για όλες και όλους.

Είμαστε μαζί με τους αγώνες προσφύγων και προσφυγισσών,
μεταναστών και μεταναστριών για την ζωή!»

 

Συγκέντρωση σήμερα στις 19:00 στην Πλατεία Αγοράς Χανίων.

Κατάληψη ROSA NERA

* η φωτογραφία είναι από ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού, έχει δημοσιευτεί στον αστικό τύπο, με την επισήμανση πως πρόκειται για το πλοιάριο που βυθίστηκε στην Πύλο. Η εικόνα τεκμηριώνει την εσκεμμένη και εγκληματική άρνηση διάσωσης. Το ναυάγιο στην Πύλο εντάσσεται στο πλαίσιο των φονικών διακρατικών πολιτικών υπονόμευσης των κατεκτημένων δικαιωμάτων ασύλου, των δικαιωμάτων της ανθρώπινης μετακίνησης και της εργασίας της.