Κάλεσμα: Καμία δίωξη στον πρόεδρο του σωματείου επισιτσμού Χανίων

Αθώωση του προέδρου του σωματείου επισιτισμού

Η συνδικαλιστική δράση δεν φιμώνεται, δεν ποινικοποιείται.

Την Τρίτη 13/12, εκδικάζεται στα δικαστήρια Χανίων η μήνυση που υπέβαλε γνωστή αλυσίδα εστίασης της πόλης σε βάρος συνδικαλιστή από το σωματείο επισιτισμού. Η κατηγορία που του προσάπτεται είναι η διατάραξη οικιακής ειρήνης. Η αιτία; Η παρέμβαση την οποία πραγματοποίησαν μέλη του σωματείου στο εν λόγω μαγαζί με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αυτή η παρέμβαση δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού η συγκεκριμένη αλυσίδα –και όχι μόνο– όφειλε δεδουλευμένα σε υπαλλήλους της, των οποίων μάλιστα η σύμβαση εργασίας ήταν ατομική. Στα παραπάνω αντιτάχθηκε το σωματείο επισιτισμού.
Σίγουρα τα αφεντικά θα επιθυμούσαν να μην υπάρχουν συνδικάτα και συλλογικοί αγώνες. Την επιθυμία τους αυτή προσπαθεί να κάνει πράξη η τωρινή κυβέρνηση με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος αντιμετωπίζει όχι μόνο το κατακτημένο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και τον ίδιο τον συνδικαλιστικό αγώνα, ως πράξη ποινικά κολάσιμη. Γι’ αυτό και η εργοδοσία, παίρνοντας θάρρος από το ευρύτερο αντεργατικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί, προχωρά σε μηνύσεις απέναντι σε αγωνιστές/τριες του εργατικού κινήματος, για να φοβηθούν οι υπόλοιποι και οι υπόλοιπες. Σε μια περίοδο όπου στους χώρους εργασίας επικρατεί ο εργοδοτικός φόβος και η ανασφάλεια για το αν θα βγούμε μέχρι το τέλος του μήνα, όπου τα χρήματα δεν μας φτάνουν ούτε για τα βασικά, όπου τα νοίκια έχουν εκτιναχτεί, το κράτος για μία ακόμη φορά έρχεται ουσιαστικά να παίξει τον ιστορικά προσδιορισμένο του ρόλο: αυτόν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας. Η δικαιοσύνη μετά από τόσες και τόσες απεργίες, τις οποίες έχει κρίνει παράνομες, καλείται να δικάσει εκλεγμένους συνδικαλιστές απλά και μόνο επειδή ανταποκρίθηκαν στο ταξικό τους καθήκον.

Όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειες από την πλευρά του κράτους να χαλιναγωγήσει και να φιμώσει το εργατικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες, νέες εστίες πάλης ξεπηδούν από παντού. Από την απεργία των ντελιβεράδων της e-food μέχρι τις προβλήτες της Cosco και από την απεργία των εργατών της Μαλαματίνας στην Θεσσαλονίκη μέχρι τον αγώνα των κατοίκων των Εξαρχείων να αποτραπεί ο μετασχηματισμός της γειτονιάς τους σε τουριστικό πάρκο, οι συλλογικές αντιδράσεις μάς δείχνουν πως οι κοινωνικοί αγώνες που διεξάγονται από τα κάτω είναι η απάντηση στο μέλλον της ανέχειας και της εξατομίκευσης που προσπαθούν να μας επιβάλουν κράτος και αφεντικά. Η δύναμη που παίρνουμε από αυτούς τους αγώνες, οι οποίοι βρίσκουν απέναντί τους την κρατική καταστολή, μας δίνουν δύναμη να αντιπαλέψουμε το τέρας της επισφάλειας που επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Ως κατάληψη Rosa Nera στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στην απαράδεκτη δίωξη του προέδρου του σωματείου επισιτισμού. Αντιλαμβανόμαστε πως μόνο οι ταξικοί, αδιαμεσολάβητοι αγώνες θα φέρουν το κράτος σε θέση άμυνας και τους/τις εργαζόμενους/ες σε θέση αποτελεσματικής υπεράσπισης αυτών που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες. Η διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς για τα αυτονόητα εργασιακά μας δικαιώματα και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των αγώνων.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13/12, ΣΤΙΣ 11:00.

– Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις.

– Οι ταξικοί αγώνες δεν είναι παράνομοι. Είναι δίκαιοι.

Κατάληψη ROSA NERA

Xανιά, Δεκέμβριος 2022