Ανοιχτή συζήτηση για διοργάνωση δράσεων, Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 18:00 στο Π.Ε.Φ. εν όψει του δικαστηρίου 4 Νοέμβρη

Στις 4 Νοέμβρη του 2022 δικάζονται οι 8 συλληφθείσες/ντες για τη συμμετοχή τους στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη του 2020 στην πλατεία Αγοράς.  Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν και οι 8 είναι αυτή της απείθειας, ενώ ένας εκ των οκτώ κατηγορουμένων αντιμετωπίζει επιπλέον και την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε αστυνομικό. Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε τότε να κατεβούμε στον δρόμο ήταν και ο μοναδικός λόγος της βίαιης καταστολής της συγκέντρωσης από την αστυνομία.

Όπως τότε, που βγήκαμε στον δρόμο παρά τις απαγορεύσεις του Χρυσοχουντίδη και κάθε γραφιά αστυνομικού διευθυντή, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην διαχείριση της πανδημίας, έτσι και σήμερα βρισκόμαστε στον δρόμο ενάντια στα εγκλήματα κατά των προσφύγων και μεταναστριών, τη φτώχεια και τα σενάρια πολέμου. Η πολιτική παρουσία στον δρόμο δεν αποτελεί απλά ένα δικαίωμα, αλλά τον τρόπο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Για αυτό και στις 4 Νοέμβρη δεν δικάζονται απλά οι 8, αλλά ολόκληρος ο κόσμος που επιθυμεί να διαδηλώσει ενάντια σε αυτό το σύστημα. Άλλωστε, η καταστολή και οι  διώξεις ανέκαθεν χρησιμοποιούνται από τον κρατικό μηχανισμό ώστε να αποτρέψουν τον κόσμο να οργανωθεί και να επιτεθεί στο σύστημα που λεηλατεί καθημερινά τις ζωές μας.   

Καλούμε την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 18:00 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών όλες και όλους, συλλογικότητες και οργανώσεις της πόλης, καθώς και τα ταξικά εργατικά σωματεία – να συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη διοργάνωση δράσεων εν όψει του δικαστηρίου.

 

Ας θυμηθούμε όμως τι συνέβαινε στα Χανιά εκείνες τις μέρες…

 

17 Νοέμβρη: Ο Υπουργός “Προστασίας” του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προαναγγέλλει με δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε. την “ακύρωση” των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, εκδίδει μια διαταγή που απαγορεύει τη συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων. Οι αντιδράσεις είναι καθολικές, η καταστολή που ακολουθεί σε ολόκληρη τη χώρα σκληρή. Στα Χανιά, η πλατεία Δημοτικής Αγοράς – στην οποία έχουν καλέσει οι συλλογικότητες της πόλης – αστυνομοκρατείται από νωρίς κι έτσι η συγκέντρωση τελικά καταφέρνει να συγκροτηθεί σε κοντινό δρόμο, αποχωρώντας συντεταγμένα από το σημείο με πορεία.

6 Δεκέμβρη: Στο ίδιο έργο θεατές. Η αστυνομία τρομοκρατεί συστηματικά και χτυπάει όπου βρίσκει σε ολόκληρη την επικράτεια. Στα Χανιά, οργανώνεται μεσημεριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της πανδημίας και την μνήμη της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται απρόκλητα και βίαια με αποτέλεσμα 8 προσαγωγές που αργότερα γίνονται συλλήψεις, με ποικίλες κατηγορίες και βεβαίως με τη συνοδεία προστίμου για “συνάθροιση άνω των τριών”.
Την ίδια μέρα στις πέντε το απόγευμα, πραγματοποιείται μια πορεία γειτονιάς στη Νέα Χώρα, με δυνατό παλμό, με σημαντική – για τις συνθήκες – προσέλευση και μεγάλη αποδοχή από τους περίοικους.

9 Δεκέμβρη, στην προγραμματισμένη “φωταγώγηση” του χριστουγεννιάτικου δέντρου  το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών παρεμβαίνει με ένα καλλιτεχνικό δρώμενο για το ζήτημα των αστέγων της πόλης. Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ζητά από τις αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίσουν τη διαμαρτυρία με το πρόσχημα ότι όσοι/ες παραμείνουν “θα ελεγχθούν για covid”.

10 Δεκέμβρη το απόγευμα, πραγματοποιείται μεγάλη (παρά την βροχή) αντικατασταλτική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. Είναι σαφές από την περικύκλωση ότι κάθε απόπειρα πορείας θα προκαλέσει και πάλι επεισόδια και χρήση βίας.

 

Η ίδια τακτική βλέπουμε να ακολουθείται και σήμερα με την επίθεση του κράτους στο φοιτητικό κίνημα που αντιδρά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την κατάργηση του ασύλου. Με την επέμβαση της αστυνομίας σε απεργίες (βλ. απεργία εργατών/τριών στο εργοστάσιο Μαλαματίνα, λιμάνι Πειραιά και άλλες άγνωστες ιστορίες) , σε όσους και όσες αντιστέκονται στον εξευγενισμό των γειτονιών τους. 

 

ΟΥΤΕ ΦΟΒΟΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΞΙΚΟΙ

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Χανίων  Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022

 

Κατάληψη Rosa Nera