Από την τριήμερη συνάντηση της ομάδας γονέων, για την ελευθεριακή εκπαίδευση – στην πόλη και στην Rosa Nera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H Παρασκευή, πρώτη μέρα της τριήμερης συνάντησης για την ελευθεριακή εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε στην πόλη, στις πλατείες, στο λιμάνι και στην αυλή της Ρόζας με περίπατο παραμυθιών, αφηγήσεων και θεάτρου!

Το Σάββατο, έπειτα από εργαστήρια και παιχνίδια για παιδιά, η ομάδα γονέων παρουσίασε την συλλογική και πρωτότυπη εμπειρία γύρω από τις πρωτοβουλίες της στην Ρόζα και στην πόλη και στην συνέχεια έγιναν οι εισηγήσεις εγχειρημάτων, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που σχετίζονται με τις μεθοδολογίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης όπως και οι τοποθετήσεις εργαζόμενων στην εκπαίδευση.
Αναπτύχθηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών τόσο σε σχολεία, όσο και σε συλλογικές πρωτοβουλίες και στις γειτονιές των πόλεων.
Τέθηκαν επίσης ζητήματα τρόπων αντιμετώπισης των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην παιδεία, όπως και ζητήματα και παραδείγματα συνάρθρωσης των παιδαγωγικών μεθόδων της ελευθεριακής παιδείας με το δημόσιο σχολείο, τις γειτονιές, τα κοινωνικά κινήματα και τον συνδικαλισμό.
Πιο συγκεκριμένα οι εισηγήσεις έγιναν:
από την ομάδα γονέων του Αυτοδιαχειριζόμενου Λόφου Καστέλλι
Από την Παιδαγωγική Οµάδα “Το Σκασιαρχείο” με θέμα:
[Τάξη-Αυλή-Κοινότητα] Η Κοινωνική Παιδαγωγική και οι τεχνικές Freinet την περίοδο της πανδημίας
Aπό τις “Καριάτζουλες”, Σχολείο του Δάσους με θέμα, δίνοντας στα παιδιά αρκετό χώρο και χρόνο σε ένα φυσικό περιβάλλον καλλιεργούµε αργά και σταθερά την αγάπη για ό,τι ζεί και µεγαλώνει εκεί.
Για το Ecovercities, “ένα παγκόσµιο δίκτυο εγχειρηµάτων που προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν ριζικά την τριτοβάθµια εκπαίδευση και να µεταµορφώσουν τα κυρίαρχα οικονοµικά, πολιτικά και κοινωνικά συστήµατα.
Έγινε παρουσίαση από το “Εγχείρηµα Χανιά”, Πρωτοβουλία για ένα Διαφορετικό Σχολείο στα Χανιά.
Τοποθέτηση από εκπαιδευτικούς Χανίων α΄ και β΄βαθµιας εκπαίδευσης” με θέμα – Προβλήµατα και προοπτικές στο δηµόσιο σχολείο: κοινωνική αλλαγή, ταξικές ανισότητες, ζητήµατα ένταξης και αποκλεισµών.
Εισήγηση από το Δίκτυο σχολείων Χανίων με την παιδαγωγική Φρενέ Γνωριμία με το Δίκτυο σχολείων Χανίων με την παιδαγωγική Φρενέ, δράσεις, πρακτικές εφαρμογές.
Για το ραδιόφωνο στο σχολείο
Και από τους “Yar Aman” για την εκμάθηση της Μουσικής μέσω της αλληλοδιδακτικής.
Μετά το Σάββατο των μεγάλων και αναλυτικών εισηγήσεων από τα εγχειρήματα και τα προγράμματα για την ελευθεριακή εκπαίδευση, η Κυριακή στην Ρόζα ήταν μια μέρα με δημιουργικά εργαστήρια και τα “παιχνίδια των πολιτισμών” για τα παιδιά και με την ξενάγηση στην Ρόζα με “ιστορικές” και “θεατρικές” μικρές εκπλήξεις από την Κατάληψη Rosa Nera
(…περισσότερα στα σχόλια των εικόνων…)
Το βράδυ έκλεισε με ένα μικρό γλέντι από τους Yar Aman με την υποστήριξη μελών από τα παιδικά σχήματα “Γιαραμανάκια”!