Δίασωση, συνοριακή βία και αντιστάσεις

Χανιά: Τρίτη 21 Ιουνίου, εκδήλωση με τον σύντροφο διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο και την Κατάληψη Rosa Nera, στις 20:00 στην απελευθερωμένη Αυλή: Συζήτηση – Εισηγήσεις – Προτάσεις. Η πολιτική εκδήλωση εντάσεται στα γενέθλια για τα 18 χρόνια της Ρόζας.

Η θεματική της εισήγησης του συντρόφου διασώστη έχει θέμα την «Θαλάσσια διάσωση, την συνοριακή βία, τα pushbacks και τις αντιστάσεις στην θανατοπολιτική των ευρωπαϊκών κρατών».

Από την Κατάληψη Rosa Nera θα γίνει αναφορά στα ζητήματα προστασίας των προσφύγων στις καραβιές στην Κρήτη, τις θανατηφόρες επαναπροωθήσεις στον Έβρο όπως και στα ζητήματα επικοινωνίας με τις οικογένειες των αγνοουμένων, των διασωθέντων (που άμεσα γίνονται κρατούμενοι), όπως και των ανθρωπων που χάθηκαν λόγω των πολιτικών του θανάτου.

Από την Ομάδα Επικοινωνίας:

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος θα ανοίξει τα ζητήματα γύρω από την ανυποχώρητη, συλλογική μάχη και τις νίκες των διεθνών κινήσεων αλληλεγγύης ενάντια στο μεγάλο, διακρατικό έγκλημα των καιρών και των κοινωνιών μας: Τον πόλεμο ενάντια στην προσφυγιά και την μετανάστευση, όπως και τον πόλεμο ενάντια στο δίκαιο της διάσωσης στην θάλασσα που έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο, τον εγκλεισμό, το δουλεμπόριο χιλιάδων ζωών κάθε ηλικίας και κοινωνικού φύλου, που βρίσκονται σε ανάγκη προστασίας.

Στόχος της εκδήλωσης, δεν είναι μόνο η διάγνωση των εγκλημάτων αλλά και η ενημέρωση για τις νίκες της ζωής, της αλληλεγγύης και της διάσωσης ενάντια στις πολιτικές του θανάτου. Και οι νίκες συμβαίνουν, όταν τα διεθνή δίκτυα των κινημάτων και των δικτύων αλληεγγύης συναντιούνται ατον αγώνα για ζωή και ελευθερία.

Οι πρόσφατες ενορχηστρωμένες απειλές ενάντια στον σύντροφο διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο από κυβερνητικούς και σκοτεινούς κύκλους της ελληνικής δεξιάς, έγιναν με αφορμη το διεθνές σκάνδαλο δημοσίευσης εκθέσεων όπου γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση και οι πολιτικοί και κοινωνικοί της σύμμαχοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η συζήτηση στην Κατάληψη Rosa Nera εντάσεται, αυτονόητα, σε μια προσπάθεια δικτύωσης όσων αντιστέκονται ενάντια στην καταπάτηση όσων κατακτήθηκαν με αίμα γύρω από το άσυλο και την ανθρώπινη μετακίνηση.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!!!

 

 

Από τους αυτο/οργανωμένους δημόσιους χώρους (Solidarity with Rosa Nera):
Για την εκδήλωση με τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο και την Κατάληψη Rosa Nera.
Από τον σύντροφο Ιάσονα αναπτύχθηκαν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν τεκμηριωθεί στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Μεσόγειο, μέσα από την εμπειρία στο πεδίο και ως αποτέλεσμα των ρατσιστικών αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης.
Συζητήθηκαν τα ζητήματα των αγώνων ενάντια στην ποινικοποίηση της διάσωσης στην θάλασσα, ενάντια στην συνοριακή βία, των διεθνών δικτύων αντίστασης που έχουν πετύχει σημαντικές νίκες ενάντια στις διακρατικές πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων προσφύγων/ισσών στην Μεσόγειο.
Ανάμεσα σε πολλά ζητήματα που τέθηκαν, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις ευθύνες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το δουλεμπόριο και τα εγκλήματα κατά προσφύγων στην Λιβύη, τα εγκλήματα του ελληνικού λιμενικού και της Φρόντεξ, όπως και στην περίπτωση της ήττας των φονικών πολιτικών Σαλβίνι και τους τρόπους με τους οποίους τα διασωστικά καράβια οργάνωσαν -σε συντονισμό με διαφορετικούς φορείς και κινήματα στην στεριά- την πολιτική ανυπακοή που “άνοιξε” τα κλειστά λιμάνια στην διάσωση και οδήγησε σε ήττα τον Σαλβίνι.
H εισήγηση της πολιτικής συνέλευσης της Κατάληψης Rosa Nera εστίασε αρχικά στη συνοριακή βία στον Έβρο, ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκε η εμπειρία από τα πεδία της επικοινωνίας και υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών στα καμπ – από την εμπειρία της συνεργασίας της Rosa Nera με το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων και τα δίκτυα αλληλεγγύης- όπως και η επικοινωνία με τις οικογένειες των αγνοούμενων, των διασωθέντων-κρατούμενων και των νεκρών – από συντρόφισσα της Ρόζας που αγωνίζεται στο πεδίο. Ανάμεσα σε άλλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα των ανήλικων προσφύγων, τις εσκεμμένες λάθος καταγραφές στοιχείων και αιτημάτων ασύλου.
Και στις δυο εισηγήσεις αναφέρθηκαν τα στοιχεία, τα τεκμήρια και οι έρευνες που αποδεικνύουν πως οι εξ ορισμού παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών δεν είναι τίποτα άλλο από δολοφονικές επιχειρήσεις εξαφάνισης και εγκατάλειψης σε ακραία επικίνδυνες συνθήκες των προσφυγικών ζωών ακριβώς την στιγμή που χρίζουν προστασίας. Έγινε σαφές πως και οι διοικήσεις του ελληνικού κράτους συμμετέχουν σε εγκλήματα κατά των προσφυγικών ζωών, όπως και το χρέος των κινημάτων να δώσουν πολιτικά αποτελέσματα ενάντια σε αυτά τα εγκλήματα.