Αντιπολεμική Πορεία την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ.

 

 

 

Ή ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ή ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ

Ίσως τίποτα δεν περιγράφει καλύτερα το ξεσάλωμα των κολαούζων των αφεντικών και της πολεμικής βιομηχανίας, από ένα περιθωριακό πρωτοσέλιδο ενός έντυπου δεξιού χαρτιού υγείας της εφημερίδος της «Εστίας»:

«Οι καταλήψεις απειλή για την εθνική μας άμυνα», τους διαβάζουμε να γράφουν για τις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις και για τις αναφορές στα δίκαια αιτήματα των μαθητών/τριών για την ενίσχυση της Παιδείας, ενάντια στις πρόσφατες αγορές όπλων, φρεγατών και άλλων όμορφων σιδερένιων μνημείων της ανθρώπινης ηλιθιότητας από την πολεμική βιομηχανία. Ανάλογες μαλακίες αγοράζουν και πουλιούνται σε κάθε κράτος και στρατό, που άλλοτε συμμαχούν και άλλοτε πολεμούν μεταξύ τους αρκεί να αναπαράγεται η καπιταλιστική βαρβαρότητα του νόμου της υπεραξίας μέσα στα έθνη – κράτη και στα δίδυμα αδερφάκια τους: τις δαπάνες για την «εθνική άμυνα».

Και αν η «Εστία» σας φαίνεται λίγο λούμπεν ως παράδειγμα των σύγχρονων ερμηνευτικών σχημάτων της δεξιάς του Κυρίου, έχουμε σκοπό να ρίξουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο. Στην εφημερίδα «Καθημερινή», εδώ και κάποια χρόνια φαίνεται πως οι καλοπληρωμένες φωνές μιας σημαντικής μερίδας της εγχώριας αστικής τάξης μας καλούν «να ρισκάρουμε όπως οι πρόγονοι μας», να «εκμεταλλευτούμε την αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο, τώρα που έχουμε ισχυρούς συμμάχους» και άλλα τέτοια ωραία. Φυσικά, αυτό που εννοεί ο πρώτος πληθυντικός είναι εμείς να φορέσουμε τις αρβύλες και να σφαχτούμε για τα καλά με κάποιους άλλους τύπους που ούτε ξέρουμε και έχουν φάει και αυτοί το παραμύθι των αφεντικών στη χώρα τους. Έτσι, ώστε να διαχειριστούν την κρίση τους τα αφεντικά, μέσα από μια ιδιαίτερη αλλά δοκιμασμένη μορφή επίλυσης της κρίσης κερδοφορίας: τις διακρατικές συγκρούσεις και τα κέρδη της πολεμικής κρεατοβιομηχανίας. Της ίδιας, δηλαδή, μορφής ξεφορτώματος βομβών πάνω σε άμαχους πληθυσμούς που είδαμε διαδοχικά σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικανικής Ηπείρου – σε πολεμικές επιχειρήσεις που ονομάστηκαν μάλιστα «ειρηνικές» στις οποίες συμμετείχε και ο ελληνικός στρατός. Στην παρούσα φάση, ενώ περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος τόπος ανθρωποσφαγών, το ελληνικό κράτος μας καλεί να υπηρετούμε από τα 18…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μας το έχουν ράψει το κουστούμι. Επιδημία, κρίση της υγείας, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, ευρύτερη μείωση μισθών και συντάξεων, επιδόματα πείνας, για όλα τα σπασμένα θα τα πληρώσει η εργατική τάξη και οι μειονότητες.

Σε αυτό το σκηνικό οι λακέδες των αφεντικών έχουν βαλθεί να κάνουν το μυαλό μας κιμά… Όπως ακριβώς τα έγραφαν οι παλιοί αναρχικοί της πόλης μας, σε ένα κείμενο ενάντια στις παρελάσεις για το οποίο δικάστηκαν, το 1982:

“…Ν’ ακούει το μεγάφωνο να ξερνάει ηλιθιότητες για μας τους Έλληνες, το πιο γενναίο λαό του κόσμου, ενώ ένα άλλο μεγάφωνο στη Τουρκία λέει για τους Τούρκους το πιο γενναίο λαό του κόσμου, κι άλλα μεγάφωνα στην Αγγλία, Βουλγαρία, Αίγυπτο. Ταϋλάνδη, λένε για τους γενναίους Άγγλους. Βούλγαρους, Αιγύπτιος. Ταϊλανδούς. έτσι που κάποτε όλοι εμείς οι γενναίοι να βγάλουμε τα μάτια μας με γενναιότητα…”

Τα αφεντικά στην παρούσα συγκυρία θέλουν το χάος, (όχι αυτό του Ησίοδου), αλλά ένα κρατικό γενικευμένο μπάχαλο, με διάλυση κάθε εργατικής κατάκτησης ή προνοιακού συμβιβασμού στην παιδεία, την υγεία, την εργασία. Σε αυτό το εσκεμμένο μπάχαλο ο σκοπός είναι να επιβληθεί μια στρατιωτική διαχείριση της κρίσης στην υγεία και την εργασία. Οπότε, όσο περισσότερη εθνική ενότητα, όσο λιγότερη ταξική συνείδηση και διεθνής αντιπολεμική αλληλεγγύη, τόσο το καλύτερο για τα αφεντικά και την πολεμική βιομηχανία. Αν τελικά προκύψει και κανένας πόλεμός, τι να κάνουμε, τα φράγκα να κινούνται.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες – φυγάδες πολέμων στους οποίους συχνά είχε αποστολές και ο ελληνικός στρατός – στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα εκγλεισμού, ενώ οι παράνομες για τα ανθρώπινα δικαιώματα βίαιες επαναπροωθήσεις, όπως και η άρνηση ασύλου συνεχίζονται.

Οι αρνήσεις μας και οι καταλήψεις μας λουλούδι που ανθίζει…

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 29/9 Τρίτη 7:00 μ.μ. , πλ. Αγοράς

 

Κατάληψη Rosa Nera  (Μαύρο Ρόδο)