ΠΟΡΕΙΑ 5/3/2020

Kάλεσμα σε Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πορεία.

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου, ώρα 18:30 στην Πλατεία Αγοράς, η Κατάληψη RosaNera συμμετέχει στην πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενάντια στους ρατσιστές και τους φασίστες.

Πράγματι, αυτή τη φορά ο εθνικιστικός όχλος, οι κρατικοί μηχανισμοί και τα ΜΜΕ, ξεπέρασαν τον εαυτό τους: με ρατσιστική προπαγάνδα για «εισβολείς» και με ένοπλες επιθέσεις ενάντια σε προσφυγικές οικογένειες και σε μετανάστες. Τις τελευταίες μέρες, τα συμφέροντα της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης συναρθρώνονται μέσα από μια ακόμα προσπάθειαπολιτικής εκμετάλλευσης και φονικής διαχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού. Σε αυτήν την αθλιότητα, ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, με τις ρατσιστικές διακρατικές πολιτικές τους, ενάντια στην ανθρώπινη μετακίνηση, που στόχο έχουν την εκμετάλλευση της μεταναστευτικής εργασίας και την απαξίωση της προσφυγικής ζωής και των δικαιωμάτων ασύλου.

Ο ευάλωτος προσφυγικός πληθυσμός έρχεται κυρίως από εμπόλεμες περιοχές. Από εκεί, όπου οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών χωρών συμμετέχουν είτε απευθείας σε πόλεμο (όπως η Τουρκία στη Συρία), είτε με δυνάμεις του ΝΑΤΟ που κατέχουν περιοχές σε εμπόλεμες χώρες (όπως π.χ. ο ελληνικός στρατός στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού). Φαίνεται πως η ελληνική κρατική «ανθρωπιστική βοήθεια» στις εμπόλεμεςπεριοχές (από τις οποίες προέρχονται οι περισσότερες μετακινήσεις στο Αιγαίο) έχει να κάνει μόνο με την συμμετοχή σε επεμβατικούς και συχνά αποσταθεροποιητικούς στρατούς. Όταν οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν φτάνουν εδώ, φυλακίζονται, βασανίζονται, επαναπροωθούνται παράνομα και τα δικαιώματα τους καταστρατηγούνται. Τα ίδια συμβαίνουν και με τους άλλους προσφυγικούς πληθυσμούς: χιλιάδες στοιβάζονται σε απάνθρωπα κολαστήρια, όπως αυτό της Μόριας (δημιούργημα της επίσης άθλιας διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), ενώ χιλιάδες είναι τα θύματα από πνιγμούς και νάρκες: ακριβώς λόγω τωνδιακρατικών ρατσιστικών πολιτικών.

Πριν λίγες μέρες, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας(ΚΥΣΕΑ), μια χούφτα δηλαδή εκπροσώπων της ακροδεξιάς κυβέρνησης και κάποιων κυβερνητικών διορισμένων αρχικαραβανάδων, προχωρούν σε ένα νομικό πραξικόπημα.Την αναίρεση των διαδικασιών ασύλου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φιάσκο της κυβέρνησης στα νησιά, και να εκμεταλλευτούν πολιτικά την εργαλειακή προώθηση προσφύγων στα σύνορα από την τουρκική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έκαναν και κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: προσπαθούν με κάθε τρόπο να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες ως φτηνή εργατική δύναμη ή ως πολιτικό εκβιασμό, και εξαπολύουν τον εθνικιστικό όχλο και τα ρατσιστικά ΜΜΕ για τους σκοπούς τους. Με μια σημαντική διαφορά όμως: στην Τουρκία (όπως και σε άλλες χώρες) ο προσφυγικός πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που διαμένει ή απλά θέλει να περάσει από την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα ηανθρώπινη μετακίνηση δεν καταστέλλεται, όμως με την καταστολή αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στη μετακίνηση. Η λύση στα προβλήματα της προσφυγιάς θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά απλή, με σωστές διαδικασίες προστασίας, υποστήριξης και ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών. Όμως ζούμε στον καπιταλισμό, μέσα σε μια μηχανή καταστροφής… Καθώς η προσφυγιά και η μετανάστευση παρανομοποιούνται τεχνητά από τα κράτη των αφεντικών η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο προσφύγων. Μια επικράτεια στην οποία αντί των περίφημων ανθρώπινων δικαιωμάτων βασιλεύει η υποτίμηση και η εκμετάλλευση της μεταναστευτικής εργασίας, η άρνηση ασύλου στους πρόσφυγες, οι αναγκαστικές, παράνομες, «εν κρυπτώ», απελάσεις και επαναπροωθήσεις, τα βασανιστήρια και οι απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού. Πρόκειται για κρατικά εγκλήματα ενάντια στις κατ’ εξοχήν ανθρώπινες ζωές που έχουν ανάγκη προστασίας.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, με αγώνες για την υπεράσπιση της ανθρώπινης μετακίνησης και των προσφύγων. Για τα καθάρματα όμως, η στοιχειώδης αλληλεγγύη είναι το κακό παράδειγμα. Το «καλό παράδειγμα» για τους ρατσιστές είναι οι ατιμώρητοι πυροβολισμοί στη Μανωλάδα εναντίον απλήρωτων μεταναστών εργατών, τα αστυνομικά πογκρόμ των ιδιοκτητών εναντίον απλήρωτων μεταναστών εργατών στη Λακωνία, το ατιμώρητο έγκλημα της δολοφονίας προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό στο Φαρμακονήσι, οι ρατσιστικές διαπομπεύσεις των προσφύγων με ψευδείς ειδήσεις για προεκλογικούς λόγους, η συνεργασία μπάτσων και δεξιού όχλου στις ρατσιστικές επιθέσεις. Και βέβαια η κρατική χρήση των υπέρογκων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για το χτίσιμο στρατοπέδων εγκλεισμού και βασανιστηρίων, (πάντα με τις σχετικές μίζες για το υπουργείο των μπάτσων) –  αντί για διαδικασίες αλληλεγγύης και υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων και ασφαλούς ένταξης τους μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων ή όπου επιθυμούν και νιώθουν ασφαλείς.

Οι εστίες μακροχρόνιων πολέμων είναι εστίες κερδών για τις εθνικές βιομηχανίες όπλων μέσα από τις αποικιοκρατικές πολιτικές, την υπόθαλψη εμφυλίων, τους βομβαρδισμούς αμάχων και τις δολοφονίες προσφύγων. Παράλληλα οι εθνικισμοί, ο ρατσισμός και ο φασισμός, η ισλαμοφοβία και ο αντισημιτισμός παρουσιάζονται ξανά ως νέες λύσεις, και οι υπήκοοι καλούνται να διαλέξουν ποια συμμαχία σφαγέων προτιμούν στις νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Η ιστορία διδάσκει πως όποιος ανέχεται τον πόλεμο, το θάνατο και τη βαρβαρότητα για τον “άλλο”, στο τέλος θα τον βιώσει και ο ίδιος.

  • Η τελευταία ελπίδα αυτής της κοινωνίας είναι όσοι και όσες υπερασπίζονται την αυτονόητη ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης και τους αγώνες ντόπιων και μεταναστών στους χώρους της δουλειάς και στην καθημερινή ζωή.
  • Να δώσουμε τέλος στην στρατιωτική και αστυνομική διαχείριση της προσφυγιάς και της μεταναστευτικής ζωής και εργασίας.
  • Να αντισταθούμε στις στρατιωτικές επεμβάσεις και την υπόθαλψη εμφυλίωνπου γεννούν το θάνατο και τη φτώχεια.
  • Να κλείσουμε τα στρατόπεδα εγκλεισμού και βασανιστηρίων μεταναστών και προσφύγων.
  • Να υπερασπιστούμε τη ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα,
  • Έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγώνες για τα χαρτιά των μεταναστών.
  • Άσυλο για όλους τους πρόσφυγες.

 

Κατάληψη ROSANERA

Kάλεσμα σε Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πορεία.

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου, ώρα 18:30 στην Πλατεία Αγοράς

AFISA 5 MARTH

css.php