ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΑΠ’ ΤΙΣ ΜΠΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠ’ ΤΙΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ

(κείμενο της κατάληψης που μοιράστηκε στην μικροφωνική-συγκέντρωση στις 21/12/2019 στην πλατεία δημοτικής αγοράς)

Το αστυνομικό κράτος που ονειρεύεται κάθε αφεντικό, φασίστας και μισάνθρωπος είναι εδώ. Είναι ελληνικό, έχει φασίστες στη διοίκηση, διαθέτει σύγχρονο δολοφονικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένους-μισθωτούς βασανιστές. Το σχέδιο είναι η εγκαθίδρυση του φόβου και της υποταγής στους φτωχούς, στην προσφυγιά, σε όσους/ες αντιδρούν στην υποτίμηση της ζωής και της εργασίας τους.

Όποιος/α εξακολουθεί να σκέφτεται, δεν μπορεί να μην αγανακτεί. Ο συνεχιζόμενος βίαιος εγκλεισμός προσφύγων, δηλαδή ανθρώπων που χρήζουν φροντίδας ερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες, η καταστολή των καταλήψεων που χρησιμοποιούνται για στέγαση αλλά και πολιτικές δραστηριότητες των φτωχώτερων κοινωνικών στρωμάτων, δέχονται επίθεση. Η συμμορία που ανέλαβε να εκπληρώσει το κρατικό σχέδιο στεγάζεται στο “υπουργείο προστασίας του πολίτη”, στο “αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας”, αλλά και σε κάθε τοπικό αστυνομικο τμήμα.

Οι πρόσφατες εκκενώσεις καταλήψεων (έπαυλη Κουβέλου στο Μαρούσι και τρεις ακόμη της κοινότητας αγώνα στο Κουκάκι) απλώς αποδεικνύουν πως η αστυνομοκρατία ήρθε για να μείνει και δεν αρκείται πλέον σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει ένα νέο στοιχείο στο Κουκάκι. Η φόρα και το θράσος των ΕΚΑΜιτών δεν σταμάτησε στις συλλήψεις των συντρόφων/ισσών των καταλήψεων, που αντιστάθηκαν σθεναρά στη σύλληψή τους. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Εισέβαλαν σε διπλανή κατοικία και ξυλοκόπησαν τρεις ανθρώπους, δένοντας τους πισθάγκωνα, αποδεικνύοντας πως το σχέδιο “Εξάρχεια” όπου μήνες τώρα οι μπάτσοι εισβάλλουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, μπορεί να επεκταθεί παντού. Η νομιμότητα παίρνει ολοκληρωτική τροπή και η πρόφαση πως η μαφία της ελληνικής αστυνομίας είναι εδώ για να μας προστατεύει, καταρρέει. Ίσως το μήνυμα να είναι πως “όσοι ανέχονται στη γειτονιά τους καταληψίες, θα μπαίνουμε στα σπίτια τους και θα τους δέρνουμε”. Οι μπάτσοι έχουν ήδη πλήρη πολιτική και μιντιακή κάλυψη.

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η άρνηση ασύλου στους κυνηγημένους των πολεμικών συρράξεων, η καταπάτηση του ασύλου της κατοικίας -είτε πρόκειται για κατάληψη εγκαταλελλειμένου κτιρίου είτε νόμιμης ιδιοκτησίας- αποδεικνύει πως αφ’ ενός περνάμε σε μια φάση όπου τα κοινωνικά αυτονόητα του σεβασμού προς τον άνθρωπο καταρρέουν και αφ’ ετέρου η επιβολή γίνεται ξεδιάντροπα κρατικός νόμος. Βέβαια η ασυλία του ελληνικού κράτους καλύπτει εκτός από τους βουλευτές και τους υπουργούς, τους τραπεζίτες και τους νεοναζί. Οι τελευταίοι οδεύουν προς αθώωση σύμφωνα με την πρόσφατη πρόταση της εισαγγελέως Α. Οικονόμου. Η ασυλία που δείχνει το ακροδεξιο κράτος σε επιχειρηματίες, ΜΜΕ ή σε μαφιόζους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων συμπληρώνει το παζλ ενός εμπόλεμου μωσαϊκού που χτίζεται επιμελώς εδώ και χρόνια.

Στο εξωτερικό, το ελληνικό κράτος συμμετέχει σε πολεμικά παιχνίδια και προσπαθεί όλο και εντονότερα να εμπλακεί σε διακρατικές συγκρούσεις όπου “τα σπασμένα του” θα κληθεί πάλι να πληρώσει η εργατική τάξη. Όπως πλήρωσε και πληρώνει την κρίση χρέους των αφεντικών εδώ και μια δεκαετία, με την υποτίμηση του μισθού, τις μειώσεις των συντάξεων, τις περικοπές δώρων και επιδομάτων, τις έμμεσες φορολογίες.

Η απεργία διαρκείας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ από τις 21/12/2019 μέχρι τις 12/1/2020 είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να στηριχτεί από όλες κι όλους όσους επιθυμούν ένα κίνημα στο πλευρό του κόσμου της εργασίας. Τα αφεντικά σήμερα ετοιμάζουν τη διάλυση της δημόσιας ασφάλισης, ξεπουλώντας την σε ιδιώτες. Φυσικά χωρίς να ξεχνάμε τις πολλαπλές μάχες που έχουμε να δώσουμε ενάντια στους φασίστες, οι οποίοι ξεμυτίζουν ξανά με τις πλάτες των μπάτσων.

Η ενότητα στην κοινωνική βάση οφείλει να διασφαλιστεί απέναντι σε παραταξιακές και σεχταριστικές νοοτροπίες. Η αδιαφορία μπροστά σε όλα αυτά είναι πλέον επικίνδυνη και ουσιαστικά συντάσσεται στο πλευρό του δόγματος “νόμος και τάξη”.

Από την πλευρά μας έχουμε επιλέξει να ζήσουμε αλληλέγγυα παλεύοντας για ισότητα κι ελευθερία. Στο πλευρό κάθε φτωχού που του κλέβουν το μόχθο, κάθε πρόσφυγα των πολέμων των αφεντικών, κάθε ανθρώπου που πεισμώνει κι αντιστέκεται επιθυμώντας να παραμείνει άνθρωπος.

Κι αυτό δεν αποτελεί απλά μια δήλωση.

Είναι δέσμευση κι υπόσχεση.

Κατάληψη Rosa Nera (Μαύρο Ρόδο)

Δεκέμβρης 2019

Υ.Γ. Η αντίσταση στο Κουκάκι μας δίνει δυναμη.