Το Σάββατο 23 Νοέμβρη στις 8 μ.μ. στην κατάληψη της Rosa Nera συζητάμε με την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) Ρεθύμνου για τον τουρισμό με αφορμή την παρουσίαση του Ημερολογίου των Εργαζομένων για το 2020 της ΕΣΕ που περιέχει κείμενα με θέμα τον τουρισμό.
Περιλαμβάνει αναλύσεις που επιδιώκουν να εμπλουτίσουν τη θεωρητική μας φαρέτρα απέναντι σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο, αφιερώνοντας δυο κείμενα για το Ρέθυμνο, μιας και από τις τέσσερις πόλεις που προς το παρόν έχει τοπικές η ΕΣΕ, το Ρέθυμνο έχει προσανατολίσει πλήρως την οικονομία του προς τον τουρισμό. Παράλληλα το ημερολόγιο διανθίζεται από κόμικς με την υπογραφή του Κλεάνθη (σχέδιο) και του Λεωνίδα (σενάριο).
Συγκεκριμένα, το κείμενο “Η έλευση του μαζικού τουρισμού στην Ελλάδα: μια ταξική προσέγγιση” παρουσιάζει το πώς ήρθε το φαινόμενο στη χώρα ως προϊόν κρατικού σχεδιασμού την περίοδο της Χούντας, καταλήγοντας ότι η οργάνωση των εργατών και των εργατριών είναι η μόνη που μπορεί να μπλοκάρει την τουριστική βιομηχανία. Στο κείμενο “Η ιστορική εξέλιξη των διακοπών μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης” παρουσιάζει τις διακοπές από την αρχαιότητα μέχρι και την εξασφάλιση των πληρωμένων διακοπών ως παράπλευρη εξέλιξη των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Το κείμενο “Όλοι έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε τον καρκίνο σε μια εξωτική παραλία” αποτελεί μετάφραση από βιβλίο των εκδόσεων Antipersona (Ισπανία) που παρουσιάζει την αντίφαση μεταξύ του αποίκου-τουρίστα και του εργάτη. Στο κείμενο για τις “Συνθήκες εργασίας στον τουρισμό” παρουσιάζονται εν συντομία οι συνθήκες γαλέρας που εξασφαλίζει για τους εργάτες και τις εργάτριες η πιο προσοδοφόρα βιομηχανία της χώρας. Ο πίνακας “Ανθρώπινες απώλειες στη ‘βαριά’ βιομηχανία του τουρισμού” παρουσιάζει τα θύματα της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της Ολυμπιάδας, που έδωσε ώθηση στον τουρισμό. Στο κείμενο “Δεν απαιτούμε μόνο ψωμί αλλά και τριαντάφυλλα” περιλαμβάνει λίγα λόγια για τα λεγόμενα εργατικά “ατυχήματα”. Το κείμενο “Ρέθυμνο: Η κατασκευή ενός τουριστικού προορισμού” αποτελεί προϊόν μιας μικρής ιστορικής έρευνας που δείχνει το παράδειγμα μιας μικρής πόλης που αλλάζει προσανατολισμό στην οικονομία της ως προϊόν σκληρού προγραμματισμού της δημοτικής αρχής και παρά τις επιθυμίες των κατοίκων της. “Το πρόβλημα της στέγης λόγω της τουριστικοποίησης: Δεδομένα και σκέψεις με αφορμή την περίπτωση του Ρεθύμνου” επιδιώκει να προσεγγίζει αυτό το μείζον πρόβλημα που υποβιβάζει τη ζωή των εργατών και των εργατριών. Τα κείμενα του ημερολογίου κλείνουν με το διήγημα “Ο πλάτανος” της πρωτοεμφανιζόμενης Πένυς Λόη που δείχνει τι συμβαίνει σε ένα χωριό που γίνεται τουριστικό.
Τα έσοδα του ημερολογίου διατίθενται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας.