Τετάρτη 12 Ιουνίου το μεσημέρι θα είμαστε στα δικαστήρια Χανίων

Η συνέλευση της κατάληψης Rosa Nera στηρίζει το κάλεσμα για φυσική παρουσία στα Δικαστήρια την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι.

Ακολουθεί το κείμενο της Πρωτοβουλίας:

Ξημερώματα Πέμπτης 30/5/2019, Παλιό Λιμάνι Χανίων

Τέσσερις νεαροί άνδρες πετάνε μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών στη θάλασσα.

Τέσσερις νεαροί άνδρες βρίζουν και τραμπουκίζουν μια κοπέλα.

Τέσσερις νεαροί άνδρες ξυλοκοπούν έναν ξένο άνθρωπο.

Τέσσερις νεαροί άνδρες ξυλοκοπούν έναν ακόμα ξένο άνθρωπο πολύ βίαια, που κινδυνεύει πλέον να χάσει το νεφρό του.

Τέσσερις νεαροί άνδρες σε τρία περιστατικά που μας κάνουν να ρωτάμε: Γιατί;

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Περιστατικό πρώτο

Τέσσερις άνδρες πετούν μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών στη θάλασσα. Μια κοπέλα από κοντινό μαγαζί αντιδρά και λογομαχεί μαζί τους. Τότε μια περαστικός επεμβαίνει υπερασπιζόμενη την πρώτη κοπέλα. Ακούγονται φράσεις όπως «Κάτσε καλά, αλλιώς θα πετάξουμε εσένα στη θάλασσα», καθώς και βρισιές. Η δεύτερη κοπέλα αποχωρεί και οι τέσσερις νεαροί την ακολουθούν, αρχικά περπατώντας και στη συνέχεια τρέχοντας. Το περιστατικό λήγει χωρίς συνέχεια, καθώς υπήρχε ακόμα κόσμος στο λιμάνι κι έτσι δεν υπήρχαν περιθώρια για περισσότερες “μαγκιές”.

Περιστατικό δεύτερο

Λίγη ώρα μετά τα προηγούμενα, οι ίδιοι τέσσερις εντοπίζονται να τραμπουκίζουν έναν άνδρα αλλοδαπής καταγωγής στο περίπτερο κοντά στο μαγαζί «Καραμέλα». Ο ξένος άνδρας βρίσκεται μέσα στο περίπτερο, δυο από αυτούς τον χτυπούν (από το παράθυρο και την πόρτα) στα πλευρά και στα πόδια, ενώ οι άλλοι δύο παραφυλάνε απ’ έξω. Ένας νεαρός που ακούει τη φασαρία καταφέρνει να σταματήσει την επίθεση. Οι τέσσερις άνδρες προσπαθούν να του δικαιολογηθούν με φράσεις του τύπου «Ο ξένος μας έβρισε τη μάνα και για μας δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από την πατρίδα και την μάνα» ή «αδερφέ, αφού Έλληνας είσαι κι εσύ, καταλαβαίνεις». Γύρω πλέον από το περιστατικό έχει μαζευτεί πολύς κόσμος- που βρισκόταν σε κοντινή πλατεία , ο οποίος υπερασπίζεται τον αλλοδαπό άνδρα, ενώ καταφθάνει και η αστυνομία. Αμέσως οι τέσσερις βρίσκουν καταφύγιο στο «Καραμέλα», με προτροπή κάποιου γνωστού τους από μέσα. Οι μπάτσοι παίρνουν τον αλλοδαπό άνδρα για να τον πάνε στο νοσοκομείο και φεύγουν χωρίς καμία επέμβαση στο «Καραμέλα». Ο κόσμος που έχει μαζευτεί, συγκεντρώνεται πια έξω από το μαγαζί. Δύο κορίτσια καταφέρνουν να μπουν μέσα- προσπερνώντας την προσπάθεια συγκάλυψης των πορτιέριδων- και διαπιστώνουν ότι όντως οι τέσσερις είναι εκεί. Λίγα λεπτά μετά, εκείνοι βγαίνουν και ο κόσμος που βρίσκεται απ’ έξω τους ακολουθεί φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, μέχρι που αρχίζουν να τρέχουν στα στενά της παλιάς πόλης και ξεφεύγουν.

Περιστατικό τρίτο

Λίγο αργότερα, οι τέσσερις νεαροί περνούν με το αυτοκίνητο από την οδό Καλλεργών, όπου πετυχαίνουν ένα ζευγάρι, επίσης αλλοδαπής καταγωγής. Οι τέσσερις, μέσα από αμάξι, βρίζουν τη γυναίκα. Όταν ο σύντροφός της τους ρωτάει «What do you want?» , εκείνοι κατεβαίνουν και αρχίζουν να τον βαράνε πολύ βίαια. Έπειτα, καθώς φεύγουν, ένας από αυτούς επιστρέφει και του δίνει μια τελειωτική κλωτσιά στα πλευρά. Μετά από καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα, η αστυνομία προσαγάγει τους τέσσερις στο τμήμα, όπου και ταυτοποιούνται και για τα άλλα δύο περιστατικά. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες.

Με βάση τις μαρτυρίες κλήθηκε αυτόφωρη δικάσιμος, η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 31/5. Στο δικαστήριο οι 3 δικηγόροι των τεσσάρων νεαρών ζήτησαν αναβολή, την οποία και πήραν. Το δικαστήριο ανακαλέστηκε για την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι.

Επειδή λοιπόν μας ενδιαφέρει να μάθουμε το “Γιατί” θα βρεθούμε στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης 12 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, για να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά τα “περιστατικά” θα εξεταστούν όπως πραγματικά συνέβησαν και δεν θα χαθούν μέσα στις “δικαιολογίες” που όλες αυτές τις μέρες διαδίδονται…

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ