ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ(Σ) Ο ΑΝΤΡΕΑΣ!

Ο Αντρέας είναι μουσικός που ζει στα Χανιά και βιοπορίζεται από την μουσική στο δρόμο και αλλού. Έχει δεχτεί κατ’ επανάληψη απειλές και προπηλακισμούς από μπράβους του λιμανιού και λιμενικούς, επιδεικνύοντας πάντα την ίδια σθεναρή διάθεση για αντίσταση στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Στις 8 Μάη του 2019, Τετάρτη μεσημέρι, ενώ έπαιζε μουσική μπροστά στο Κ.Α.Μ. τον προσέγγισαν τρεις λιμενικοί με εμφανείς επιθετικές διαθέσεις, απαιτώντας να φύγει. Όταν ο Αντρέας υπερασπίστηκε το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, οι λιμενικοί άρχισαν να βρίζουν, να αγριεύουν και να βάζουν τα χέρια στις λαβές των όπλων για να τρομοκρατήσουν τον ίδιο και δύο ακόμα φίλους που διαμαρτύρονταν για την συμπεριφορά τους.

Στη συνέχεια έριξαν βίαια τον Αντρέα στο πλακόστρωτο, τον χτύπησαν και τον πάτησαν με γονατιά στο κεφάλι. Τα σημάδια στο πρόσωπό του ήταν ορατά για αρκετές μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε. Του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν στο λιμεναρχείο με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Εκεί ακολούθησε ψυχολογικός πόλεμος, νέες απειλές και εκβιασμοί. Μετά από ώρα του επέβαλαν πρόστιμο 200 ευρώ για “παράνομη διεξαγωγή συναυλίας με εμπορικό σκοπό” (!) και τον άφησαν.

Την Πέμπτη 9 Μάη, στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της σύλληψης με στόχο την καταγγελία του συμβάντος. Παράλληλα οι μουσικοί έπαιξαν στο σημείο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με πολιτικές και μουσικές παρεμβάσεις στο λιμάνι και σε δρόμους της παλιάς πόλης, δείχνοντας έμπρακτα ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι τσιφλίκι κανενός μπάτσου και μαγαζάτορα του λιμανιού.

Όλα αυτά δεν μας είναι καινούρια. Η συνεργασία μεταξύ μπράβων, επιχειρηματιών της εστίασης, μπάτσων και λιμενικών είναι γνωστή από καιρό. Η “αποστείρωση” του παλιού λιμανιού είναι κομμάτι μιας άκρατης τουριστικοποίησης που διαλύει την πόλη και τους ανθρώπους, μετατρέποντας το φυσικό τοπίο, την ιστορία και την παράδοση του τόπου σε μια “βιτρίνα” κατανάλωσης.

Ο Αντρέας δεν είναι μόνος. Μαζί του είμαστε όλες και όλοι εμείς που ξέρουμε στο πετσί μας τι σημαίνει “σεζόν”.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:

  • Αντιστεκόμαστε στη βία της εξουσίας σε κάθε μορφή της
  • Καλούμε στην ανακατάληψη και επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου
  • Παραμένουμε οργισμένοι/ες με το συμβάν της ακραίας καταστολής σε βάρος του μουσικού του δρόμου.

Κατάληψη Rosa Nera