I, Daniel Blake την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις Κινηματογραφικές Πέμπτες

Οι Κινηματογραφικές Πέμπτες στην αίθουσα προβολών της κατάληψης Rosa Nera ανοίγουν το χειμερινό τους πρόγραμμα με την ταινία του Κεν Λόουτς “Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ” την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ.

Η ταινία είναι μια παραγωγή του 2016 σε σενάριο του συγγραφέα (και στενού συνεργάτη του Κεν Λόουτς) Πολ Λάβερτι και αφηγείται με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία του 59χρονου ξυλουργού Ντάνιελ Μπλέικ, που υποφέρει από καρδιοπάθεια ενώ ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει το “απρόσωπο” γραφειοκρατικό μοντέλο του Βρετανικού ΟΑΕΔ.

Τα βραβεία που συγκέντρωσε η ταινία μικρή σημασία έχουν. Αυτό που μετράει, για ακόμα μια φορά, είναι η κοφτερή ματιά του Κεν Λόουτς και η αλήθεια της ιστορίας που διηγείται ο Πολ Λάβερτι. Πράγμα που εκφράζεται και στα ευχαριστήρια των τίτλων του τέλους προς όλους τους εργαζόμενους του “συστήματος κοινωνικής πρόνοιας” που ανώνυμα έδωσαν στον σκηνοθέτη και στον σεναριογράφο πραγματικά περιστατικά “παραλογισμού” -ή μήπως απλώς δείγματα μιας σειράς κρατικών δολοφονιών που συνεχίζονται;