Αντιφασιστική Εκδήλωση Μνήμης

27 Ιανουαρίου, 20:00

Αντιφασιστική Εκδήλωση Μνήμης

για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

για την ιστορία και τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας των Χανίων

Την 27η Ιανουαρίου του 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το σύμπλεγμα των Στρατοπέδων Εξόντωσης του Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το Άουσβιτς υπήρξε ένα από τα κέντρα του «σύμπαντος» των εκατοντάδων στρατοπέδων της συστηματικής εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως εβραϊκών οικογενειών (έξι εκατομμύρια ψυχές) αλλά και ρομά και σίντι, αντιφρονούντων και αντιφασιστών, ομοφυλοφίλων, ψυχικά ασθενών, σλάβων, πολωνών, σοβιετικών, ισπανών και άλλων αιχμαλώτων πολέμου ή εχθρών του ναζισμού.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κυρίως στο Άουσβιτς δολοφονήθηκαν 60.000 έλληνες και ελληνίδες εβραϊκής καταγωγής ή εβραϊκού θρησκεύματος, ενώ σε στρατόπεδα όπως το Νταχάου, το Μπούχενβλαντ και το Μαουτχάουζεν δολοφονήθηκαν και κομμουνιστές ή στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου από την Ελλάδα.

Μεταξύ των τελευταίων 2.819 κρατουμένων που απελευθερώθηκαν στις 27 Γενάρη από το Άουσβιτς, υπήρχαν 180 παιδιά, 52 από τα οποία ήταν κάτω των 8 ετών, η τελευταία από τις ομάδες παιδιών που επέζησαν από πειράματα των ναζί.

Η ιστορία του αφανισμού της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων διαφέρει από τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Στα Χανιά, τα ξημερώματα της 29ης Μάη 1944 ο γερμανικός στρατός συλλαμβάνει τις κρητικές εβραϊκές οικογένειες (270 ή για άλλους 300 ψυχές) της πόλης, αφού τους δίνει λίγο χρόνο να πάρουν ρούχα και τροφή για 8 ημέρες.

Ο πληθυσμός των συλληφθέντων κρατείται στις φυλακές της Αγιάς και μετά από 10 μέρες μεταφέρεται μαζί με άλλους κρατούμενους αντιστασιακούς από την Κρήτη και ιταλούς με το πλοίο «Ταναίς». Εκεί θα πεθάνουν όλοι μαζί, καθώς το πλοίο τορπιλίζεται από βρετανικό υποβρύχιο έξω από τη Μήλο. Αυτό θα είναι και το τέλος της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων, οι οικογένειες της οποίας κατοικούσαν για αιώνες στο νησί της Κρήτης.

Μέσα από μια δύο διαφορετικές εισηγήσεις θα παρουσιαστούν τόσο βασικά θέματα της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα όσο και στοιχεία και υλικό για την παρουσία και τη ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων στο νησί της Κρήτης.

Θα παρουσιαστεί επίσης οπτικό και κινηματογραφικό υλικό για το Ολοκαύτωμα αλλά και τους Έλληνες Εβραίους Παρτιζάνους της αντιφασιστικής αντίστασης.

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη

 Κατάληψη Rosa Nera

Σάββατο 27 Ιανουρίου, Ώρα: 20: 00

css.php