Κείμενο της Κατάληψης με αφορμή το φασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Καμιά ανοχή στα φασιστικά πανηγύρια

Φιλία, ειρήνη και διαπολιτισμική συνάντηση και ζωή μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν στα Βαλκάνια

    Την κυριακή 21 Γενάρη, ένα κομμάτι του εθνικού κορμού μαζεύτηκε να κραυγάσει στη Θεσσαλονίκη, σε μια εκδρομή εθνικιστικού μίσους, πληρωμένη από την εκκλησία και δεξιές οργανώσεις.Την ίδια στιγμή περίπου 15.000 πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι στα ελληνικά «camps» στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο, σε επικίνδυνες υποδομές , χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, χωρίς επαρκή περίθαλψη, πολλές φορές χωρίς νερό. Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο κρατική, είναι συλλογική και κοινωνική, η σιωπή είναι συνενοχή.

To εθνικιστικό συλλαλητήριο, (το ένα έκτο περίπου σε μέγεθος από το αντίστοιχο του ΄92) δέχτηκε στο «σώμα» του όλες τις νεοφασιστικές οργανώσεις. Ομάδα φασιστών έκαψε με την κάλυψη των μπάτσων και της ασφάλειας την Κατάληψη Libertatia φωνάζοντας ναζιστικά συνθήματα,  ενώ ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Σχολείο δέχτηκε επίσης επίθεση η οποία αποκρούστηκε επιτυχώς. Μέλη της Χιτλερικής Αυγής βανδάλισαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος σε κεντρικό σημείο με την πλήρη ανοχή των «διαδηλωτών». Τα πανό και οι λόγοι που κυριάρχησαν στο κέντρο της διαδήλωσης είχαν το κλασσικό ρεπερτόριο των φασιστών: ευχές και λογίδρια για πόλεμο από τους επίσημους, συνθήματα από τον όχλο για μια δικτατορία του στρατού, φυλετικές ερμηνείες για το ανθρώπινο είδος, αναφορές στο Θεό και τη θρησκεία ως δυνάμεις εξόντωσης των αντιπάλων, αντισημιτισμός, θεωρίες συνομωσίας, αλυτρωτισμός και γελοίες επιθυμίες στρατιωτικής εισβολής στη Μακεδονία.

Καθώς στο βήμα εναλλάσσονταν τύποι με ράσα και στρατιωτικές στολές (με κεντρικό ομιλητή το βύσμα της δεξιάς «Φράνκο» Φραγκούλη) καλογριές με χριστιανικές μπούρκες , νεοναζί μαζί με οικογένειες στριμώχνονταν κάτω από τα αχαμνά του Βουκεφάλα για να ακούσουν μια σειρά από ομιλητές έτοιμους να βάλουν το χέρι στο σακάκι και το καπέλο του Μεγάλου Ναπολέοντα στο κεφάλι.  Μαζί τους και όλοι οι βουλευτές της τοπικής ΝΔ, αλλά και από τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ, κόμματα της πατριωτικής «αριστεράς» και άλλα «αντισυστημικά» κόμματα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα το κεφάλαιο της οποίας έχει εισχωρήσει για τα καλά στην οικονομία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τα ελληνικά αφεντικά εκμεταλλεύονται εργασία εκεί, μέσα από επιχειρήσεις, τράπεζες και ορυχεία. Αντίθετα απ’ ότι λέγεται ο εθνικισμός και η αρχαιολατρεία στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε ύφεση, οπότε αυτού του είδους τα συλλαλητήρια έχουν ως στόχο μία επιθετική πολιτική ενάντια σε οποιαδήποτε αντι-εθνικιστική προσέγγιση στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Οι φασίστες θέλουν όσοι αυτό-αποκαλούνται μακεδόνες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Μακεδονία να μισιούνται μεταξύ τους, ώστε να τους εκμεταλλεύονται καλύτερα τα αφεντικά – κυρίως τα ελληνικά αφεντικά που είναι τα πιο ισχυρά στα Βαλκάνια και είναι και μέσα στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, για τους φασίστες, στο ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας, η σλαβομακεδονική μειονότητα αντιμετωπίζοντας διαχρονικά καταπιέσεις και απαγορεύσεις θα πρέπει να κρύβει τη γλώσσα, τη μουσική, τον πολιτισμό της. Οι σλαβομακεδόνες που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα του Β’ Παγκοσμίου και τον εμφύλιο θα εξοριστούν τόσο από το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος και δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν από τη μεταπολίτευση τη δεκαετία του ΄80 γιατί δεν είναι, λέει «έλληνες στο γένος». Κι’ όμως, στο παρελθόν το ίδιο το ελληνικό κράτος τους θεωρούσε κάποτε «απόγονους» του Μεγαλέκου, για εθνικούς λόγους. Ενώ τα δικαιώματα των ελληνικών μειονοτήτων αναγνωρίζονται στις γειτονικές χώρες, οι έλληνες φασίστες δεν θέλουν να ακούνε για δικαιώματα των εδώ μειονοτήτων.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η Μακεδονία* μέχρι το 1912 ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά πιο πριν είχαν περάσει από εκεί όλες οι φυλές και οι θρησκείες. Μετά το 1912, τα ασαφή όρια της περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία μοιράστηκαν σε τρία μέρη, ένα εκ των οποίων στο ελληνικό κράτος. Ο όρος «Μακεδονία» χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικούς λόγους από τους σλαβομακεδόνες, τους έλληνες, τους σέρβους και τους βούλγαρους, από τους τοπικούς εθνικισμούς τον 19ο και τον 20ο αιώνα ως ιδεολογικό εργαλείο των διακρατικών ανταγωνισμών – πολέμων – ανθρωποσφαγών. Στην Ελλάδα εμφανίζεται μια τάση που αρνείται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και για τις γειτονικές χώρες παραβλέποντας το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων τα τοπωνύμια  δείχνουν ακριβώς την διεθνικότητα της περιοχής. Αναδύεται έτσι ένας, τραγουδισμένος και από τους παπάδες, εθνικισμός ο οποίος εκφράζει τις επεκτατικές του προθέσεις μέσα από μύθους και σύμβολα ενός κατασκευασμένου κοινού παρελθόντος όπως ο «Μεγαλέξανδρος», τα οποία ασφαλώς δεν αγγίζουν πραγματικές ανάγκες των απλών ανθρώπων. Μάλιστα, το γεγονός ότι επικαλούνται από όλη την ιστορία ένα πολεμοχαρή που «μήδισε» και στου οποίου τη μεγαλομανία εξεγέρθηκαν οι στρατιώτες του, καταδεικνύει τόσο την ιστορική επιπολαιότητα των πατριωτών, όσο και τους διακαείς τους πόθους να ταυτιστούν με ένα «δικό τους» πλανητάρχη. Παράλληλα, οι «απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου» σκοπίμως παραβλέπουν  ότι στην περιοχή της Μακεδονίας, πριν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατοικούσαν ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, αλβανόφωνοι, εβραίοι, τούρκοι και άλλοι. Μήπως αυτή η παράβλεψη συμβαίνει γιατί κάποιοι, πολιτικά αμόρφωτοι, δεν έχουν κατανοήσει ότι ο κόσμος «χωρίζεται» ουσιαστικά σε εκμεταλλευτές και καταπιεσμένους και όχι σε έθνη; Μήπως γιατί όποιος στην καθημερινότητα του νιώθει ασήμαντος, περιφρονημένος και ξεφτίλας τότε η προσωπική αντίδραση του είναι η φαντασίωση ενός ένδοξου παρελθόντος; Όπως και να έχει, αν θέλουμε να είμαστε νοήμονες και όχι θύματα νέων πολέμων ας μην αγωνιζόμαστε για το ποιος θα μας εκμεταλλεύεται αλλά για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Η φιλία και η συνεργασία, η διαπολιτισμική συνύπαρξη που μπορεί να φτάνει από την κοινή ταξική πάλη μέχρι απλά πράγματα όπως οι μικτοί γάμοι και η ανάπτυξη της φιλίας είναι μια πιθανότητα σε όλα τα Βαλκάνια . Ένα άλλο σενάριο είναι οι μεγάλες ιδέες, οι εκατόμβες νεκρών και οι δικτατορίες όπως μας πρότειναν ξανά οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου. Διαλέγετε.

Κοινή διεθνή ταξική συνεννόηση και πάλη ενάντια στις σφαγές για τις οποίες μας ετοιμάζουν τα αφεντικά και οι φασίστες

Αλληλεγγύη στην Κατάληψη Libertatia, καμία δίωξη στους συλληφθέντες αντιφασίστες που στάθηκαν απέναντι στο εθνικιστικό δηλητήριο των ημερών

Αγώνας ταξικός αντιφασιστικός, αλληλεγγύη στους παγιδευμένους από ελληνικό κράτος πρόσφυγες

Αλληλεγγύη στη σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πλήρη αποκατάσταση των πολιτικών, πολιτισμικών δικαιωμάτων της

* Η «Μακεδονία» έχει δώσει το όνομα της σε ένα ολόκληρο τύπο εδεσμάτων, καθώς διαμέσου των αιώνων πάντα υπήρχε μια πανσπερμία λαών, πολιτισμών, θρησκειών που αναμιγνύονταν ειρηνικά και δημιουργούσαν κάτι καινούργιο ή σφαζόντουσαν και καταστρεφόντουσαν ολοκληρωτικά .  Έτσι, στη διεθνή κουζίνα, πολλές σαλάτες χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονία» ως μεταφορά της γαστρονομικής πολυσυλλεκτικότητας: «macedoine de fruits», «macedoine de legumes» και ούτω καθεξής…

Αντιφασιστική Εκδήλωση Μνήμης

27 Ιανουαρίου, 20:00

Αντιφασιστική Εκδήλωση Μνήμης

για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

για την ιστορία και τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας των Χανίων

Την 27η Ιανουαρίου του 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το σύμπλεγμα των Στρατοπέδων Εξόντωσης του Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το Άουσβιτς υπήρξε ένα από τα κέντρα του «σύμπαντος» των εκατοντάδων στρατοπέδων της συστηματικής εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως εβραϊκών οικογενειών (έξι εκατομμύρια ψυχές) αλλά και ρομά και σίντι, αντιφρονούντων και αντιφασιστών, ομοφυλοφίλων, ψυχικά ασθενών, σλάβων, πολωνών, σοβιετικών, ισπανών και άλλων αιχμαλώτων πολέμου ή εχθρών του ναζισμού.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κυρίως στο Άουσβιτς δολοφονήθηκαν 60.000 έλληνες και ελληνίδες εβραϊκής καταγωγής ή εβραϊκού θρησκεύματος, ενώ σε στρατόπεδα όπως το Νταχάου, το Μπούχενβλαντ και το Μαουτχάουζεν δολοφονήθηκαν και κομμουνιστές ή στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου από την Ελλάδα.

Μεταξύ των τελευταίων 2.819 κρατουμένων που απελευθερώθηκαν στις 27 Γενάρη από το Άουσβιτς, υπήρχαν 180 παιδιά, 52 από τα οποία ήταν κάτω των 8 ετών, η τελευταία από τις ομάδες παιδιών που επέζησαν από πειράματα των ναζί.

Η ιστορία του αφανισμού της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων διαφέρει από τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Στα Χανιά, τα ξημερώματα της 29ης Μάη 1944 ο γερμανικός στρατός συλλαμβάνει τις κρητικές εβραϊκές οικογένειες (270 ή για άλλους 300 ψυχές) της πόλης, αφού τους δίνει λίγο χρόνο να πάρουν ρούχα και τροφή για 8 ημέρες.

Ο πληθυσμός των συλληφθέντων κρατείται στις φυλακές της Αγιάς και μετά από 10 μέρες μεταφέρεται μαζί με άλλους κρατούμενους αντιστασιακούς από την Κρήτη και ιταλούς με το πλοίο «Ταναίς». Εκεί θα πεθάνουν όλοι μαζί, καθώς το πλοίο τορπιλίζεται από βρετανικό υποβρύχιο έξω από τη Μήλο. Αυτό θα είναι και το τέλος της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων, οι οικογένειες της οποίας κατοικούσαν για αιώνες στο νησί της Κρήτης.

Μέσα από μια δύο διαφορετικές εισηγήσεις θα παρουσιαστούν τόσο βασικά θέματα της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα όσο και στοιχεία και υλικό για την παρουσία και τη ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων στο νησί της Κρήτης.

Θα παρουσιαστεί επίσης οπτικό και κινηματογραφικό υλικό για το Ολοκαύτωμα αλλά και τους Έλληνες Εβραίους Παρτιζάνους της αντιφασιστικής αντίστασης.

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη

 Κατάληψη Rosa Nera

Σάββατο 27 Ιανουρίου, Ώρα: 20: 00

Μύνημα αλληλεγγύης στην κοινότητα της κατάληψης Τερμίτα (Βόλος)

Στις 4/1/18 πρωί-πρωί εκκενώθηκε και κατεδαφίστηκε το κτίριο της κατάληψης Τερμίτα στο Βόλο. Η κατάληψη λειτουργούσε από το 2011 ως χώρος κατοικίας και ως κοινωνικός χώρος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο της διακυρυγμένης γενικής επίθεσης σε κατειλημμένους χώρους και σαν κατάληξη μιας εκστρατείας δυσφήμισης και αποκοινωνικοποίησης του εγχειρήματος που κρατούσε από το καλοκαίρι, η θεαματική αστυνομική επιχείρηση διατάχθηκε, οργανώθηκε και εκτελέστηκε με επαγγελματική απάθεια αν όχι με συνειδητή εχθρότητα.

Το ξέρουμε ευθύς εξ αρχής ότι οι καταλήψεις που δημιουργούμε και επενδύουμε τόσο χρόνο, μεράκι και ψυχή απειλούνται κάθε μέρα, είναι ευάλωτες στις δυνάμεις καταστολής ενός κόσμου εχθρικού που επενδύει στον ανταγωνισμό, την εκμετάλλευση και τον φόβο. Είναι νησίδες πειραματικής αυτοθέσμισης μέσα σε μια αυτοκρατορία που φροντίζει διαρκώς να διατυμπανίζει την καθολική έρημο του παραλογισμού της. Την εξάλειψη όλων των άλλων νοηματοδοτήσεων της ζωής.

Χαιρετίζοντας την κοινότητα της Τερμίτας θέλουμε να πούμε πως κι αν χάθηκαν τα ντουβάρια πάντα κάτι μένει. Κερδίζουμε ήδη αυτά που ζούμε και αυτά που μάθαίνουμε είναι εφόδια για τον μακρύ και όμορφο δρόμο μας. Δεν υπάρχει εκπλήρωση, δεν παλεύουμε για μια τελικότητα, ο ίδιος ο αγώνας είναι το σίγουρο κέρδος μας.

Απέναντί μας στην πορεία αυτή οι εξουσιαστικοί θεσμοί κάνουν πάντα τη δουλειά τους. Κυνηγώντας το φάντασμα της οικονομικής ανάπτυξης ορίζουν το δίκαιο, το ηθικό και τιμωρούν όσους αποκλίνουν. Εμείς βαδίζουμε ανάποδα, μαθαίνουμε λοιπόν και προχωράμε.

Ραντεβού στους δρόμους

Σχετικά με μια αφίσα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο

Πριν δυο μέρες εμφανίστηκε σε ηλεκτρονικές σελίδες αντιπληροφόρησης και στα social media, μια αφίσα που αφορά τη δημιουργία ομάδας μπαλέτου που θα λειτουργεί στην Κατάληψη Rosa Nera.

Δυστυχώς η αφίσα αυτή, η οποία κυκλοφόρησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συνέλευσης, αναπαράγει εικονογραφήσεις που παραπέμπουν στην εξουσία και στα προνόμια της πατριαρχίας.

Ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο στόχος των εικονογράφων της αφίσας της ομάδας μπαλέτου, αυτό που τελικά βλέπουμε δεν είναι μια κάποιου τύπου εικονοκλαστική και βανδαλιστική επίθεση στον πουριτανισμό αλλά μια ανδρική ματιά επιβολής – επίθεσης στο γυναικείο σώμα, μια ασέβεια απέναντι στην κυριαρχούμενη και καταπιεσμένη θέση των γυναικών από την κυρίαρχη σκοπιά των ανδρών.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το χιούμορ, τον ερωτισμό, τα σκανδαλώδη σκίτσα και τους βανδαλισμούς στον καθωσπρεπισμό. Όμως. Έχουμε πρόβλημα με τα ποια νοήματα εξυπηρετούν ή σχηματοποιούν οι εικονογραφήσεις και οι αναπαραστάσεις, έχουμε πρόβλημα όταν τα κρυμμένα ή τα φανερά νοήματα δεν έχουν απελευθερωτικό και εξισωτικό χαρακτήρα αλλά το αντίθετο.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η αφίσα δεν εκπροσώπησε ούτε εκφράζει την πολιτική συνέλευση της Κατάληψης Rosa Nera και όπως δεν ανέβηκε στην ιστοσελίδα μας, έτσι επιθυμούμε να μην αναπαράγεται με ψευεδεπίγραφες μάλιστα υπογραφές της κατάληψης.

Όλα αυτά όχι από θέση αυθεντίας στο θέμα καθώς η πολιτική προσπάθεια και η διαπαιδαγώγηση στα ζητήματα που αφορούν το φύλο είναι ένας αγώνας που δεν σταματάει ποτέ στο εσωτερικό των καταλήψεων και όσων θέλουν να εκφράζονται μέσα σε αυτές.

Επιθυμούμε να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αφίσα από τις ιστοσελίδες που ανέβηκε και στο μέλλον πριν από αναρτήσεις που αναφέρεται η Κατάληψη Rosa Nera να γίνεται έλεγχος  – επιβεβαίωση στην ιστοσελίδα της Κατάληψης.