Η φρίκη του πολέμου δεν απεικονίζεται: Τέσσερις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

1. Έλα και δες, (Idi I Smorti, 1985) του Elem Klimov

Σενάριο: Ales Adamovich, Ε. Klimov, Μουσική: Oleg Yanchenko, Φωτογραφία: Aleksei Rodionov Παίζουν: Akeksei Kravchenko,
Olga Mirinova κ.α. Διάρκεια: 142’

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ώρα: 21: 00 (αυστηρά)

« Ἐρχου καὶ ἴδε». Ο τίτλος της ταινίας χρησιμοποιεί μια φράση από την Αποκάλυψη του Ιωάννη ως πρόκληση και ως έκκληση στη συλλογική μνήμη και την ατομική συνείδηση για το έγκλημα του πολέμου και τα αναπάντητα ακόμα ερωτήματα γύρω από το τι είναι ανθρώπινο μετά τη ναζιστική θηριωδία και τον δεύτερο παγκόσμιο. Η ενηλικίωση σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον βαρβαρότητας μέσα από τα μάτια ενός έφηβου (συγκλονιστική η ερμηνεία του Akeksei Kravchenko) που ζει τις ναζιστικές εκκαθαρίσεις στα χωριά της Λευκορωσίας το 1943. Μια τολμηρή εικαστικά αφήγηση που καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ουμανιστικούς και αντιφασιστικούς κινηματογραφικούς αναστοχασμούς για τον μεγάλο πόλεμο.

 

2. Ο γιος του Σαούλ, (Saul fia, 2015) του László Nemes

Σενάριο: László Nemes, Clara Royer, Μουσική: László Melis,
Φωτογραφία: Matyas Erdely Παίζουν: Geza Rohrig, Levente Molnar,
Urs Rechn κ.α. Διάρκεια: 107’

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ώρα: 21: 00 (αυστηρά)

Άουσβιτς, Μπιρκενάου, λίγο πριν την εξέγερση του Οκτώβρη του 1944 στα κρεματόρια, εκεί όπου δολοφονούνται με βιομηχανικές μεθόδους από τους ναζί οι εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης, όπως και άλλες μειονότητες και εχθροί του εθνικοσοσιαλισμού. Ο Σαούλ, ένας εβραίος από την Ουγγαρία, είναι σκλάβος κρατούμενος στις ειδικές ομάδες των κρεματορίων. Κρύβει και προσπαθεί να θάψει κρυφά από τους φρουρούς, με θρησκευτική ταφή, ένα από τα παιδιά που δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων για το οποίο υποστηρίζει πως είναι ο γιος του. Μια από τις πιο σημαντικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, μια αλληγορία με οικουμενικά μηνύματα για την ανθρώπινη κατάσταση μετά την ιστορική εμπειρία του Ολοκαυτώματος.

 

3. Ο θίασος, (1975) του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης,
Παίζουν: Eύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν, Αλίκη Γεωργούλη κ.α. Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης, Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου, Τάκης Διαμαντόπουλος, Διάρκεια: 230’

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, ώρα: 21: 00 (αυστηρά)

Η ιστορία ενός περιπλανώμενου θεατρικού μπουλουκιού από το 1939 έως το 1952, καταγράφει με μοναδικό τρόπο τα δραματικά γεγονότα τoυ πολέμου, του εμφυλίου και της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον τραγικό μύθο των Ατρειδών. Από τις πιο σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, γυρίστηκε κρυφά από τους υποτακτικούς των συνταγματαρχών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και όταν προβλήθηκε, το 1975, κατηγορήθηκε ως «αντεθνική» από τις πρώτες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της δεξιάς στην Ελλάδα.

 

4. Kαλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς, (Merry Christmas, Mr Lawrence, 1983) του Nagisa Oshima

Σενάριο: Ν. Oshima, Paul Mayersberg, βασισμένο στο βιβλίο «The seed and the sower» του πράκτορα Laurens van der Post, Μουσική: Ryuichi Sakamoto, Παίζουν: David Bowie, Tom Conti, Ryuichi Sakamoto,
Takeshi κ.α. Διάρκεια: 123’

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, ώρα: 21: 00 (αυστηρά)

Χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη ομάδα ηθοποιών και μουσικών, ο Όσιμα χρησιμοποιεί το αμφιλεγόμενο αυτοβιογραφικό υλικό ενός βρετανού στρατιωτικού πράκτορα και μεταπολεμικού διπλωμάτη και τυχοδιώκτη της αποικιοκρατίας, o οποίος υπήρξε κρατούμενος στα ιαπωνικά στρατόπεδα αιχμαλώτων. Η ταινία περιγράφει το σαδισμό και τη σχέση ανάμεσα σε κρατούμενους και φύλακες σε κατάσταση πολέμου. Το μέτωπο στον Ειρηνικό θα τελειώσει με τη ρίψη της νέας καινοτομίας για την εξόντωση του αντιπάλου, την ατομική βόμβα. Οι φύλακες και οι αιχμάλωτοι που επέζησαν του πολέμου θα αλλάξουν ρόλους, οι άνθρωποι θα παραμείνουν εθελοντικά παγιδευμένοι στα δεσμά των διακρατικών ανταγωνισμών.

 

Κατάληψη Rosa Nera
rosanera.squat.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *