Κείμενο αλληλεγγύης στην κατάληψη Βίλα Ζωγράφου

    Στις 2/4/15 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου εγκρίθηκε η μεταστέγαση του Δημοτικού ωδείου στον κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της βίλας Ζωγράφου. Με πρόσχημα το «άνοιγμα» του χώρου για τους κατοίκους του Ζωγράφου, η τωρινή αριστερή δήμαρχος επιδιώκει να συνεχίσει το έργο του δεξιού προκάτοχού της, δηλαδή την καταστολή της κατάληψης, την ίδια στιγμή που υπάρχουν αρκετά άδεια κτίρια του Δήμου στην περιοχή που ρημάζουν.

    Όπως και σε παλαιότερες περιπτώσεις καταστολής καταλήψεων, έτσι και τώρα αυτό που στην πραγματικότητα ενοχλεί δεν είναι η έλλειψη χώρων για δημόσια ή ιδιωτική εκμετάλλευση, αλλά ότι αυτοοργανωμένοι χώροι, όπως η βίλα Ζωγράφου, αποτελούν κέντρα αγώνα ενάντια σε κυρίαρχα πρότυπα εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης. Τις μέχρι τώρα πρακτικές καταστολής της προηγούμενης δεξιάς εξουσίας (ΜΑΤ, βίαιες εκκενώσεις, συλλήψεις κ.α), διαδέχονται πρακτικές συνυφασμένες με το κοινωνικό προσωπείο που προωθεί η αριστερή εξουσία, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της μη πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής στο χώρο.

    Στην πραγματικότητα, η Βίλα Ζωγράφου στα 4 χρόνια λειτουργίας της, αποτελεί ανοιχτό χώρο για όλους, όπου λαμβάνουν χώρα αντιεμπορευματικές δομές αυτομόρφωσης, πλήθος πολιτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση διωκόμενων αγωνιστών. Αποτελεί επίσης χώρο όπου όλοι μπορούν να βρουν υλικοτεχνική υποδομή για να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους: χώρους για συνελεύσεις όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με οριζόντιες διαδικασίες, συλλογικές κουζίνες, τεχνογνωσία για στήσιμο αφισών κ.α. Όσοι αυτοοργανώνονται στην κατάληψη συμμετέχουν ενεργά στους ταξικούς- κοινωνικούς αγώνες.

    Οι καταλήψεις αποτελούν οργανικό κομμάτι ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στην εκμετάλλευση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι λίγοι που κερδίζουν ζεστό και πολύ χρήμα από μέτρα και μνημόνια καλά κάνουν και γαβγίζουν εναντίον των καταλήψεων. Οι άλλοι οι πολλοί, οι από κάτω, που βλέπουν να τους ληστεύουν τον κόπο τους και τη ζωή τους έχουν σύμμαχο τις καταλήψεις.

Εμείς ως κατάληψη Rosa Nera δηλώνουμε ότι η αλληλεγγύη μας στη βίλα Ζωγράφου είναι αυτονόητη.

Τα πολλά άδεια κτίρια που υπάρχουν γύρω μας ας στεγάσουν τα όνειρα των καταπιεσμένων.

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους.

Οι καταλήψεις δεν θα χρειάζονται μόνο όταν ελευθερωθεί η κοινωνία.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη βίλα Ζωγράφου.