Την Παρασκευή 22 Μαϊου, στην Κατάληψη Rosa Nera και ώρα 20: 30, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, η Terra Verde και η συνέλευση της Κατάληψης Rosa Nera, φιλοξενούν το συνεργατικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ακυβέρνητες Πολιτείες και εργάτες του εργοστασίου της Αυτοδιαχειριζόμενης Βιο.Μετ για την παρουσίαση του βιβλίου: “Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής” του Αντρές Ρουτζέρι. Το βιβλίο είναι μια έκδοση του εργατικού εκδοτικού εγχειρήματος “οι εκδόσεις των συναδέλφων”.
Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο είναι μια μελέτη των εκατοντάδων επιχειρήσεων, όπου οι εργάτες και οι εργάτριες στην Αργεντινή κατέλαβαν και διαχειρίστηκαν οι ίδιοι/ ες ως “ρεκουπεράδος” τις επιχειρήσεις που έκλειναν οι εργοδότες την περίοδο της μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, από το 2000 μέχρι σήμερα.
Το κίνημα των επανακτήσεων στην Αργεντινή ξεκίνησε ως συλλογικές δράσεις εργατικής αυτο/οργάνωσης με αποκλειστικό σκοπό την επιβίωση των εργαζόμενων, που θα έμεναν χωρίς δουλειά μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των εργοστασίων. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενες τα κατέλαβαν και τα λειτούργησαν οι ίδιοι, χωρίς αφεντικά. Χωρίς αφεντικά, οι σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους άλλαξαν, η αλληλεγγύη και η συνεργασία έγιναν βασικές αξίες και όροι της αυτο-οργάνωσης.
Ενάντια σε τεχνικές των αφεντικών και των μπράβων τους, κατά την περίοδο της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου στην Αργεντινή οι καταλήψεις, οι εργατικές ανακτήσεις και η λειτουργία των παραγωγικών μονάδων με όρους αυτοδιαχείρισης ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη συνάντηση τους με τα κοινωνικά κινήματα.
Η σημαντική αυτή ιστορία εργατικών καταλήψεων των μέσων παραγωγής από τους εργάτες, η αλληλεγγύη και οι αντιστάσεις τους στις στρατηγικές των αφεντικών αποτελούν ένα ιδιαίτερο παράδειγμα αγώνων της εργατικής τάξης. Ο ι προσπάθειες αυτές εργατικού ελέγχου κατέλαβαν υλικά κατεστραμμένες από τους μπράβους των εργοδοτών υποδομές και μέχρι σήμερα δίνουν έναν ταξικό, νομικό και κοινωνικό αγώνα στην Αργεντινή.
Στη συζήτηση της Παρασκευής θα παρευρίσκονται και εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, ένα εργοστάσιο στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο παρά τη θέληση των αφεντικών, ανακτήθηκε από τους εργάτες και τις εργάτριες και λειτουργεί με εργατικό έλεγχο.