Κάλεσμα στη Νέα Χώρα από τη συνέλευση για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών

Μετά από κάλεσμα στη Rosa Nera, δημιουργήθηκε ανοιχτή συνέλευση για την υποστήριξη των δημόσιων αγαθών, η οποία καλεί σε νέα ανοιχτή συζήτηση στη Νέα Χώρα. Την Δευτέρα 4 Αυγούστου στο πάρκο Πευκάκια στις 7μ.μ.

 

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Ο θάνατος της 56χρονης γυναίκας με τετραπληγία Ευτυχίας Ποποδάκη λόγω της διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ, έρχεται να υπογραμμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο για ακόμη μια φορά τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών όπως το ρεύμα, το νερό, η υγεία και η παιδεία. Η ζωή της συμπολίτισσας μας εξαρτιόταν απο μηχανική υποστήριξη καθώς και απο τη σύνταξη της, την οποία είχε κόψει ο ΟΓΑ.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για μια ακόμη κρατική δολοφονία στα πλαίσια συνολικά της υποτίμησης αλλά και της άρνησης παροχής κοινωνικών αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως και των δικαιωμάτων θεσμικής υποστήριξης σε ανθρώπους με αναπηρία. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στο ρεύμα, το νερό και τη στέγη είναι δικαιώματα που θα πρέπει να είναι κοινά και προσιτά σε όλες και όλους. Χωρίς ρεύμα, νερό και στέγη η επιβίωση είναι αδύνατη, γι’ αυτό η πρόσβαση στα συγκεκριμένα αγαθά πρέπει να γίνει αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Ένοχοι για το θάνατο της συμπολίτισσας μας είναι όλες εκείνες οι πολιτικές της εμβάθυνσης της ιδιωτικοποίησης, της παράδοσης της ΔΕΗ στους επενδυτές και στους εργολάβους. Εκείνοι που θεωρούν πως το ρεύμα δεν είναι δικαίωμα όλων, ούτε κοινωνικό αγαθό αλλά πεδίο κερδοσκοπίας για κάθε λαμόγιο της αγοράς.

Το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει στα εργατικά και τα φτωχά νοικοκυριά, η συνολική κατανάλωση των οποίων, είναι στην πραγματικότητα ελάχιστη συγκριτικά με τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες των αφεντικών. Το κράτος προστατεύει τα ισχυρά εργοδοτικά συμφέροντα, όπως και τις κερδοσκοπικές εταιρίες που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και εκμεταλλεύονται την ενέργεια και την εργασία (χαρακτηριστικά το βιομηχανικό ρεύμα κοστίζει λιγότερο από το οικιακό ωστόσο οι έκτακτοι φόροι – χαράτσι επιβαρύνουν εξίσου όλους μας). Σε μια περίοδο που τα αφεντικά κοινωνικοποιούν τα κόστη τους πάνω στις ζωές μας, βασικά κοινωνικά αγαθά θα είναι προσβάσιμα με σκληρότερα ταξικά κριτήρια.

Απέναντι στις κρατικές πολιτικές γύρω από το ηλεκτρικό, σε όλη την Ελλάδα, τα κινήματα αλληλεγγύης, όπως και οι συνελεύσεις γειτονιάς, προχωρούν σε επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά, με τη συμμετοχή ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στις ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τις εντολές διακοπής ρευματοδότησης.

     Επειδή τίποτα δε χαρίζεται από τα αφεντικά και το κράτος, εμείς λέμε:

   – Δικαίωση, αλληλεγύη και συμμετοχή στους αγώνες και τα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία.

   – Επανασυνδέσεις ρεύματος παντού, οργάνωση και αντίσταση σε συνελεύσεις γειτονιών και   εργατικά συμβούλια, ενάντια σε κάθε επίθεση υποτίμησης της ζωής και της εργασίας μας από το κράτος, τα αφεντικά και τους εθνικιστές.

– Αγώνες ταξικοί και κοινωνικοί, ντόπιων και μεταναστών, ενάντια σε κάθε εμπορευματική χρήση της ενέργειας από τους εκμεταλλευτές.

– Αγώνες για την κοινωνικοποίηση των αγαθών της στέγης, του νερού και της ενέργειας. Κοινοί αγώνες όλων των καταπιεσμένων ενάντια στους κερδοσκόπους και τους εκμεταλλευτές, καμία υποχώρηση σε κρατικά αντικοινωνικά και αντι-περιβαλλοντικά σχέδια γύρω από την ενέργεια.

– Μικρές αυτόνομες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κοινοτικής κλίμακας

Καλούμε τις συλλογικότητες και τα κινήματα της πόλης, όπως και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο σε ανοιχτή συνέλευση την Δευτέρα 4 Αυγούστου και ώρα 19:00, στα Πευκάκια Νέας Χώρας, για την οργάνωση δράσεων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ρεύματος, του νερού και της στέγης.

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών