Δύο Θεατρικά Μονόπρακτα των Ντάριο Φο & Φράνκα Ράμε στο Βραδινό Καφενείο της Κατάληψης Rosa Nera

Την Τετάρτη 9 Ιουλίου, στις 11:30, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών και η Κατάληψη Rosa Nera σας καλούν στό βραδινό καφενείο της Κατάληψης, όπου θα παρουσιαστούν δύο μονόπρακτα των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε.
Πρόκειται για το “Εγώ η Ούλρικε καταγγέλω” και το “Συνέβη αύριο“.
Τα μονόπρακτα προέρχονται από τον κύκλο μονολόγων “Όλο σπίτι, κρεββάτι και εκκλησία” (Tutti casa letto e chiesa, 1977), όπως παρουσιάστηκαν από το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου των Χανίων.

Τα δύο μονόπρακτα εντάσσονται στην περίοδο της δουλειάς των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε μέσα από τη θεατρική ομάδα “Collettivo Teatrale La Comune” τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Το 1973 το “Collettivo Teatrale La Comune” καταλαμβάνει ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κτίριο στο κέντρο του Μιλάνου και το μετονομάζει σε “Παλατάκι της Ελευθερίας” (Palazzina Liberty).
Μέσα από την κατάληψη, και μέσα στα κινήματα της εποχής το “Collettivo Teatrale La Comune” διέδιδε και υποστήριζε με κάθε τρόπο τους εργατικούς απεργιακούς αγώνες στην Ιταλία, όπως και τις διεκδικήσεις των νέων κοινωνικών κινημάτων της εποχής. Θεματικές της δράσης του και της συλλογικής θεατρικής του παραγωγής, ήταν η αυτοδιαχείριση,  η ελευθερία και τα δικαιώματα της γυναίκας, ο ιμπεριαλισμός, η αστυνομική και η φασιστική βαρβαρότητα.

Η κρατική λογοκρισία, αστυνομία και η η καθολική εκκλησία προσπάθησαν πολλές φορές να διακόψουν τις πολιτικές παραστάσεις του Collettivo Teatrale La Comune με αστυνομικές εισβολές και συλλήψεις των μελών του. Το 1973, σε μία απόπειρα τρομοκράτησης, μια ομάδα νεοφασιστών και χαφιέδων είχε απαγάγει και βιάσει την Φράνκα Ράμε. Αυτή θα επιστρέψει στη σκηνή μετά από δύο μήνες, με αντιφασιστικούς μονόλογους.

Τα μονόπρακτα που θα παρουσιαστούν, πρωτοπαρουσιάστηκαν από την Φράνκα Ράμε το 1977 στην Κατάληψη του “Palazzina Liberty” στο Μιλάνο, και τα έσοδα των παραστάσεων πήγαιναν σε ανάγκες κατειλημένων εργοστασίων, σε πολιτικούς κρατούμενους, σε υποδομές του φεμινιστικού κινήματος και σε συμβουλευτικούς σταθμούς.

Η Φράνκα Ράμε και ο Ντάριο Φο έχουν αναγνωριστεί πλέον ως σημαντικοί δημιουργοί του ευρωπαϊκού θεάτρου. Τα έργα τους ανήκουν στη συλλογική συνείδηση και τη ζωντάνια των κινημάτων της ισότητας, της αντίστασης και της αλληλεγγύης.

Κατάληψη Rosa Nera          –         Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

.