Αναμνήσεις από ένα ναυάγιο: παράσταση μπούτο και ακροβατικών πανιών στις 30, 31 Μαΐου

Οι “ Αναμνήσεις από ένα ναυάγιο ” είναι ένα ντουέτο ιαπωνικού χορού butoh και ακροβατικών πανιών, η διάρκεια του είναι 42 λεπτά.Το butoh γεννηθηκε στην Ιαπωνια το 1959 απο τον χορευτη Tatsumi Hijikata και εδραιωθηκε σαν μια νεα κατηγορια χορου στην avant-garde σκηνη.

Ο Hijikata δεν έψαχνε μια οριστική μορφή του Butoh, αλλά τον ενδιέφερε η κατάσταση του “σώματος σε κίνδυνο”, γιά να κάνει φανερή, μέσα από τα σώματα τών χορευτών, την δράση τών δυνάμεων που ενεργούν μέσα στο πιο σκοτεινό μέρoς του όντος μας: την επιθυμία που αναζητάει να αποφέυγει ακατάπαυστα τον θάνατο.Τα ακροβατικά πανιά είναι μια τέχνη που γεννηθηκε στην αρχή του εικοστού αιώνα σαν εναέριος χορός.

Εξελίχτηκε έπειτα είτε σαν αρμονική κίνηση είτε σαν ακροβατική.

Η Elisa Bennati ασχολείται με το butoh από το 2007.

Ως συνδιαστικός παράγοντας άσκησης για την εξέλιξη της στο butoh είναι το αikido, μια αμυντική τέχνη από Ιαπωνία, με το οποίο ασχολείται από το 2000.
Το 2010 ξεκίνησε να δίνει σόλο παραστάσεις εντός και εκτός θεάτρου.

Η Simona Rosso είναι επαγγελματίας ακροβατικών πανιών με εμπειρίες κλασσικού χορού. Διδάσκει και δίνει παραστάσεις ακροβατικών πανιών.

 

Volantino-Anamnhseis-Rosa Nera-Very definitivo

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

pagritia-afisa-2-22-5-14 pagritia_afisa_1-22-5-14

«ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Εδώ και αρκετούς μήνες στην Κρήτη υπάρχει ανησυχία και μια σχετική κινητικότητα, σχετικά με το θέμα της καταστροφής των χημικών (που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο) της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Κρήτης. Το θέμα έχει ανοίξει τοπικά μέσα από συντονιστικά που λειτουργούν σε κάθε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης (Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο), στα οποία εκτός από κάποιο κόσμο του κινήματος συμμετέχουν διάφοροι θεσμικοί εκπρόσωποι και τοπικοί άρχοντες, ενώ οι δράσεις που έχουν βγει από εκεί  (συγκεντρώσεις στο λιμάνι της Σούδας Χανίων, στο Αρκάδι Ρεθύμνου και στα Σφακιά), αν και μαζικότατες στη συμμετοχή κόσμου, έχουν λάβει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τον χαρακτήρα φολκλόρ φιέστας διανθισμένης με πατριωτικά λογύδρια και εκκλήσεις για τη διάσωση του τουρισμού.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη του ζητήματος σε πανελλαδικό επίπεδο,  με το δικό μας λόγο, αλλά και να δώσουμε τη δικιά μας οπτική, παίρνοντας μια σαφή απόσταση από τα “πανηγυράκια” των θεσμικών φορέων, κομμάτων και δημοτικών αρχών για το συγκεκριμένο θέμα, όπου θα κεντροβαρίσουν πτυχές όπως οι καταστροφές των αφεντικών στα εδάφη των «πολέμων», αλλά και η ρύπανση του καπιταλισμού στα εδάφη της «ειρήνης» . Είναι στην ευχέρεια των συντρόφων και των συντροφισσών στις διάφορες πόλεις να αναδείξουν το ζήτημα με όποια δράση ή μορφή αντιπληροφόρησης) θεωρούν οι ίδιοι ότι ενδύκνειται για τα δικά τους δεδομένα.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν καλούμε σε πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας σε θαλάσσιο περιβάλλον την Πέμπτη 22/05/14.

 Συντροφικά,
 Παγκρήτια Συνέλευση Αναρχικών /αντιεξουσιαστών

Ηράκλειο : Συγκέντρωση – Πέμπτη 22/5/14- ώρα:18:00 -Λιοντάρια.

Ρέθυμνο : Συγκέντρωση – Πέμπτη 22/5/14- ώρα:19:00 -Δημαρχείο.

Χανιά : Παρέμβαση/μοίρασμα – Πέμπτη 22/5/14- ώρα:17:00 -σε κεντρικα σημεία της πολης.

Ενημέρωση και καλέσματα για το ζήτημα των Σύριων προσφύγων

  • Τρίτη 6/5 7μμ στην πλ. Αγοράς μικροφωνική
  • Πέμπτη 8/5 8μμ ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera

 

Κείμενο των Σύριων προσφύγων

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑΜΕ

Είμαστε 140 πρόσφυγες από τη Συρία, από τους οποίους 47 παιδιά και 32 γυναίκες.
Εγκαταλείψαμε τη χώρα μας εξ’ αιτίας του πολέμου που γίνεται εκεί.
Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από την Αίγυπτο και ο προορισμός μας δεν ήταν η Ελλάδα.
Μας έφερε το λιμενικό με τη frondex στα Χανιά και από τότε, ένα μήνα τώρα, είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ.
Ζητάμε ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και να ξεκινήσουμε μια καινούργια ζωή, σε άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουμε γνωστούς, συγγενείς ή που υπάρχει οργανωμένη κρατική υποδοχή προσφύγων
Θέλουμε την υποστήριξη σας στο αίτημα μας

WE ASK FOR YOUR SUPPORT

We are 140 Syrian refugees, 47 of us being children, and 32 of us women. We abandoned our homeland due to the war.
We started a journey from Egypt to Europe, but we were not heading for Greece . Greek Harbour Guard and FRONTEX brought us to Chania against our own will, and for a month now, we are trapped in Greece , with no licence to leave the country.
All we ask for is legal travelling documents that will enable us to continue our journey for a new home in some other European country, where we might have acquaintances or relatives, or where we shall find proper state-run reception institutions.

Κείμενο της ανοιχτής συνέλευσης αλληλεγγύης

Αλληλεγγύη στις προσφυγικές οικογένειες και τους φυγάδες από τους πολέμους, που βρίσκονται στα Χανιά.

Να τους παραχωρηθεί Άσυλο και Ταξιδιωτικά Έγγραφα σε όποια χώρα επιθυμούν.

Από την 1η Απριλίου βρέθηκαν στα Χανιά 350 περίπου πρόσφυγες, το 1/3 εκ των οποίων παιδιά. 150 πρόσφυγες από ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ενώ 190 από την Αίγυπτο, και από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ανακοίνωσε την καταδίκη σε θάνατο 500 ανθρώπων από το αντίπαλο στρατόπεδο, μόνο σε μια μέρα.

Ως προσφυγικός πληθυσμός δεν εισήλθαν παράνομα αλλά περισυλλέχτηκαν από τη Frontex, η οποία επέλεξε την Κρήτη, αντί της Ιταλίας που ήταν ο προορισμός του ταξιδιού τους. Οι πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν έγγραφα σε μία γλώσσα την οποία δεν καταλάβαιναν και αντί μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγράφηκαν στη λίστα ανεπιθύμητων της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας. Τα ζητήματα της μετάφρασης, της υγειονομικής και της νομικής υποστήριξης, όπως και της διαμονής και της διατροφής λυνόντουσαν μόνο στο επίπεδο που υπήρξαν πιέσεις από τις ιατρικές και νομικές οργανώσεις αλληλεγγύης και από τα τοπικά κοινωνικά κινήματα. Σημαντικός είναι ο ρόλος σχολείων και νέων των Χανίων, που καθημερινά ενισχύουν υλικά και ηθικά την αλληλεγγύη στις προσφυγικές οικογένειες.

Στις 4 Απριλίου δόθηκε εξάμηνη αναβολή απέλασης σε 154 Σύριους και Σύριες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλά ανήλικα παιδιά, και αφέθηκαν αρχικά στην τύχη τους. Μετά από πολλές πιέσεις βρέθηκαν καταλύματα κυρίως για τις οικογένειες, και για λίγες μέρες. Στα έγγραφα που δόθηκαν στους πρόσφυγες από τη Συρία αναγράφεται η απαγόρευση της μετάβασης και διαμονής στην Αττική, γεγονός απαράδεκτο καθώς είναι ο πιο κοντινός προορισμός κατάθεσης αιτήματος ασύλου. Υποστηρίζουμε πως θα όφειλε ήδη να έχει κινητοποιηθεί η κινητή μονάδα ασύλου.

Σήμερα, 140 Σύριοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 42 παιδιά, παραμένουν στα Χανιά, και ζητάνε το αυτονόητονα τους επιτραπεί απλώς να φτάσουν στον προορισμό τους. Όπως λένε οι ίδιοι σε δήλωση τους στον τύπο:

«Το μόνο που ζητάμε είναι να μας δώσουν την άδεια για να πάμε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που έχει κάποιο πρόγραμμα υποδοχής και σχετική νομοθεσία για τους πρόσφυγες».

 

Αυτό είναι το τόσο απλό και λογικό αίτημα τους, κόντρα στην παράλογη δέσμευση του ελληνικού κράτους, να κρατά έγκλειστους όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιζούν από το ταξίδι αναζήτησης ασύλου στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στους αιγύπτιους, οι ενήλικες απελάθηκαν και πιθανό να κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ τα παιδιά βρίσκονται σε ξενώνες ανηλίκων.

Θεωρούμε πως τα πρόσφατα γεγονότα ανέδειξαν την ανεπάρκεια ή/και την άρνηση των υπουργείων και των τοπικών θεσμών της περιφέρειας και της πολιτικής προστασίας, παρά τη χρηματοδότηση και τα μέσα που διαθέτουν ακριβώς για τη θεσμική αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Τα ποσά αυτών των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων είναι υπέρογκα, και είναι αρκετά για να καλύψουν δομές υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, αντί των απάνθρωπων στρατοπέδων εγκλεισμού.

Υποστηρίζουμε πως πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα μόνιμες, ανοιχτές και όχι κλειστές, υποδομές φιλοξενίας, στελεχωμένες από πολιτικό και όχι στρατιωτικό – αστυνομικό προσωπικό, με στόχο τη νομική και την υγειονομική υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις σε χώρες υποδοχής. Οι υποδομές αυτές όχι μόνο προβλέπονται αλλά έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση τους με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αντίθετα το ελληνικό κράτος χτίζει στρατόπεδα και φυλακές μεταναστών και προσφύγων, εξοικειώνοντας την κοινωνία με τον εγκλεισμό και τη στρατιωτική διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων. Ο στόχος είναι αφενός η διαρκής παρανομοποίηση της μετανάστευσης και η εκμετάλλευση της μεταναστευτικής ζωής και εργασίας, αφετέρου η διαχείριση του ζητήματος δια του εξοβελισμού και όχι της ένταξης.

 

– Να δοθεί τέλος στην στρατιωτική και αστυνομική διαχείριση της προσφυγιάς

και της μεταναστευτικής ζωής και εργασίας.

– Να κλείσουν τα στρατόπεδα εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων.

– Ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης, νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών

– Άσυλο και διαρκής θεσμική/ κοινωνική προστασία για τους πρόσφυγες.

 

 

Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης