Κάλεσμα σε εκδήλωση για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Ενάντια στην ποινικοποίηση της κριτικής, αγώνας για αξιοπρέπεια.

Την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 20:00μμ φιλοξενούμε στην Κατάληψη Rosa Nera την Πρωτοβουλία Ενημέρωσης και Δράσης για την υπόθεση Στέλιου Αλεξανδρόπουλου…

Το 2006 ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος διαπιστώνει και τεκμηριώνει παρατυπίες και “εύνοιες” υπέρ συνδικαλιστών των κυρίαρχων παρατάξεων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης κατά τη διαδικασία επιλογής φοιτητών για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Συνεπής στους αγώνες του για αξιοκρατία και διαφάνεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, παίρνει την απόφαση να υπερασπιστεί την εργασιακή του αξιοπρέπεια και το μέλλον των φοιτητών ερχόμενος αντιμέτωπος με ένα καθεστώς τρομοκράτησης, ένοχης σιωπής, συναλλαγών και διαφθοράς. Αυτή την απόφαση την πλήρωσε τελικά με την ίδια του τη ζωή: οι ίδιοι καθηγητές που συντόνισαν τη συνδιαλλαγή μαζί με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης μεθόδευσαν και την πειθαρχική δίωξη του Αλεξανδρόπουλου για «συμπεριφορά απάδουσα προς το κύρος του πανεπιστημίου». Δίωξη που έγινε εν κρυπτώ και θα οδηγούσε ακόμη και στην απόλυση του καθηγητή. Ο καθηγητής κατέληξε προδομένος από την καρδιά του μέσα στο γραφείο του ύστερα από την φίμωσή του στη συνέλευση του τμήματός του όπου μάταια επιχείρησε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τη δίωξη που του ασκούνταν…

Θεωρούμε πως η υπόθεση Αλεξανδρόπουλου είναι μια κομβική περίπτωση ποινικοποίησης πολιτικών δικαιωμάτων και μιας αγωνιστικής και ανιδιοτελούς στάσης υπεράσπισης της εργασιακής αξιοπρέπειας. Είναι μια υπόθεση που επιδιώχτηκε να «θαφτεί» από την επικαιρότητα, αλλά και όταν έφτασε σε δίκη 7 χρόνια μετά, οδήγησε στην πρωτόδικη αθώωση των υπαίτιων δίνοντας ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στήριξης της διαφθοράς στα πανεπιστήμια. Στη δίκη αυτή οι συνήγοροι των κατηγορούμενων κινητοποίησαν ασφαλίτες και ροπαλοφόρους ένστολους από την ασφάλεια Ρεθύμνου, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να υπόκεινται σε συνεχόμενους σωματικούς ελέγχους (μέχρι και 6-7 φορές κάθε άτομο!) κατά την είσοδό τους στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ κάποιοι από αυτούς φρουρούνταν στενά. Το στίγμα ήταν σαφές: καταστολή και εκφοβισμός όσων επιθυμούν διαφάνεια και αξιοπρέπεια στα πανεπιστήμια, όσων διαφυλάσσουν τη συλλογική μνήμη γύρω από την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου.

Η υπόθεση αυτή παραμένει επίκαιρη. Με τον ίδιο νόμο, του 1932(!) που ασκήθηκε η δίωξη Αλεξανδρόπουλου, διώκεται στα Χανιά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Πατέλης, επειδή άσκησε δημόσια κριτική στις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος αλλά και τις τοπικές αρχές.. Η κατηγορία μας θυμίζει με τραγικό τρόπο τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο: «διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού δασκάλου».

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ρεθύμνου άσκησε έφεση για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου και οι υπαίτιοι οδηγούνται και πάλι στο εδώλιο, σε δίκη που θα γίνει στο Εφετείο Χανίων. Η δίκη θα ξεκινήσει την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013. Καλούμε όλους και όλες να είναι εκεί.

Επίσης, την προηγούμενη μέρα, Τρίτη 2 Απριλίου 2013 στις 20:00, θα γίνει στη Rosa Nera εκδήλωση ενημέρωσης για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου με τη συμμετοχή πρώην συναδέλφων και φοιτητών του, αλλά και σημερινών φοιτητών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, μέλη της Πρωτοβουλίας για την υπόθεση Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Η ενημέρωση είναι σημαντική διότι, όπως έλεγε και ο ίδιος,

“Η μνήμη βοηθάει πάντα την κριτική στάση”

(φράση από τις τελευταίες χειρόγραφες σημειώσεις του Αλεξανδρόπουλου, Μάης 2006)

 

"Αλεξανδροπουλος

Κάλεσμα των 8 διωκόμενων αγωνιστών

     Στις 29 Ιουνίου του 2011, ημέρα της ψήφισης στη βουλή του “Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος”, σύσσωμη η κοινωνία βρέθηκε σε δρόμους και πλατείες αρνούμενη να νομιμοποιήσει ηθικά αποφάσεις που παίρνονται για αυτήν χωρίς την συναίνεσή της. Αποφάσεις που την καταδικάζουν σε αργό θάνατο, από τους εκπροσώπους ενός ανήθικου -κατ” επίφαση αντιπροσωπευτικού- κλεπτοκρατικού συστήματος. Αποφάσεις που πάρθηκαν παράλληλα με το μακελειό της πλατείας Συντάγματος, με το όργιο καταστολής και απρόκλητης βίας από τα δολοφονικά τάγματα των ΜΑΤ, απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Στα Χανιά, όπως και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, η οργή και η αγανάκτηση του λαού ξέσπασε και πάνω στα πολιτικά γραφεία των εκπροσώπων της τότε συγκυβέρνησης. Είναι γνωστό πως οι ανήθικοι βάζουν τα γραφεία τους πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Ήταν επόμενο να θελήσουν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους παριστάνοντας τα θύματα, σπιλώνοντας συλλήβδην τις λαϊκές αντιδράσεις ως εγκληματικές ενέργειες “κάποιων αγνώστων”.

     Μήνες μετά, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες που κατέληξαν σε μια δικογραφία-έκτρωμα. Μια δικογραφία που ενώ παραδέχεται πως δεν μπόρεσε να βρει ποιοι μπήκαν στα βουλευτικά γραφεία, διώκει 8 πολίτες με την γελοία κατηγορία της απλής συμμετοχής τους στην πορεία, συνεπικουρούμενη από υλικό καμερών που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές! Από όλους τους διαδηλωτές εκείνης της ημέρας, 8 πολίτες βρέθηκαν να κατηγορούνται για την ίδια και τη μόνη πράξη που έκαναν και χιλιάδες συνδιαδηλωτές τους: για το ότι δηλ συμμετείχαν στην πορεία!

      Εμείς οι 8 “τυχεροί” κατηγορούμενοι/ες δηλώνουμε πως πράγματι συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας την ημέρα της ψήφισης του “Μεσοπρόθεσμου”. Δηλώνουμε πως πορευτήκαμε το πρωί της ημέρας αυτής μαζί με άλλους 3.000 κατοίκους αυτής της πόλης, ανταποκρινόμενοι και μεις οι ίδιοι ως εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, στο γενικό απεργιακό κάλεσμα της ΓΣΕΕ και άλλων κοινωνικών φορέων. Πως βρεθήκαμε με ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδιότητας το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία της Αγοράς, μοιραζόμενοι την ίδια αγανάκτηση για την βίαιη και άδικη ανατροπή της ζωή μας από την πολιτική που “εγκρινόταν” την ίδια ώρα στα έδρανα της βουλής – και από τους κοινοβουλευτικούς “αντιπροσώπους” του νομού μας. Δηλώνουμε πως ήμασταν παρόντες και παρούσες με την ψήφο μας στην πρωτόγνωρη αμεσοδημοκρατική διαδικασία, με την οποία πάνω από 1.000 συμπολίτες μας αποφάσισαν να ξανακατέβουν στους δρόμους της πόλης.

      Δεν έχουμε παρά να επιβεβαιώσουμε τα λαγωνικά της Ασφάλειας Χανίων και να καλέσουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν και οι ίδιοι/ες σε κείνες τις κινητοποιήσεις, κάθε άνθρωπο που -είτε ήταν εκεί, είτε δεν ήταν- αντιλαμβάνεται την αδικία και την μεθόδευση αυτής της δίωξης προς το πρόσωπό μας, κάθε δημοκρατικό σύλλογο και φορέα, να μας σταθούν αλληλέγγυα σε αυτή τη μάχη. Να ορθώσουμε από κοινού το ανάστημά μας στην βιομηχανία διώξεων (36 πολίτες από 4 διαφορετικές κοινωνικές διαμαρτυρίες) που έχει στηθεί σε αυτήν την πόλη και θέλει να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης αυτής της κοινωνίας απέναντι στους δυνάστες της, απέναντι σε κείνους που της κλέβουν το μέλλον και την αξιοπρέπεια.

  Συλλογικότητες, σωματεία και φορείς των Χανίων, καλούν την τοπική κοινωνία σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια την Παρασκευή, 22 Μάρτη και 10:30πμ, όπου οι 8 διωκόμενοι καλούνται για ανάκριση, για να δοθεί μια δυναμική και συλλογική απάντηση στις μεθοδεύσεις για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών όλων μας.