για την αυριανή συζήτηση (24/2)

Η ανακοίνωση του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών:

Σειρά συζητήσεων

Κοινωνικά Κινήματα: Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

2η Συζήτηση

 

Αν θέλουμε να αναζητήσουμε κάτι αισιόδοξο στις ζοφερές μέρες των μνημονίων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ρατσισμού, θα το βρούμε στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις από τα κάτω.  Εύκολα διαπιστώνουμε πως τα δυο τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι ομάδες που συγκροτούνται από πολίτες με σκοπό να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που έχει προκαλέσει η “σωτηρία” της χώρας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν απαραίτητα κινηματικό χαρακτήρα. Εξάλλου, διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους ως προς τη δομή τους, το τρόπο δράσης τους στόχους τους. Παρά τις διαφορές τους μοιράζονται κάποια βασικά στοιχεία: πρόκειται για δράσεις από τους πολίτες (από τα κάτω), με στόχο να αντιμετωπίσουν προβλήματα συνανθρώπων χωρίς διακρίσεις και χωρίς οικονομική ανταμοιβή.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν πετύχει μέχρι στιγμής σημαντικές νίκες. Ας αναλογιστούμε μόνο, πόσο σημαντικό είναι τη στιγμή που οι κοινωνικές δομές καταρρέουν και η κυβερνητική πολιτική στέλνει τους ανθρώπους να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, ότι υπάρχουν συλλογικότητες που προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη. Το σύνθημα “κανείς μόνος του στην κρίση” γίνεται πράξη καθημερινά.

Εξαιτίας αυτών των βασικών χαρακτηριστικών τους και εξαιτίας της δυναμικής τους, πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να εξελιχθούν σε δημιουργικές αντιστάσεις, σε μέσα διεκδίκησης αξιοπρεπούς διαβίωσης, κοινωνικής δικαιοσύνης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Για αυτό και οργανώνουμε σειρά συζητήσεων ώστε να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας με τις συλλογικότητες και τα κινήματα της πόλης μας. Σκοπός μας είναι, πέρα απ την ανάδειξη της δουλειάς τους και γνωριμία των δράσεων και των αναγκών τους να ανοίξουμε  μια δημόσια συζήτηση που θα τεθούν ζητήματα όπως:

–         Ο συντονισμός των δράσεων και η συνομιλία μεταξύ συλλογικοτήτων και ομάδων

–         Ο ρόλος των κοινωνικών κινημάτων ως νέο και ελπιδοφόρο πεδίο δράσης και ανατροπής

– Τα όρια του εθελοντισμού

–   Η δυναμική των εναλλακτικών, αλληλέγγυων και συνεργατικών εγχειρημάτων

Έτσι, στα πλαίσια της σειράς συζητήσεων “Κοινωνικά Κινήματα: ένας άλλος κόσμος είναι εδώ” οργανώνουμε την δεύτερη συζήτηση, την Κυριακή 24/2 στις 19:00 στο χώρο της κατάληψης Roza Nera, δηλώνοντας, με αυτό τον τρόπο, την στήριξη και την αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Καλεσμένοι:

Terra Verde Συλλογικότητα για την εναλλακτική κι αλληλέγγυα οικονομία

http://www.terraverde-chania.gr/

 

Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας ‘Το Κιβώτιο’ (καφενείο ‘Το Χαλικούτι’ και μανάβικο-παντοπωλείο ‘Το Μπεγίρι’)   http://toxalikouti.org/

 

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι μεταναστών  

 

ekdil roza

Η ανακοίνωση του συνεταιρισμού “το Κιβώτιο”:

Δεν υπάρχει, ίσως, καταλληλότερο μέρος συζήτησης για την αυτοοργάνωση από μια πολυετή “εστία ανομίας” όπως αυτή της κατάληψης Ρόζα  Νέρα στα Χανιά. Οι καταλήψεις κουβαλάνε στην πλάτη τους χρόνια τώρα τις αξίες της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης γεγονός που φαίνεται να φοβίζει ιδιαίτερα τους ταγούς της εξουσίας. Γιατί ξέρουν πως , όταν τα εργαστήρια αυτοοργάνωσης που εκκολάπτονται χρόνια  τώρα στις αίθουσες ελευθερίας των κατειλημμένων χώρων,  διαχυθούν σαν ορμητικός χείμαρρος στον κοινωνικό ιστό, τότε θα ξυπνήσουν πρακτικές  και μνήμες αυτονομίας  που θα θέσουν σε σοβαρή δοκιμασία τη σύγχρονη ολιγαρχία.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων  του Φλεβάρη της κατάληψης Ρόζα Νέρα ,  ο συνεταιρισμός για τις αλληλέγγυες δομές “το Κιβώτιο”  (Χαλικούτι και Μπεγίρι)  θα παραστεί σύσσωμος για να συζητήσουμε:

  • το μέλλον και τη δυναμική των συνεργατικών εγχειρημάτων
  • τον τρόπο δικτύωσης και συντονισμού μεταξύ τους
  • τον κίνδυνο αφομοίωσής τους  από την συστημική/ κρατική  μέγγενη 
  • τον τρόπο οργάνωσης και ζωής σε μια κολεκτίβα εργασίας

κι άλλα πολλά…