Κείμενο για όσα συμβαίνουν στις φυλακές τον τελευταίο καιρό

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Συχνά ακούω να μιλάνε για τον άνθρωπο που διαπράττει ένα έγκλημα σαν να μην είναι κάποιος από εμάς, αλλά κάτι παράξενο και παρείσακτο στο κόσμο μας.Εγώ σας λέω ότι με τον ίδιο τρόπο που ο πιο άγιος και ο πιο δίκαιος δεν μπορούν να υψωθούν πάνω από τη μεγαλύτερη εξύψωση που υπάρχει στον καθένα σας,έτσι ούτε ο πιο αδύναμος και ο πιο μοχθηρός  μπορούν να πέσουν κάτω από τη μεγαλύτερη πτώση που υπάρχει μέσα στον καθένα σας.

 Χαλίλ Γκιμπράν

Σε μια κοινωνία όπου τις αποφάσεις τις παίρνει η εξουσία, οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να λειτουργούν μέσω των δικών της καταναγκαστικών κανόνων. Η συμμετοχή των υπηκόων  στις αποφάσεις περιορίζεται στο εκλογικό τους «δικαίωμα».Όσοι και όσες υπέπεσαν σε παραβάσεις κανόνων-νόμων του κράτους, είναι οι ίδιοι και οι ίδιες που ποτέ δεν συμφώνησαν με αυτούς, ούτε δέχτηκαν ποτέ ελεύθερα να τους προσυπογράψουν. Παρόλα αυτά είναι εκείνοι και εκείνες που γεμίζουν τις φυλακές εδώ και κάμποσους αιώνες. Είναι αυτοί που δέχονται τη θεσμική βία με ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις, συνεχή παρακολούθηση και το περιορισμό τους σε λίγα τετραγωνικά. Είναι αυτοί που δέχονται το βάναυσο εξευτελισμό των ίδιων αλλά και του φιλικού και οικογενειακού τους κύκλου, που βιώνουν την έλλειψη βασικών ζωτικών τους αναγκών και πόσα ακόμα…

Πάνω από ένα μήνα κρατούμενοι και κρατούμενες από τις περισσότερες φυλακές της χώρας, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους.Αφορμή, η επικείμενη τροπολογία  για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης που ψηφίστηκε πετσοκομμένη  από τη βουλή , το νομοσχέδιο για τα  ναρκωτικά που αποσύρθηκε πλήρως, όπως και η αναμόρφωση του «σωφρονιστικού» κώδικα που δεν έγινε ποτέ.

Εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονται έγκλειστοι στα σύγχρονα κολαστήρια της χώρας, αρνούνται να μπουν στα κελιά τους ,πραγματοποιούν στάσεις από τις εργασίες τους, αποχή συσσιτίου και εναντιώνονται στον εξευτελισμό που τους παρέχει  απλόχερα το ελληνικό κράτος.

Παραθέτουμε αποσπάσματα κειμένων, καθώς και αιτήματα κρατούμενων, από διάφορες φυλακές της χώρας:

Φυλακές νέων Αυλώνας

…ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς για το τι σημαίνει «γεμάτες φυλακές». Σημαίνει τετραγωνικά μέτρα σε κελιά που έχουν διαμορφωθεί για δύο άτομα, να “φιλοξενούν” κατά κανόνα, πέντε και έξι. Σημαίνει κρατούμενοι να κοιμούνται σε σταθερή και μόνιμη βάση στο πάτωμα (και θα είναι τυχεροί αν αυτό το πάτωμα δε θα’ναι κελιού απομόνωσης, μόνο και μόνο επειδή “δεν χωράνε αλλού”. Σημαίνει μερίδιο από το συσσίτιο που δεν αρκεί ούτε για κατοικίδιο (κι εδώ ας αφήσουμε την ποιότητα στην άκρη). Σημαίνει θέρμανση πέντε λεπτών τη μέρα και ζεστό νερό που οφείλεις να προλάβεις να το καταναλώσεις σε χρόνο dt…

…εμείς σαν μια ελάχιστη πράξη αντίστασης απέναντι στα πολιτικά παιχνίδια που βαραίνουν τις πλάτες των κρατουμένων, επιλέγουμε την άρνηση να δεχόμαστε παθητικά άλλο ένα κλείδωμα στα κελιά μας και προχωρούμε από σήμερα Παρασκευή 3/2, σε στάση κατά το μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής.  Να είναι σίγουροι, κράτος, κοινή γνώμη και εξουσία, ότι αυτοί οι αγώνες μας είναι μόνο μια αρχή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους φυλακισμένους αγωνιστές.

Κανένας φυλακισμένος δεν θα είναι ποτέ μόνος του!!!

Προσυπογράφουν 340 κρατούμενοι

Πτέρυγα Δ2 των φυλακών Τρικάλων

* Άμεση κατάργηση των φυλακών Ανηλίκων σε εναλλακτική εργασία.

* Να αφαιρεθούν 3 μήνες από τον κάθε χρόνο έως 25 έτη κάθειρξη.

* Να εφαρμοσθεί ο νόμος του 1/3 έως 10 έτη κάθειρξη.

* Να διαγραφούν και να συγχωνευθούν τα πειθαρχικά.

* Αυτόματη χορήγηση αδειών χωρίς να περνάμε από εισαγγελέα και να μας την κόβει λέγοντας ότι είμαστε  ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων, γιατί ο εισαγγελέας δεν είναι ούτε ψυχολόγος ούτε μέντιουμ. Γι’ αυτό υπάρχει και η αστυνομία.

* Να μπορούμε να συγχωνεύσουμε την παλιά με την καινούρια ποινή εφόσον μας δικάζετε    για το παρελθόν μας , μαζί με την αναστολή γιατί στην ουσία βγάζουμε όλη την ποινή αθροιστικά.

* Άμεση κατάργηση και λίαν συντόμως του αντιτρομοκρατικού νόμου, εφόσον δεν υπάρχουν θύματα από τις νεοσύστατες ομάδες.

* Να κοπεί το γνωστό καλημέρα -5 έτη από τους δικαστές , ως υπότροποι και μετά τα 5 χρόνια να ξεκινάει η ποινή, αφού το 80% είμαστε υπότροποι.

Αιτήματα που υπεγράφησαν με συνολικά 65 υπογραφές

Φυλακές Μαλανδρίνου

…εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Μαλανδρίνου, που αποτελεί ένα ακόμη από τα κολαστήρια της Ελλάδας, επικαλούμενο κατ’ επίφαση «σωφρονιστικό κατάστημα», σας ανακοινώνουμε ότι πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι πάντες ομολογούν δημοσίως και χωρίς ίχνος ντροπής την αποτυχία του συστήματος και το γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι απάνθρωπες, εξευτελιστικές και αδιανόητες για οποιοδήποτε κράτος…

…Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι από σήμερα 08-02-2012,και μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα μας, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με αποχή όλων των κρατουμένων από την εργασία τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσλάβετε προσωπικό και να το πληρώνετε για τις εργασίες που πραγματοποιούμε εμείς, μια και το μόνο που φαίνεται ότι ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι τα χρήματα…

…οι ποινές που επιβάλλονται στη χώρα μας είναι και άδικες και εξοντωτικές, εξαιρώντας ορισμένα αυτόφωρα αδικήματα και κάποιες περιπτώσεις σκληρών εγκληματιών, στις φυλακές βρίσκονται οι φτωχοί που δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν την ποινή τους ή χρήματα να εξασφαλίσουν την υπεράσπισή τους…

…και φυσικά, οι εξοντωτικές ποινές δεν αγγίζουν τους πραγματικά εγκληματίες, οι οποίοι είτε έχουν τα χρήματα και τη δύναμη να ξεφεύγουν, είτε είναι μέρος του διεφθαρμένου αυτού συστήματος…

Ζητάμε:

1 ) Να υποχρεωθούν δια νόμου οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τους Νόμους, το Σύνταγμα, την Παγκόσμια Διακήρυξη Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. και τις υπόλοιπες Διεθνείς συμβάσεις, καθώς και τους Διεθνώς Παραδεγμένους Κανόνες Δικαίου, για να σταματήσουν επιτέλους η υπερπαραγωγή κρατούμενων ,η φυλάκιση αθώων και οι εξοντωτικές ποινές που επιβάλλουν αδικαιολόγητα και αυθαίρετα…

2 ) Να σταματήσει η κατάχρηση των διατάξεων για την προφυλάκιση και να τεθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προσωρινή κράτηση κατηγορουμένων, η οποία βασίζεται στην αυθαίρετη και γελοία εκτίμηση ότι πρόκειται για «ύποπτους τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων»,ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμιά σχετική ένδειξη, με αποτέλεσμα την προφυλάκιση αθώων, τον υπερπληθυσμό των φυλακών και την μετατροπή των διατάξεων σε αθρόα προκαταβολή ποινής.

3 ) Να γίνουν επιτελούς σεβαστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην χωρά μας. Στερηθήκαμε την ελευθερία μας, είτε δικαία είτε άδικα, καμιά όμως Δικαστική απόφαση δεν μας μετατρέπει σε βαρέλια με τοξικά απόβλητα για να μας αποθηκεύετε. Έχουμε δικαίωμα να κοιμόμαστε σε κρεβάτι, να πληρούνται οι οροί υγιεινής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη χορήγηση ατομικών ειδών καθαριότητας, στη μόρφωση, στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην εργασία, να τρώμε ανθρώπινο φαγητό, στη συνεύρεση με τον/την σύντροφο μας, στην επανένταξη μας στην κοινωνία και στην επαγγελματική μας αποκατάσταση. Είναι έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας να μας στερείτε σκόπιμα τα Βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα μας.

4 ) Να σταματήσουν επιτελούς οι Ελληνικές φυλακές να αποτελούν αποθήκες ψυχών, τις οποίες στοιβάζεται αδιακρίτως σε χώρους που μόνο σωφρονισμό δεν είναι ικανοί  να επιβάλλουν. Ποιος θα επανενταχθεί στην κοινωνία όταν έχει ξεριζωθεί βίαια, για ατελείωτα χρόνια από το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον του ; Απαιτούμε άμεση και πραγματική μείωση του χρόνου έκτισης των ποινών για να αποσυμφορηθούν και οι φυλακές : Έκτιση των 2/7 με οποιονδήποτε τρόπο για ποινές φυλάκισης. Έκτιση των 3/7 με οποιονδήποτε τρόπο για ποινές κάθειρξης. Έκτιση 12 ετών πραγματικής κράτησης για την ισόβια κάθειρξη και χορήγηση απόλυσης με ορούς υποχρεωτικά όταν ο κρατούμενος επέδειξε καλή συμπεριφορά και δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όσο παρατείνεται η κράτηση ενός ανθρώπου ,τόσο πιο πολύ αποκόπτεται και αποξενώνεται από την κοινωνία που θέλετε ,υποτίθεται, να προστατέψετε. Όπως είναι Διεθνώς παραδεκτό και διαφαίνεται και από επιστημονικές μελέτες, ακόμη και στην περίπτωση που θα πληρούσαν οι φυλακές τους ορούς κράτησης ανθρώπων, ο σωφρονισμός τους ακυρώνεται από τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο παραμονής στη φυλακή.

5 ) Κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν έκτιση 4/5 της ποινής για να χορηγηθεί υφ’ όρων απόλυση για ισόβια κάθειρξη ,σε όσους κρατουμένους έχουν καταδικαστεί με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νομού για τα ναρκωτικά. Οι τακτικές άδειες και η υφ’ όρων απόλυση πρέπει να χορηγούνται με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για όλους ανεξαιρέτως τους κρατούμενους, ανεξαρτήτως του αδικήματος που φέρονται να διέπραξαν, διότι είναι ανεπίτρεπτη η άνιση μεταχείριση τους και η σκληρότερη τιμωρία κάποιων κρατούμενων επιλεκτικά.

6) Αθροιστική έκτιση του υπολοίπου της ποινής σε περίπτωση υποτροπής κατά την διάρκεια του χρόνου δοκιμασίας και μάλιστα χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών εργασίας ,για να πάψει το φαινόμενο υπότροπων κρατούμενων αμέσως μόλις βγαίνουν από τις φυλακές. Αναγνωρίζουμε ότι η απόλυση υπό ορούς μόλις εκτιθεί μέρος της ποινής αποτελεί μια επιπλέον δοκιμασία και είναι απαράδεκτο ο υπότροπος, ο οποίος ευεργετήθηκε ουσιαστικά εκτίοντας μέρος της πρώτης ποινής ,να εκτίει και τις επόμενες με τους ιδίους όρους και τα ίδια ευεργετήματα με όσους διέπραξαν ένα και μοναδικό αδίκημα στη ζωή τους.

7 ) Να σταματήσει το φαινόμενο της αναιτιολόγητης και με φθηνές προσχηματικές δικαιολογίες ,άρνησης χορήγησης τακτικής αδείας.

8 ) Εργασία για όλους, γιατί είναι δικαίωμα όλων των κρατουμένων να εργάζονται, εάν επιθυμούν ,ώστε να μειώνουν το χρόνο έκτισης της ποινής τους ή να εργάζονται για δικό τους όφελος. Σε καμιά περίπτωση δεν ευθύνεται ο κρατούμενος όταν θέλει να εργαστεί και η Πολιτεία δεν του το επιτρέπει, με οποιαδήποτε προσχηματική δικαιολογία.

9 ) Άμεση ίδρυση θεραπευτικών κοινοτήτων για τους τοξικό-εξαρτημένους, σε όλα τα Σωφρονιστικά καταστήματα της χωράς. Είναι αδιανόητο να αρνείται η Πολιτεία στους τοξικομανείς να απεξαρτηθούν, αλλά να τους σπρώχνει τεχνηέντως όλο και βαθύτερα στον καιάδα της εξάρτησης, για να μην σκέφτονται και να μην αντιδρούν για όσα συμβαίνουν…

 κρατούμενοι του Γ.Κ.Κ. Β τύπου Μαλανδρίνου

Φυλακές Αλικαρνασσού

Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να αρνηθούμε να μπούμε στα κελιά μας στο μεσημεριανό κλείσιμο. Αυτό ξεκίνησε την 1 -2- 12 και συνεχίζουμε επ’ αόριστων.

Η δεύτερη ενέργεια των κρατουμένων είναι η αποχή από κάθε εργασία και ξεκίνησε τις 7- 2- 12. Και ενώ αναμέναμε την απόφαση του υπουργού «Δικαιοσύνης» και ενώ οι ανθρωποφύλακες θα έπρεπε να μεριμνήσουν για την σίτισή μας, επέλεξαν να μας προσβάλουν την αξιοπρέπεια δίνοντας μας ένα κομμάτι τυρί και μια φρατζόλα ψωμί για όλη την ημέρα. Μόλις καταλάβαμε για ακόμα μια φορά πόσο σκουλήκια είναι οι ανθρωποφύλακες – βασανιστές πήραμε την τρίτη μας απόφαση, να κατεβούμε σε αποχή από αυτό το εξευτελιστικό συσσίτιο.

Εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού αρνούμαστε το συμβιβασμό με κάθε σωφρονιστικό σύστημα.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά.

Γυναικείες φυλακές Θήβας

…Άρχισε να γίνεται λόγος για ένα νομοσχέδιο που θα προέβλεπε την αποφυλάκιση καταδικασθέντων μέχρι 10 έτη που θα πληρούσαν την προϋπόθεση έκτισης των 2/5 της ποινής τους.

Εν τέλη όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε αλλά το όριο των ποινών όσον αφορά το νομοσχέδιο έπεσε στα 5 χρόνια με αποτέλεσμα να αφορά τελικά ένα πολύ μικρό έως μηδαμινό ποσοστό κρατουμένων.                                                                                                                                                               Αυτό το γεγονός προκάλεσε αντανακλαστικές κινητοποιήσεις σε διάφορες φυλακές της Ελλάδας όπου οι κρατούμενοι αρχίσαμε να διεκδικούμε μια σειρά αιτημάτων σκοπεύοντας στην βιωσιμότητα  της κατάστασης των φυλακών και φυσικά στην προσγείωση του νομοθετικού συστήματος σε φυσιολογικά επίπεδα το οποίο προς το παρόν δρα άδικα, εξοντωτικά και ανεξέλεγκτα διαλύοντας ανθρώπινες ζωές και ολόκληρες οικογένειες. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την ψήφιση του νομοσχεδίου ακούσαμε διάφορους να αναφέρονται στους κρατούμενους χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματικές προσωπικότητες και κοινωνικούς κινδύνους γενικώς και αορίστως. Όλοι αυτοί που μιλούν εκ του ασφαλούς και προφανώς δεν έχουν περάσει ούτε έξω από τις φυλακές…

…Δεν είναι όλοι οι κρατούμενοι κίνδυνοι για την κοινωνία, είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας και ας αρνούνται να το αναγνωρίσουν κάποιοι. Η φυλάκιση, είναι δυστυχώς κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και ειδικά στους καιρούς που ζούμε….

…Οι άνθρωποι που αποφασίζουν για εμάς είναι αυτοί που δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους ποτέ τι θα πει έλλειψη ζωτικών αναγκών και μάλιστα υπό το καθεστώς εγκλεισμού που δεν επιτρέπει στους κρατούμενους την αυτόνομη κάλυψη τους αλλά εξαρτώνται πάντα από τις οικονομικές δυνατότητες της φυλακής. Δεν έχουν νιώσει τι θα πει να γίνεται ο νόμος- όπλο οικονομικής αφαίμαξης και εξόντωσης όσων τυγχάνει να έχουν παρτίδες με αυτόν…

…Εμείς αυτό που έχουμε την ανάγκη να γνωστοποιήσουμε στην κοινωνία, είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που η ποινή των ισοβίων (καμιά  φορά διπλή και τριπλή) μοιράζεται αφειδώς σε άνδρες- γυναίκες, μητέρες, ανήλικα κορίτσια και αγόρια, όπου το ίδιο γενναιόδωρα μοιράζονται και οι πολύχρονες καταδίκες σε δίκες παρωδίες, ενώ η γραφειοκρατία και ο όγκος του δικαστικού υλικού αποφέρουν καθυστερήσεις στις υποθέσεις αναγκάζοντας έτσι τους εμπλεκόμενους να μένουν είτε «αποθηκευμένοι», είτε νομικά δεσμευμένοι για ολόκληρα χρόνια. Είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής κοινότητας που οι κρατούμενοι στερούνται τη σεξουαλική επαφή και την αντάμωση των οικογενειών τους  σε φυσιολογικές συνθήκες, ζήτημα που από εμάς τους φυλακισμένους αναδεικνύεται ως απόλυτα σημαντικό. Προφανώς αυτά είναι κάποια από τα προβλήματά μας…

…θέλουμε να καλέσουμε τους πάντες να μην αγνοούν τις φωνές που έρχονται πίσω από τα τείχη γιατί θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιονδήποτε… Οι φυλακές είναι μια υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

 

 Κατάληψη Rosa Nera – Χανιά, Μάρτης 2012

Λόφος Καστέλλι Παλιό Λιμάνι Χανιά