ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για άλλη μια φορά η κατάληψη RosaNera απειλείται με βίαιη εκκένωση.

Ο τέως πρύτανης πρόλαβε με μυστική δημοπρασία να αναθέσει έργα επισκευής (4 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τις ευνόητες προσαυξήσεις) σε μεγαλοεργολάβο του βορά. Είναι πολλά τα λεφτά.

Ο εργολάβος πιέζει τους αρμόδιους υπουργούς, αυτοί τον αρμόδιο εισαγγελέα κι ο εισαγγελέας για άρση ασύλου (για το άσυλο βουλευτών και υπουργών δεν είδαμε κανένα να πιέζει).

Πρόφαση είναι η επέκταση της αρχιτεκτονικής. Όμως:

  1. Υπάρχουν άφθονοι χώροι στο Πολυτεχνείο στο Ακρωτήρι.
  2. Το Πολυτεχνείο έχει κάμποσα άδεια κτήρια μέσα στην πόλη.
  3. Η αρχιτεκτονική διαθέτει τεράστιο οικόπεδο για επέκταση (με τον όρο βέβαια να μην κτιστεί κάποιο μοντερνοφανές αντωνακάκειο τερατούργημα όπως το Πολυτεχνείο στο Ακρωτήρι).

Ανεξάρτητα από την όποια πρόφαση, στόχος είναι η πολιτική δράση της κατάληψης. Η πολιτική αυτή δράση είναι γνωστή. Και η κοινωνική και η πολιτιστική. Εμείς θα εστιάσουμε στην ιστορική συγκυρία.

Αυτό τον καιρό το κράτος επιτίθεται σ’ όλα τα μέτωπα. Κάνει την μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου, σε βάρος των φτωχότερων τάξεων, που έγινε από την ίδρυσή του. Υποβαθμίζει την αξία της εργασίας σε κάθε τομέα: αγροτικό, κατασκευαστικό, υπαλληλικό. Μειώνει τον κοινωνικό μισθό: περίθαλψη, συντάξεις κ.λπ. Στήνει βιομηχανία νόμων για να τα δέσει όλα αυτά. Στήνει επίσης νόμους για να δέσει όσους αντιδρούν. Μέχρι και στρατιωτικές μονάδες έβαλε πρόσφατα να κάνουν ασκήσεις καταστολής διαδηλώσεων.

Αντίσταση άξια λόγου για την ώρα δεν βλέπουμε.

(Εξαιρέσεις όπως η Κερατέα επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

Εργάτες, αγρότες, μισθωτοί παραμένουν παθητικοί θεατές.

Εξοργισμένοι, έκπληκτοι, παθητικοί θεατές πάντως.

Μειοψηφία είναι οι οργανωμένοι, αλλά και αυτών οι οργανώσεις (κόμματα, συνδικάτα) είναι από συμβιβασμένοι έως ανοικτοί σύμμαχοι κεφαλαίου και κράτους, δηλαδή του εχθρού.

Το κράτος ξέρει πολύ καλά ότι η βουβή οργή, η συσσωρευμένη αγανάκτηση, αργά ή γρήγορα, θα ξεσπάσει. Όσο πιο αργά τόσο συσσωρευμένη, άρα τόσο πιο βίαιη. Τώρα που για την ώρα το παίρνει να κάνει παιγνίδι μόνο του, φροντίζει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σβήνοντας τις υπάρχουσες εστίες αντίστασης, τα διάσπαρτα αναμμένα κάρβουνα, για να μην τροφοδοτήσουν επαναστατικές φλόγες.

Κάποια απ’ αυτά τα κάρβουνα είναι μερικές δεκάδες καταλήψεις από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη κι από την Ήπειρο μέχρι τα νησιά. Όλες είναι στόχος. Ανάμεσά τους κι η RosaNera.

Παρά τις ανεπάρκειες και τα κολλήματά τους, η χρησιμότητα των καταλήψεων για το κίνημα είναι προφανής, όσο προφανής είναι και η επικινδυνότητα τους, αντικειμενική ή δυνητική, για τα σχέδια της εξουσίας.

  • Είναι δηλωμένοι, ασυμβίβαστοι και ανεπηρέαστοι εχθροί της κυρίαρχης σαπίλας, κρατικής και κεφαλαιοκρατικής.
  • Συμμετέχουν λιγότερο ή περισσότερο ενεργά στους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες: εργατικούς, αντιθεσμικούς, τοπικών κινήσεων.
  • Είναι χώροι όπου ο καθένας μπορεί να βρει άλλη πληροφόρηση από την στημένη-κατεστημένη, ιδέες, ερεθίσματα για σκέψη και δράση, θεωρητικές αναλύσεις για δράση αποτελεσματικότερη.
  • Χώροι όπου μπορούν όλοι οι εκμεταλλευόμενοι να βρουν υλικοτεχνική υποδομή για να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους: χώρους για συνελεύσεις, για εκδηλώσεις, τεχνογνωσία για στήσιμο και τύπωμα προκηρύξεων, αφισών κ.λπ.

Με δύο λόγια, οι καταλήψεις στον επερχόμενο ξεσηκωμό μπορούν να λειτουργήσουν σαν επιταχυντές, καταλύτες και πυροδότες, σαν εφαλτήρια δράσης, σαν οργανωτικοί και πληροφορικοί κόμβοι δικτύου και σαν πολλαπλασιαστές ριζοσπαστικής γνώμης και κινηματικής ισχύος.

Οι λίγοι που κερδίζουν ζεστό και πολύ χρήμα από μέτρα και μνημόνια, καθώς και τα πληρωμένα σκυλάκια και παπαγαλάκια τους, καλά κάνουν και γαυγίζουν εναντίων των καταλήψεων.

Οι άλλοι, οι πολλοί, οι από κάτω, που βλέπουν να τους ληστεύουν τον κόπο τους και τη ζωή τους, στις καταλήψεις έχουν ένα σύμμαχο.

Σ’ ότι αφορά τώρα στην επαπειλούμενη επίθεση στη RosaNera, δύναμη και ασπίδα μας είναι η εκτίμηση που τρέφει για τη δράση μας το υγιές τμήμα της κοινωνίας της πόλης.

Αυτή τη δράση τη συνεχίζουμε.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSANERA

φλεβάρης 2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *