O ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ

final

Την Τρίτη 8.12 συμμορία φασιστοειδών επιτίθεται πισώπλατα με λοστούς και μαχαίρια εναντίον δύο μεταναστών στην πλατεία 1866. Οι μετανάστες μεταφέρονται στο νοσοκομείο βαρύτατα τραυματισμένοι, ενώ ο ένας κινδυνεύει να χάσει το ένα του μάτι. Ο ένας εκ των δυο έτυχε να είναι απεργός πείνας στην περσινή απεργία του Νοέμβρη. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι από τους επίδοξους δολοφόνους παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους μετανάστες, ώστε να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Αυτή η δολοφονική απόπειρα δεν είναι παρά η συνέχεια μιας σειράς άλλων επιθέσεων, που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες στα Xανιά, από μια μικρή ομάδα ασπόνδυλων φασιστοειδών. Στις 13.9 επιτίθενται στην κατάληψη Rosa Nera. Στις 17.11 εισβάλλουν σε σπίτι μεταναστών εργατών στην Αμπεριά και τους τραυματίζουν. Στις 21.11 τραυματίζουν δύο ντόπιους εργάτες με αγωνιστική δράση. Παράλληλα, ανά καιρούς, επιτίθενται σε μεμονωμένους μετανάστες εργάτες σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως το καλοκαίρι με τον άγριο ξυλοδαρμό μετανάστη στα Λενταριανά, τον οποίο τον χτυπούσανε αφού τον έδεσαν με σύρμα (!). Οι μπάτσοι που καλέστηκαν για το περιστατικό, συνέλαβαν το μετανάστη και συνέχισαν το έργο των φασιστοειδών. Στις 11.12 στο Καστέλι χτυπούν άλλον έναν μετανάστη με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του, ενώ στις 13.12 πυρπολούν δύο μετανάστες με βενζίνη. Ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και σε όλο τον ελλαδικό χώρο, όπως η τοποθέτηση βόμβας από παρακρατικούς σε ελευθεριακό στέκι στη θεσσαλονίκη (24.11), οι επιθέσεις φασιστών με μολότωφ και χειροβομβίδες κρότου σε μαγαζιά μεταναστών στο Νέο Κόσμο (23.11) και ο εμπρησμός κατοικίας γνωστού αγωνιστή στα Πετράλωνα (20.11).

Είναι γνωστό ότι μέλη του τοπικού παραρτήματος της χιτλερικής συμμορίας “χρυσή αυγή” στα Xανιά προσπαθούν να στρατολογήσουν κόσμο στη βάση ρατσιστικών-φασιστικών και εθνικιστικών ιδεοληψιών, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο φασισμός δεν τελείωσε το ’45. Ο εγκάθετος και στρατολόγος της συμμορίας στα Χανιά άλλωστε, αναφέρει ως αγαπημένο του βιβλίο στο διαδίκτυο (facebook) το “ο αγών μου” του χίτλερ. Αυτού του τύπου οι ομάδες λειτουργούν αποκλειστικά στη βάση της άσκησης βίας και της καλλιέργειας του μίσους και της μισαλλοδοξίας με συμμορίτικες και θρασύδειλες λογικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση στη Rosa Nera έγινε την ώρα του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ, ενώ η επίθεση στο σπίτι των μεταναστών έγινε την ώρα της πορείας της 17ης Νοέμβρη. Οι κύριες στοχεύσεις τους είναι οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών εργατών, βοηθώντας έτσι το κράτος να κρατά αυτό το ευάλωτο κοινωνικά κομμάτι τρομοκρατημένο και με χαμηλά μεροκάματα. Επίσης αποσκοπούν να τρομοκρατήσουν ντόπιους αγωνιστές εργάτες, σαν συμπλήρωμα της κρατικής προσπάθειας να καμφθεί η δράση των κινημάτων αντίστασης. Τέλος επιτίθενται σε οτιδήποτε άλλο δε χωρά στα αρρωστημένα ιδεολογήματα περί “άριας” και “καθαρής” φυλής, όπως ομοφυλόφιλους, άστεγους και ηλικιωμένους.

Μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ανεργίας και έντασης των κοινωνικών συγκρούσεων βρίσκουν εύφορο έδαφος ρατσιστικά και φασιστικά ιδεολογήματα. Η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας και άλλων κομματιών της κοινωνίας και ο φόβος νέων κοινωνικών εκρήξεων έχουν τρομάξει το κράτος το οποίο, πιο έντονα αυτή την περίοδο, προσπαθεί να καναλιζάρει τη δυσαρέσκεια του κόσμου σε χρήσιμες, για αυτό, πρακτικές. Στοχοποιώντας τους μετανάστες και υιοθετώντας άκρως φασιστικές λογικές και πρακτικές (π.χ. πογκρόμ) η εξουσία πολώνει την κοινωνική σύγκρουση και προσπαθεί να στρέψει κομμάτια της κοινωνίας ακόμη δεξιότερα. Έτσι λοιπόν πριν, αλλά πιο έντονα, μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη ’08, το κράτος επιχειρεί να στήσει ή να αβαντάρει φασιστικές-παρακρατικές ομάδες σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με σκοπό να αναλάβουν αυτές τη βρώμικη δουλειά καταστολής και τρομοκράτησης των αντιστεκόμενων, με μορφές που το ίδιο το κράτος θέλει να αποφεύγει. Η συγκάλυψη και η συνεργασία της εξουσίας με τους φασίστες είναι από παλιά γνωστή. Οι επιθέσεις διμοιριών ΜΑΤ μαζί με φασίστες σε διαδηλωτές και μετανάστες είναι επίσης γνωστή. Οι ταγμενοι χρυσαυγίτες μπάτσοι είναι δηλωμένοι. Χαρακτηριστικά, μετά την επίθεση στο σπίτι των μεταναστών στην Αμπεριά (17.11) οι μπάτσοι φυγάδευσαν τα φασιστοειδή λέγοντας σε έναν από αυτούς “σε ξέρω εσένα, είσαι καλό παιδί, φύγε από εδώ”

Εμείς ήμασταν και θα είμαστε πάντα στο δρόμο έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε κρατική ή παρακρατική επίθεση. Οι επιθέσεις τους δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Οι απαντήσεις δίνονται στο δρόμο.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17.12 στην ΠΛΑΤΕΙΑ 1866 στις 7:00 μμ