ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ – Η ΠΙΣΤΗ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο μήνα για την μονή Bατοπεδίου και τα αλισβερίσια που είχε με “επιφανή” πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου. Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μιας που τα Μ.Μ.Ε καθημερινά φέρνουν στο φως της δημοσιότητας καινούργιες αποκαλύψεις για τα “φιλέτα” του δημοσίου και τα νταλαβέρια του με την μονή.
Όπως ήταν αναμενόμενο τα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων και οι στήλες των εφημερίδων γέμισαν από πολιτικούς, μοναχούς, δικηγόρους και άλλους οι οποίοι, είτε εκφράζανε την αγανάκτησή τους για το γεγονός, είτε έριχναν το μπαλάκι των ευθυνών από εδώ και από εκεί, πάντα όμως με σεβασμό και υποταγή στην εκκλησία και το ιερατείο.
Ελάχιστοι από αυτούς μιλάνε για την τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία της ελληνικής εκκλησίας, λες και μόνο η μονή Bατοπεδίου κάνει μπίζνες.
Για τα εκατομμύρια στρέμματα γης τα οποία έχει υπό την ιδιοκτησία της η εκκλησία και το πώς αποκτήθηκαν – την ίδια στιγμή που οι πιο τυχεροί από τους “κοινούς θνητούς” έχουν ίσα-ίσα ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν ή να φτιάξουν ένα σπίτι, ενώ αρκετοί δεν έχουν ούτε αυτό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Χανίων. Μετά το τέλος της τουρκοκρατίας η εκκλησία βρέθηκε όλως τυχαίως – σαν ανταμοιβή για τις καλές υπηρεσίες που παρείχε στην οθωμανική αυτοκρατορία κρατώντας υποταγμένους τους υπηκόους της – να κατέχει τεράστιες εκτάσεις γης, που μελλοντικά θα της χρησίμευαν για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Τέτοια ήταν και η αμφισβητούμενη έκταση που δόθηκε υποτίθεται δωρεάν στο δημόσιο για να στεγάσει το νέο νοσοκομείο Χανίων. Στην πραγματικότητα για αντάλλαγμα κράτησε την επιχείρηση του κυλικείου (με ουκ ολίγα έσοδα όπως μπορούμε να φανταστούμε) και το θρησκευτικό βιβλιοπωλείο που λειτουργεί εντός του.
Για τα χιλιάδες κτήρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλον τον ελλαδικό χώρο και είτε είναι αχρησιμοποίητα, είτε χρησιμοποιούνται αραιά και που για εκδηλώσεις, την ίδια στιγμή που τα νοίκια εκτοξεύονται στα ύψη και οι άστεγοι συνεχώς αυξάνονται.
Για τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει όταν οι κοινοί θνητοί – μισθωτοί, συνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες – ξεζουμίζονται άγρια απ’ τους κάθε λογής φόρους και τις πολιτικές λιτότητας.
Για τις “μη κυβερνητικές οργανώσεις” που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ανήκουν στην εκκλησία, με μοναδική χρησιμότητα το ξέπλυμα χρήματος από μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς το χρήμα που δίνεται είναι μη φορολογούμενο. Μην ξεχνάμε βέβαια και τις οικονομικές προσφορές που δίνει το κράτος σε τέτοιου είδους οργανώσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Μ.Κ.Ο της εκκλησίας “Αλληλεγγύη”, η οποία την περίοδο 2002-2004 απέσπασε το 65% από το σύνολο της σχετικής εθνικής χρηματοδότησης.
Για το χρήμα που παίρνουν κάτω από το τραπέζι οι παπάδες (γάμοι, βαφτίσια, κεριά, κτλ) την ίδια στιγμή που οι τσέπες αδειάζουν και η ακρίβεια καλπάζει.
Για το πώς γίνεται η εκκλησία να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις μεγαλύτερες περιουσίες στον ελλαδικό χώρο, όταν η ίδια μιλάει για την ταπεινότητα των εγκόσμιων και προσπαθεί να μας πείσει για το μεγαλείο της μετά θάνατο ζωής.
Οι περισσότεροι σφυρίζουν αδιάφορα γι’ αυτές και άλλες τόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της εκκλησίας. Άλλωστε όλες οι εκκλησίες σε όλον τον πλανήτη λειτουργούν ως το δεξί χέρι του κράτους καθώς κάτω απ’ τον μανδύα της θρησκείας και της πίστης κρύβεται η εξουσία, το χρήμα και η υποταγή.
Γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε την διανομή της εκκλησιαστικής περιουσίας στους άστεγους, τους άπορους, τους άνεργους, τους ακτήμονες, τους εργάτες γης και κάθε μοναστήρι να κρατήσει τόση γη, όση μπορούν να δουλέψουν οι καλογέροι του. Μιας που η ίδια η εκκλησία λέει ότι ο έχων δυο χιτώνες πρέπει να δίνει τον ένα (χωρίς ποτέ να μιλάει για πως αποκτήθηκαν οι δύο χιτώνες).
ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Κατάληψη rosa nera (μαύρο ρόδο)
Χανιά, Σεπτέμβρης 2008

Ενδεικτικά:

· Η μονή Βατοπεδίου πήρε και αποχαρακτήρισε ήδη 8.608 στρέμματα δάσους στην Ουρανούπολη.

· Η μονή Κουτλουμουσίου διεκδικεί 4.500 στρέμματα από το δήμο Τορώνης.

· Η μονή Γοργοϋπηκόου στην Αρκαδία 4.000 στρέμματα ως εταιρία “Holy Ventures” (“ιερές επιχειρήσεις”) αρπάζοντας το νερό των πηγών της περιοχής από τους αγρότες.

· Η μονή Διονυσίου 15.400 στρέμματα από το δήμο Ορμυλίας και 5.000 στρέμματα στα Ορμύλια Χαλκιδικής.

· Η μητρόπολη Ύδρας 23.000 στρέμματα στην Ερμιόνη.

· Η μητρόπολη Φθιώτιδας 30.000 στρέμματα στο Ποικίλον Όρος (πάνω από Πετρούπολη, Περιστέρι και Χαϊδάρι.)

· Η μονή Ξενοφώντος 53.000 στρέμματα από το δήμο Σιθωνίας.

· Η μονή Μεγίστης Λαύρας 38.000 δασικά στρέμματα στη Σκύρο και 24.000 στη Λήμνο.

· Η μονή Τοπλού στη Σητεία πουλά 26.000 αμφισβητούμενα στρέμματα σε αγγλική εταιρία για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων (Καλό Σίδερο – φοινικόδασος Βάϊ).

· 5 μονές που προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ενάντια στο νόμο Τρίτση, (που “αδειάστηκε” απ’ τον Ανδρέα Παπανδρέου σχετικά με την αναδιανομή της εκκλησιαστικής περιουσίας), αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισεκατομμυρίων δραχμών πριν 20 χρόνια. Υπάρχουν χιλιάδες μοναστήρια και ναοί σ’ όλη την Ελλάδα.