Σχετικά με μια αφίσα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο

Πριν δυο μέρες εμφανίστηκε σε ηλεκτρονικές σελίδες αντιπληροφόρησης και στα social media, μια αφίσα που αφορά τη δημιουργία ομάδας μπαλέτου που θα λειτουργεί στην Κατάληψη Rosa Nera.

Δυστυχώς η αφίσα αυτή, η οποία κυκλοφόρησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συνέλευσης, αναπαράγει εικονογραφήσεις που παραπέμπουν στην εξουσία και στα προνόμια της πατριαρχίας.

Ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο στόχος των εικονογράφων της αφίσας της ομάδας μπαλέτου, αυτό που τελικά βλέπουμε δεν είναι μια κάποιου τύπου εικονοκλαστική και βανδαλιστική επίθεση στον πουριτανισμό αλλά μια ανδρική ματιά επιβολής – επίθεσης στο γυναικείο σώμα, μια ασέβεια απέναντι στην κυριαρχούμενη και καταπιεσμένη θέση των γυναικών από την κυρίαρχη σκοπιά των ανδρών.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το χιούμορ, τον ερωτισμό, τα σκανδαλώδη σκίτσα και τους βανδαλισμούς στον καθωσπρεπισμό. Όμως. Έχουμε πρόβλημα με τα ποια νοήματα εξυπηρετούν ή σχηματοποιούν οι εικονογραφήσεις και οι αναπαραστάσεις, έχουμε πρόβλημα όταν τα κρυμμένα ή τα φανερά νοήματα δεν έχουν απελευθερωτικό και εξισωτικό χαρακτήρα αλλά το αντίθετο.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η αφίσα δεν εκπροσώπησε ούτε εκφράζει την πολιτική συνέλευση της Κατάληψης Rosa Nera και όπως δεν ανέβηκε στην ιστοσελίδα μας, έτσι επιθυμούμε να μην αναπαράγεται με ψευεδεπίγραφες μάλιστα υπογραφές της κατάληψης.

Όλα αυτά όχι από θέση αυθεντίας στο θέμα καθώς η πολιτική προσπάθεια και η διαπαιδαγώγηση στα ζητήματα που αφορούν το φύλο είναι ένας αγώνας που δεν σταματάει ποτέ στο εσωτερικό των καταλήψεων και όσων θέλουν να εκφράζονται μέσα σε αυτές.

Επιθυμούμε να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αφίσα από τις ιστοσελίδες που ανέβηκε και στο μέλλον πριν από αναρτήσεις που αναφέρεται η Κατάληψη Rosa Nera να γίνεται έλεγχος  – επιβεβαίωση στην ιστοσελίδα της Κατάληψης.