μεσίτης τη νύχτα, πρύτανης τη μέρα

Ύποπτες συμπτώσεις και δεοντολογικά ζητήματα βγήκαν στη φόρα για τον πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη σε σχέση με την υπόθεση ξεπουλήματος τριών ιστορικών κτιρίων της πόλης και τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία. Με αποκαλύψεις που κυκλοφόρησαν στις εφημερίδες, τόσο η διαπλοκή της ενδιαφερόμενης εταιρείας, όσο και η σχέση του πρύτανη με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθιστούν σαφές ότι “κάποιο λάκκο έχει η φάβα”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον τύπο:
Η εταιρεία, που κατά τον πρύτανη υπόσχεται να κάνει επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ, έχει καταχωριστεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στην αρχή του 2017, συνεπώς δεν έχει υποβάλει μέχρι σήμερα ισολογισμό, ενώ εμφανίζει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ.
Ως εταίρος της «Belvedere» εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία «Cydon Group Limited». Αναζητώντας τα ίχνη της εταιρείας αυτής στην Κύπρο βρίσκουμε πως διευθύνεται από μια άλλη εταιρεία, τη «Cyproliaison Limited», η οποία συνδέεται διοικητικά με περίπου 3.000 (!) εταιρείες (ενεργές και ανενεργές) στην Κύπρο.
Μία εξ αυτών είναι και η «BH Boutique Hotels Holdings Cyprus Limited», η οποία διαχειρίζεται ήδη το ξενοδοχείο «Ambassador’s Residence» που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα κτίρια που σκοπεύει να εκμισθώσει το Πολυτεχνείο στην παλιά πόλη των Χανίων.
Τη μελέτη για το ξενοδοχείο «Ambassador» έχει εκπονήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ματθίλδης Σκουλά, στην οδό Νικηφόρου Φωκά 21 στα Χανιά. Την ίδια διεύθυνση παρουσιάζει ως έδρα της και η εταιρεία «Belvedere ΕΠΕ», στην οποία εκχωρήθηκαν τα κτίρια του Πολυτεχνείου.
Κι όπως τα προβατα κάποιων βοσκών ανήκουν στην οικογένεια τους, οι ψήφοι κάποιων πολιτικών επίσης στην οικογένεια τους, έτσι και η περιουσία κάποιων επιχειρηματιών ανήκει σε όλη την οικογένεια, ακόμη κι αν ένας από αυτούς διαχειρίζεται δημόσια περιουσία. Και πάλι σύμφωνα με δημοσιεύσεις:
Κατά σύμπτωση, πάντως, και οι έξι προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό του Πολυτεχνείου για την αξιοποίηση των κτιρίων προέβλεπαν χρήσεις σχετικές με την τουριστική αξιοποίηση.
Προνομιακή είναι και η σχέση του ίδιου του πρύτανη με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς στην ουσία υπό τον έλεγχό του βρίσκονται δύο ξενοδοχειακές-τουριστικές επιχειρήσεις στα Χανιά.
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Απρίλιο του 2013, ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων δύο τουριστικών Ανώνυμων Εταιρειών, της «Κορίνα Διγαλάκη Α.Ε. Τουριστικές Επιχειρήσεις» και της «ΝΤΙΕΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τουριστική-Διαχειριστική», που εδρεύουν στον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας. Εκεί βρίσκεται και το συγκρότημα σουιτών και στούντιο «Corinna Mare», της οικογένειας του πρύτανη.
Ο κ. Διγαλάκης παραιτήθηκε λόγω ασυμβίβαστου από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ωστόσο τα νέα τριμελή συμβούλια και στις δύο εταιρείες αποτελούνται από πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα από την Παρασκευή Μανάρα (σύζυγο του πρύτανη) ως πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, τον Αργύρη Μανάρα (πεθερό του πρύτανη) ως αντιπρόεδρο και την Κορίνα Διγαλάκη (μητέρα του πρύτανη) ως μέλος.
Επειδή ο κος Διγαλάκης επικαλείται συχνά τη νομιμότητα, ας του θυμίσουμε ότι πολλοί από μας στην κατάληψη, έχουμε δικαστεί στο παρελθόν για τις ιδέες μας κι όχι για απιστία σε βάρος του Δημοσίου με χρηματική ζημία, όπως κατηγορούνταν ο ίδιος το 2004. Συγκεκριμένα, πάλι σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων:
Την 1-6-2004 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. ΔΙΓΑΛΑΚΗ, συνεταίρου του Σωκράτη Κόκκαλη, σύμφωνα με το ΦΕΚ Ανωνύμων Εταιρείων της 11-8-2000, και του καθ. Σ. Χριστοδουλάκη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου με ζημία πολλών εκατ. ευρώ. Το ΣΔΟΕ Ηρακλείου στο οποίο ανατέθηκε ο έλεγχος ζήτησε από τον Αντιεισαγγελέα Εφετών Κρήτης να διορίσει ένα πραγματογνώμονα για να μπορέσουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ να ολοκληρώσουν το πόρισμά τους κατά των Διγαλάκη, Χριστοδουλάκη κ.λ.π. Ο Αντιεισαγγελέας αρνήθηκε να διορίσει τον πραγματογνώμονα, που είχε ως αποτέλεσμα το πόρισμα να μην συνταχθεί από το ΣΔΟΕ και εν συνεχεία ο ίδιος αντιεισαγγελέας έθεσε την κακουργηματική αυτή υπόθεση στο αρχείο με το βούλευμα 222/2005, διότι δήθεν δεν υπήρχε πόρισμα από το ΣΔΟΕ.
Κάθε φορά, λοιπόν, που ο πρύτανης επικαλείται τους νόμους, ας θυμάται ότι… στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλάνε για σχοινί!
Και για να απαντήσουμε και στις λασπολογίες του απέναντι στη Rosa Nera, ας θυμίσουμε στον κόσμο ότι αν δεν υπήρχε η κατάληψη και τα κινήματα της πόλης που ανταποκρίθηκαν στον αγώνα, σήμερα θα ετοιμαζόταν ενα λουξ ξενοδοχειακό τσιφλίκι στο μπαλκόνι των Χανίων.