Σάββατο 3/6: συζήτηση-παρουσίαση της κατειλημμένης γειτονιάς Errekaleor, πόλη Gasteiz, χώρα των βάσκων

Κάλεσμα στους φίλους που μάχονται στον κόσμο.

Σας γράφουμε από μια επαναστατημένη γειτονιά, μια περιοχή που ονομάζετεαι Ερρεκαλεόρ (Ξεροπόταμος), που βρίσκεται σε ένα μικρό επαναστατημένο έθνος, την Χώρα των Βάσκων.
Το Ερρεκαλεόρ είναι μια επαναστατημένη γειτονιά, μια περιοχή υπό λαϊκό έλεγχο στην ευρώπη που έχει σταδιακά υφάνει υποστηρικτικά και αυτοδιαχειριζόμενα δίκτυα που αντιπαρατίθενται στον ατομικισμό της αγοράς. Η ιστορία της γειτονιάς ξεκινά πριν 50 χρόνια, όταν εργάτες που μετανάστευσαν στο έθνος μας έχτισαν σπίτια για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η γειτονιά κράτησε την λαϊκή της ταυτότητα για δεκαετίες, μέχρι που θεωρήθηκε κερδοφόρα για τους καπιταλιστές εκμεταλλευτές. Ήθελαν να την κατεδαφίσουν και να χτίσουν πολυτελείς κατοικίες, οπότε έδιωξαν τους νόμιμους κατοίκους και προσπάθησαν να κατεδαφίσουν τη γειτονιά.
Όμως, μια μικρή ομάδα φοιτητών αποφασίσαμε ότι δεν θα επιτρέπαμε, αυτό το μικρό κομμάτι που υπήρχε στα χέρια μας να περάσει στα χέρια των από πάνω. Ξεκινήσαμε να μένουμε σε αυτά τα σπίτια και να οργανωνόμαστε χτίζοντας ένα χώρο λαϊκής αντιπαραθετικής δύναμης μέσα στην καρδιά του συστήματος. Συνεχίσαμε να απαλλοτριώνουμε τα άδεια σπίτια και τη γη του εχθρού και μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει μια κοινότητα 150 ανθρώπων: νέοι, φοιτητές, οικογένειες που έχουν έρθει από αλλού… σκιαγραφώντας έναν πολύχρωμο κόσμο. Μεγαλώσαμε σταδιακά, και στήσαμε ακόμη ένα σινεμά, ένα φούρνο, ένα κοινωνικό κέντρο… Σιγά σιγά καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια περιοχή από τις λίγες στην ευρώπη του κεφαλαίου, όπου, όπως λένε και οι σύντροφοί μας οι Ζαπατίστας, οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο και η κυβέρνηση υπακούει.
Όπως ξέρουμε όλοι, οποιαδήποτε μορφή λαϊκής δύναμης είναι, εξ’ ορισμού, αντίθετη στην κατεστημένη εξουσία. Για αυτό το λόγο, στις 18 του Μάη οπλισμένοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην γειτονιά μας, συλλαμβάνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας αρκετούς από εμάς και κόβοντας το φως σε όλες τις οικογένειες- συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των παιδιών. Είναι το πρώτο βήμα για την έξωσή μας, την κατεδάφιση της γειτονιάς και το χτίσιμο παλατιών πάνω στα ερήπεια των ονείρων μας.
Ακόμη και αν ξέρουμε οτι ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος, έχουμε την ισχυρή αποφασιστικότητα για να αντισταθούμε στη γειτονιά μας. “No pasaran!” φωνάζανε στη Μαδρίτη, που πολιορκούνταν από φασίστες, σχεδόν εκατό χρόνια πριν, με την υποστήριξη συντρόφων που ήρθαν από όλο τον κόσμο. Εμείς σήμερα φωνάζουμε “No pasaran!” και ίσως αν έχουμε υποστήριξη, να μην περάσουν.
Γι αυτό έχει καλεστεί μια διεθνής διαδήλωση στις 3 του Ιουλίου, μια διαδήλωση μέσα στην οποία θα υπάρχει χώρος για πολλές διαδηλώσεις για να υπερασπίσουμε το Ερρεκαλεόρ. Βάζουμε το σύνθημα: “Μας είναι ξεκάθαρο, εμείς οι άνθρωποι είμαστε ζωντανοί” και ζητάμε από τους ανθρώπους να το γεμίσουν με το περιεχόμενο των αγώνων τους, τις λέξεις τους, τους κόσμους τους. Βάζουμε το σκελετό και σας καλούμε να βάλετε τους μυς. Γι αυτό και καλούμε τους συντρόφους που ενδιαφέρονται να έρθουν να διαδηλώσουν για μας με τα συνθήματα και τα αιτήματά τους. Στους φίλους του υπόλοιπου κόσμου: θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μπορούσατε να μας στείλετε μια φωτογραφία, ένα κείμενο, ένα βίντεο ή οποιοδήποτε σημάδι υποστήριξης…
Ας υπερασπιστούμε ό,τι έχουμε χτίσει, ο σκοπός μας δικαιώνει, η ενότητα μας δίνει τη δύναμη.

“Δεν θα περάσουν”!

Για να μας στείλετε υποστήριξη και σήματα αλληλεγγύης: gukargidaukagu@gmail.com

Πληροφορίες για τη γειτονιά και το εγχείρημα μας: https://es.wikipedia.org/wiki/Errekaleor

Ερρεκαλεόρ (Βιτόρια), Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017