Aνακοίνωση για τα γεγονότα της αντιφασιστικής πορείας στις 2.4.2017 στα Χανιά

Τις τελευταίες εβδομάδες στα Χανιά, το νεοναζιστικό κόμμα της χρυσής αυγής επιχείρησε δύο φορές να εγκαινιάσει τα νέα της γραφεία, με μια δράκα φασιστών οι οποίοι προστατεύονταν από τους μπάτσους. Παρά τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις τους, και τις δυο φορές συγκεντρώθηκαν πάνω από 300 διαδηλωτές μετά από αντανακλαστικά καλέσματα τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων.

Η πρώτη συγκέντρωση μάλιστα βρήκε τα γραφεία των ναζί ήδη πασαλειμμένα με μπογιές, ενώ τα ΜΑΤ δεν τσιγκουνεύτηκαν τα χημικά για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Αυτά θα μπορούσε να ήταν και καλά νέα, καθώς φάνηκε πως η πόλη δεν είναι φιλόξενη για τους ναζί.

Πιστεύουμε πως η σύγκρουση είναι αναπόφευκτο κομμάτι όλων των κοινωνικών και ατομικών διεκδικήσεων. Όμως η κάθε σύγκρουση έχει ηθικές, ταξικές και ανθρώπινες προϋποθέσεις. Στη δεύτερη συγκέντρωση και ενώ η πορεία έφτανε στο τέλος της, στην Αγορά, μία ομάδα ατόμων της συγκέντρωσης προχώρησε σε μία αναίτια, θρασύδειλη και αναξιοπρεπή επίθεση που έβαλε σε κίνδυνο περαστικούς ανθρώπους.

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη επίθεση δεν ήταν κάποιου τύπου  «πολιτική σύγκρουση»,  και επειδή αντιλαμβανόμαστε πως η σύγχυση αυτών των ανθρώπων καμουφλάρεται πολιτικά, ξεκαθαρίζουμε την αντίθεσή μας διότι:

  1. Οι άσκοπες και άστοχες αυτές ενέργειες έγιναν στην πλάτη μιας πορείας επισκιάζοντας έτσι την παρουσία των διαδηλωτών -μία σαφώς εξουσιαστική συμπεριφορά.
  1. Η καταστροφή υπηρεσιών και μέσων που εξυπηρετούν κυρίως ανθρώπους που δεν ανήκουν στην ελίτ, στη συγκεκριμένη περίπτωση το μόνο που καταφέρνει να συμβολίσει είναι μια άσκοπη βία.
  1. Η επίθεση σε δύο Ζητάδες που έκοβαν την κυκλοφορία για να περάσει η διαδήλωση, μόνο ως τζάμπα μαγκιά μπορεί να χαρακτηριστεί.
  1. Ο πανικός που δημιουργήθηκε με τον άσκοπο λιθοβολισμό και ο τρόμος που προκλήθηκε σε περαστικούς, είναι εχθρικός προς την κοινωνία και στη λογική κάθε κινήματος που αποσκοπεί στη χειραφέτηση της κοινωνίας συνολικά.
  1. Είμαστε ενάντια σε κάθε συμπεριφορά που στέλνει κόσμο στην αγκαλιά των φασιστών και δικαιολογεί στα μάτια του κόσμου την ύπαρξη της αστυνομίας, ενώ απ’ την άλλη διώχνουν κόσμο απ’ το κίνημα.

Είμαστε απέναντι σε νοοτροπίες που προκαλούν σύγχυση, ειδικά σε εκείνες οι οποίες εξευτελίζουν τις αξίες που κι εμείς υπερασπιζόμαστε με κόστος και θυσίες. Διότι αυτές ακριβώς προκαλούν και την πιο ύπουλη σύγχυση.

 

Και ας μην ξεχνάμε ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, ούτε και η υπογραφή τον αναρχικό.