Αλληλεγγύη στο LGBTQI+ pride της Κρήτης, ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου.

Στις 16/3 το δημοτικό συμβούλιο του Ρεθύμνου αρνήθηκε την παραχώρηση του δημοτικού κήπου της πόλης στη συντονιστική ομάδα του LGBTQI+ pride και σε αντι -σεξιστικές και αντι – ομοφοβικές ομάδες της Κρήτης.

Η δημοτική αρχή πρώτα εξέθεσε ευγενικά τις ακραία ρατσιστικές της απόψεις, προτείνοντας το φεστιβάλ ορατότητας να γίνει «αορατότητας», δηλαδή σε κλειστό χώρο ώστε να μην φαίνονται σε κάποιο ανοιχτό δημόσιο χώρο οι εκδηλώσεις του!

Προς το τέλος κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου έκοψαν τις ευγένειες και ξεκίνησαν απρόκλητα να φωνάζουν απειλητικά «βγείτε έξω ρε» με το δήμαρχο να χρησιμοποιεί τα νταηλίκια για να δικαιολογήσει την στάση του. Κάποιες μέρες αργότερα, σε νέο αίτημα των ομάδων της Κρήτης, το δημοτικό συμβούλιο τους έκλεισε τα μικρόφωνα ενώ κάποια μέλη του συμβουλίου κινήθηκαν με τραμπουκισμούς και χυδαίες βρισιές, υπό την ανοχή των υπόλοιπων μελών του ΔΣ.

Η στάση του δημοτικού συμβουλίου δε μας εκπλήσσει. Όχι πολλά χρόνια πριν, ήταν από εκείνα τα ξεφτιλισμένα για πάντα δημοτικά συμβούλια που ανταποκρίθηκαν θετικά στην απαίτηση του νεοναζί βουλευτή Παναγιώταρου να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των νηπίων – παιδιών μεταναστευτικών οικογενειών από τα νηπιαγωγεία της πόλης. O στόχος ήταν να χρησιμοποιηθούν από τη χιτλερική αυγή. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Παναγιώταρο η χιτλερική αυγή ήθελε τα στοιχεία, ώστε να “πετάξει τα νήπια των μεταναστών και των προσφύγων έξω από τα νηπιαγωγεία”. Αντίθετα με άλλους δήμους, σε αυτή τη ρατσιστική απαίτηση η σημερινή δημοτική αρχή του Ρεθύμνου απάντησε θετικά στους φασίστες. Ίσως αυτό εξηγεί καλύτερα τη στάση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του δημοτικού κήπου.

Τι είναι όμως το Pride και γιατί το φοβάται ο ρατσιστής δήμαρχος; Πρόκειται για ένα αυτό-οργανωμένο και αυτο-χρηματοδοτούμενο αντιρατσιστικό διήμερο ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και την ομοφοβία, οργανωμένο “από τα κάτω”. Είναι ένα φεστιβάλ συζητήσεων και τέχνης ακριβώς ενάντια σε όσους θεωρούς τις LGBTQI+ κοινότητες ως “μιάσματα” και ανθρώπους που πρέπει να μείνουν κρυμμένοι στο περιθώριο.

Η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων και μια ομοφοβική επίθεση που στόχο έχει τον κοινωνικό αποκλεισμό των ΛΟΑΤ ατόμων.

Το δημοτικό συμβούλιο του Ρεθύμνου προσφέρει ένα αναμενόμενο θεσμικό και ιδεολογικό άλλοθι για την πατριαρχική βία, τις έμφυλες διακρίσεις, την ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού.

Η στάση του δήμου εντάσσεται σε μια παράδοση συνεργασίας και συνενοχής του ρατσιστικού όχλου με το πολιτικό προσωπικό, μια παράδοση ανοχής στην πατριαρχική βία που επιθυμεί να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις σε ΛΟΑΤ άτομα, σε γυναίκες και στις μειονότητες.

Ούτε να το σκέφτονται!

Στηρίζουμε την κινηματική απόφαση να γίνει το Φεστιβάλ Ορατότητας 2o LGBTQI+ Pride Κρήτης, Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος,Σεξουαλικότητας, στο δημοτικό κήπο του Ρεθύμνου.