για τη σημερινή συζήτηση (23/2), η ανακοίνωση της terra verde

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί μία από τις βασικότερες δραστηριότητες του ανθρώπινου πληθυσμού. Αποτελεί μέσο διαβίωσης, και συνεπώς μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αυτονομίας και ανεξαρτησίας, αλλά και στοιχείο χειραφέτησης. Επί εκατονταετίες η καλλιέργεια ήταν η βασικότερη στιγμή συνεύρεσης, συνεργασίας και γιορτής κοινοτήτων. Ταυτόχρονα όμως υπήρξε και πηγή δύναμης και εξουσίας. Αρχικά ελέγχοντας την ίδια την παραγωγή, και στην συνέχεια μέσω της δράσης ως μεσάζοντα μεταξύ του καταναλωτή και του παραγωγού. Στις μέρες μας, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι μεγαλέμποροι και μεσάζοντες έχουν επιτύχει να απομονώσουν πλήρως τον παραγωγό και τον καταναλωτή, με συνέπεια ακόμα και στις περιπτώσεις συνειδητής προσπάθειας ανεξαρτησίας του παραγωγού, αυτό να γίνεται σχεδόν αδύνατο.

Παρόλα αυτά, αρκετές προσπάθειες αντίδρασης έχουν πραγματοποιηθεί. Από την απλούστερη συνεργασία των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και την απευθείας επαφή μεμονωμένων παραγωγών με καταναλωτές, μέχρι και την συνειδητή πολιτική συνεύρεση των παραγωγών μια κοινότητας, όχι μόνο με βάση μόνο του χαρακτηριστικού τους ως παραγωγών, αλλά πλέον ως μία ολοκληρωμένη οργάνωση με πολιτικούς και κοινωνικούς στόχους. Έχουν δημιουργηθεί κινήματα τα οποία έχοντας ως εργαλείο την παραγωγή των προϊόντων τους, έχουν επιτύχει την πολιτική τους ανεξαρτησία, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, των δικαιωμάτων στην ελευθερία, στην εκπαίδευση, στην υγεία. Έτσι έχουν αναπτυχθεί κινήματα όπως αυτά των ζαπατίστας, των αγροτών ενάντια στην μαφία της Κάτω Ιταλίας, των οργανώσεων καταλήψεων γης της Βραζιλίας.

Αυτά, αλλά και πολλά άλλα κινήματα παραγωγών, θα παρουσιαστούν μέσω των προϊόντων που υποστηρίζει και διακινεί η Terra Verde, το Σάββατο 23/2  στις 19:00 στην Rosa Nera, στα πλαίσια των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους.