ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Σαν να μην έφτανε το νεοφασιστικό καρκίνωμα που ταλαιπωρεί    τον κόσμο έχουμε και τον φερόμενο ως πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης να απειλεί τους κινηματικούς χώρους, και μάλιστα με μεθόδους που (σαν κακή σύμπτωση) ήταν πολύ διαδεδομένες στο ναζιστικό καθεστώς:

Από την μία η αυταρχικότητα ( επομένη των χριστουγέννων, Σάββατο(!) έβγαλε πόρτες και παράθυρα από το κτήριο Παπαδοπέτρου αδιαφορώντας – όπως δήλωσε – για τον σύλλογο των φοιτητών ) και από την άλλη η διασπορά ψευδών γεγονότων ( γιατί πες – πες όλο και κάτι μένει, όπως έλεγε ο Γκέμπελς ).

Σε σχέση με την κατάληψη Rοsa Νera, ο φερόμενος ως πρύτανης αφού ανακάτεψε την δημοκρατία με τη δημοπρασία και έβαλε μπρος τη δημοπράτηση του κτηρίου της μεραρχίας για 5,5 εκατομμύρια ευρώ (εν καιρώ κρίσης!) ξεκίνησε παράλληλα να συκοφαντεί τους καταληψίες με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος αφορά στη διαστρέβλωση της αλήθειας και ο δεύτερος στην απόκρυψή της.

Ως προς τον πρώτο τρόπο ψεύδους, ο φερόμενος ως πρύτανης Γρυσπολάκης, συκοφάντησε τον κόσμο που πήγε στην τεχνική υπηρεσία του πολυτεχνείου ( για να εμποδίσει τη δημοπράτηση της κατάληψης ) λέγοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι οι καταληψίες επιτέθηκαν εναντίον του διευθυντή και της γραμματέως.

Η αλήθεια, όπως γράφτηκε και την επόμενη ημέρα από μία κυρία στα χανιώτικα νέα είναι η εξής: ο “κύριος” Καπετανάκης χωρίς αφορμή επιτέθηκε και λεκτικά αλλά και πρακτικά στον κόσμο, παίζοντας προφανώς κάποιο ύποπτο παιχνίδι. Στην προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να τον συγκρατήσουν, σκίστηκε λίγο το πουκάμισό του. Τη στιγμή της έντασης έφτασε και η γραμματέας η οποία ναι μεν τρόμαξε, κανείς όμως δεν την πείραξε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος φερόμενος ως πρύτανης συκοφαντεί την κατάληψη Rosa Nera, αλλά ευτυχώς το ψέμα δεν είναι και τόσο ανθεκτικό στον χρόνο. Όταν κάποιος δεν είναι ειλικρινής, τότε χάνει όχι μόνο το κύρος του αλλά και την εμπιστοσύνη των άλλων, γι’ αυτό και ο πρώην πρύτανης κύριος Φίλης, αναγκάστηκε με έγγραφο που έστειλε από την Αμερική, να διαψεύσει τον φερόμενο ως…για τις δηλώσεις του στον εισαγγελέα πρωτοδικών χανίων ( 11-01-2006 ) ( Με λόγια του κ. Φίλη : “ ο πρύτανης αναφέρει ότι “ οι προφορικές οχλήσεις του τότε πρύτανη κ. Φίλη προς την αστυνομική διεύθυνση δεν είχαν αποτέλεσμα ” χωρίς να εξηγεί τι ζήτησα και τι αποτέλεσμα ανέμενα, θα μπορούσε να συναχθεί ότι είχα ζητήσει προφορικά την επέμβαση της αστυνομίας. Ουδέποτε ενόχλησα την αστυνομία σχετικά με την κατάληψη και ουδέποτε ζήτησα την επέμβασή της… ” )

Ας δούμε τώρα τον δεύτερο τρόπο ψεύδους :

Ο φερόμενος ως πρύτανης Γρυσπολάκης αναφέρει σε άρθρο του ότι το δικαιολογητικό των καταληψιών είναι πως μέσα στο κτήριο μένουν άνθρωποι και αναρωτιέται ποιος τους είπε να μείνουν.

Δε μιλάει καθόλου για ένα κείμενο δύο σελίδων που μοιράζεται εδώ και καιρό ( ο ίδιος το πήρε προσωπικά ) και μοιράστηκε άλλωστε έξω από την τεχνική υπηρεσία τις ώρες της διαμαρτυρίας. Σε αυτό το κείμενο, λοιπόν, μόνο σε δύο γραμμές αναφέρεται το επιχείρημα της στέγης.

Αυτό όμως, το επουσιώδες σε σχέση με τη δράση της κατάληψης, ο εν λόγω φερόμενος ως…το παρουσίασε ως αυτοσκοπό σωπαίνοντας για την κοινωνικοπολιτική αλλά και πολιτιστική δράση της Rosa Nera, εδώ και έξι χρόνια.

Κατανοούμε πως δεν είναι δυνατό ένας τέτοιος άνθρωπος να συμφωνεί με τη δράση της κατάληψης, είναι όμως προφανές πως γνωρίζει ότι η δημοπράτηση του κτηρίου είναι μία επίθεση σε έναν πολιτικό χώρο και όχι σε κάποιους άστεγους. Γνωρίζει επίσης – όπως και πολλοί άνθρωποι στα Χανιά – ότι η Rosa Nera λειοτυργεί εδώ και χρόνια με έντονη κοινωνική δράση. Ο χώρος της κατάληψης είναι πραγματικά ανοιχτός στην κοινωνία, με σταθερές και έκτακτες δράσεις, με αμέτρητα καλέσματα και με την παρουσία αλλά και συμμμετοχή παρά πολλών ετερόκλητων ατόμων.

Ωστόσο, ο αναποδογυριστής της αλήθειας φωνάζει πως πρέπει να δοθεί το κτήριο στην κοινωνία ! Και βέβαια, όχι μόνο έχει αποδείξει ότι το προτιμάει κλειδωμένο και άχρηστο, παρά σε κοινωνική χρήση, ( γιατί για χρόνια το είχε αχρηστέψει μέχρι που μπήκαν οι καταληψίες ) αλλά ισχυρίζεται έμμεσα πως η κοινωνία είναι μερικοί φοιτητές που θα μπαίνουν για κάποιες ώρες μαθημάτων. Επομένως, είναι αδιάφορος ο κοινωνικός χαρακτήρας του κτηρίου για τον φερόμενο… είναι όμως, πάγια λαïκίστικη τακτική της ηγεσίας να χρησιμοποιεί αντίθετα τις σημασίες για να αναποδογυρίζει την αλήθεια.

Και ενώ διεκδικεί το ρόλο της πνευματικής κεφαλής του τόπου, σωπαίνει για όλα τα σοβαρά προβλήματα που συμβαίνουν γύρω του και ασχολείται μόνο με τις επιχειρήσεις.

Πότε ακούσαμε τον φερόμενο… να παίρνει θέση και να καταδικάζει τις φασιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χανιώτικη κοινωνία; Ακόμη και όταν πραγματοποιήθηκε φασιστική επίθεση στη Rosa Nera – δίπλα από την πόρτα του δηλαδή – δεν εξέφρασε ούτε μία δημόσια ανησυχία.

Αντίθετα, προβαίνει σε δηλώσεις κατά της κατάληψης και παρατηρεί: “…κατά καιρούς διάφορους ανθρώπους αλλοδαπούς κατά κανόνα, να μπαινοβγαίνουν μέσα σε αυτό το κτήριο… ” .Πάλι καλά που δε μας λέει και πόσες γυναίκες μπαινοβγαίνουν – κάτι του άφησε το φεμινιστικό κίνημα !

Επιπλέον, ενώ δεν έχει πουθενά καταδικάσει τις φασιστικές επιθέσεις, τολμά να αναφέρει στην εφημερίδα πως η παρεμπόδιση της δημοπρασίας είναι : “ καθαρός φασισμός ” . Мήπως εννοούσε αυθαιρεσία; Мα το πολιτικό του παρελθόν δεν δικαιολογεί την άγνοια των εννοιών που χρησιμοποιεί.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας, η εξίσωση των κινηματικών πράξεων με το φασισμό νομιμοποιεί την κοινωνικότητα των ναζί. Όταν όλα τα λέμε φασιστικά τότε ο φασισμός καταλαμβάνει μία περίοπτη θέση στην κοινωνία.

Ο φασισμός ξαναγεννιέται μέσα από τη σύγχυση, το φόβο και το ψέμα. Λίγο προσοχή, λοιπόν, είναι απαραίτητη όταν κάποιος, ως φορέας εξουσίας, μιλάει από προνομιακή θέση.

Το σπουδαιότερο όμως, πρόβλημα, είναι πως οι μεθοδεύσεις της πρυτανικής αρχής είναι συντεταγμένες τόσο με τις αντικοινωνικές δυνάμεις της αγοράς ( το επιχειρείν που λέει και ο φερόμενος … ) όσο και τις επιθετικές στρατηγικές των υπουργών. Η οικονομική κρίση εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις και ο μεγάλος φόβος των κυρίαρχων είναι οι ακηδεμόνευτοι πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι.

Ο αγώνας είναι μακρύς…

Υ.Γ. Χρησιμοποιούμε τον όρο “ φερόμενος ως” πρύτανης διότι αμφισβητείται η εκλογή του, αφού την κέρδισε με τον παραδοσιακό τρόπο – δηλαδή με τους τραμπούκους. Ήδη, ο τέως πρύτανης κ.Φίλης έχει κάνει προσφυγή σε βάρος του φερόμενου… στο Συμβούλιο της Επικράτειας και εκκρεμεί το θέμα της νομιμότητας του Γρυσπολάκη.

 

Κατάληψη ROSA NERA (13.03.2010)