Μια … Μεραρχία χωρίς … ιεραρχία!

Ως συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ενάντια στη διαδικασία εργολαβικής ανάθεσης του κτιρίου της μεραρχίας, όπου στεγάζεται εδώ και σχεδόν 6 χρόνια η κατάληψη Ρόζα Νέρα και ως ενεργοί κάτοικοι αυτής της πόλης, δεν μπορεί παρά να μας προκαλούν αρνητικά οι συχνές ψευδείς και παραπληροφορητικές ρητορείες του πρύτανη γρυσπολάκη κατά της κατάληψης. Αποκορύφωμα η σκοπίμως αντεστραμμένη παρουσίαση των γεγονότων της 2 Μαρτίου, ημέρα της απόπειρας δημοπράτησης, στην τεχνική υπηρεσία του πολυτεχνείου.

Δεν υπήρξε καμία απολύτως χειροδικία από μέρους μας, ούτε προς τον διευθυντή της υπηρεσίας, ούτε προς κανένα υπάλληλο. Αν και προκληθήκαμε απ’τον πρώτο, τόσο λεκτικά, όσο και με επιθετική κίνηση, επιλογή μας δεν ήταν η αντιπαράθεση με το προσωπικό, αλλά το πολιτικό περιεχόμενο της παρουσίας μας εκεί, για να υπερασπιστούμε τον ανοιχτό κοινωνικό χώρο της Ρόζα Νέρα και να εμποδίσουμε τη δημοπράτηση, πράγμα το οποίο και πετύχαμε. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσε ο εν λόγω διευθυντής να πάει αλλού τους εργολάβους, κάτι χαρτάκια που σχεδόν τους πέταγε, τα συνθηματικά και τα υπονοούμενα, θύμιζαν περισσότερο μαφιόζικες και υποκοσμιακές καταστάσεις!

Ο πρύτανης μιλάει για ΄΄φασισμό΄΄, έχοντας απέναντί του ένα χώρο που προασπίζει τις ελευθερίες, που οργανώνει και συμμετέχει σε αγώνες στο πλευρό κάθε καταπιεζόμενου, άνεργου, μετανάστη, απεργού. Φασισμός είναι το να επιδιώκει τη φίμωση και εξάλειψη αυτού του χώρου ακριβώς επειδή έχει αυτή τη δράση. Φασισμός είναι ότι με τη συγκάλυψη των κυβερνώντων, νεοναζί χτυπάνε εργάτες και μετανάστες, καίνε κοινωνικά στέκια, σπίτια και συναγωγές, χαράζουν αγκυλωτούς σταυρούς στην κοπέλα στη Χαλέπα, έχουν επιτεθεί δολοφονικά και στην ίδια την κατάληψη. Γι’αυτά, ο πρύτανης, ούτε θέση έχει πάρει, ούτε άχνα έχει βγάλει, ενώ βουίζει η κοινωνία, αλλά θυμάται τον ΄΄φασισμό΄΄ μόνο κάθε φορά που αναφέρεται σε όποιον διαφωνεί μαζί του. Φασισμός είναι να καμώνεται ότι εκφράζει τη θέληση της χανιώτικης κοινωνίας. Ποιος τον εξουσιοδότησε να μιλάει εκ μέρους της ; Η κατάληψη Ρόζα Νέρα είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, και οι άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύεται για άλλες συνθήκες ζωής και εργασίας δεν ενοχλήθηκαν ποτέ από την ύπαρξη και τη δράση της. Μέσα από την πολυτέλεια των γραφείων του, δεν έχει ιδέα τι πραγματικά γίνεται στην κοινωνία, γι’αυτό ας μη την επικαλείται. Ας περιοριστεί στο ρόλο του… εκπρόσωπου τύπου των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ , που η πλειοψηφία των φοιτητών τους γυρίζει πια την πλάτη, ξέροντας με τι κομματικές σκοπιμότητες υποθάλπουν το φοιτητικό κίνημα.

Όσο αφορά στη στέγαση σχολής καλών τεχνών στο κτίριο της μεραρχίας, κατ’αρχήν ας καταλήξει αν είναι για την καλών τεχνών ή για την αρχιτεκτονική, γιατί κάθε φορά λέει άλλα. Γιατί το πολυτεχνείο δεν αξιοποίησε το κτίριο από το 1984 και το άφηνε τόσα χρόνια να ρημάζει σε αχρηστία; Το πολυτεχνείο έχει στην διάθεσή του μια μεγάλη περιουσία ακινήτων στην πόλη, που μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως ακόμα, μια επίσκεψη στις απέραντες εκτάσεις του στο Ακρωτήρι αρκεί για να δει κανείς, ότι τα μισά κτίρια είναι άδεια, ή υπό κατασκευή, ή καινούρια, τα οποία επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει. Άρα είναι εντελώς προσχηματική δικαιολογία αυτά περί σχολών και αποτελούν την αναγκαία, εύπεπτη και ευπαρουσίαστη καραμέλα με μόνο σκοπό να εκδιωχθεί η κατάληψη.

Φυσικά ο κάθε πρύτανης δεν ενεργεί μόνος του. Εκφράζει τα συμφέροντα των πολιτικών του εντολέων. Οι κυβερνώντες εφαρμόζουν καινούριες ολοκληρωτικές πολιτικές κατάργησης του ασύλου και καταστολής των κοινωνικών χώρων, όπου οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, μοιράζονται, διεκδικούν. Πρυτανικές αρχές, δικαστική εξουσία, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, σύμμαχοι όλοι του Υπουργείου Καταστολής του Πολίτη, αναβαθμίζουν τα πλαίσια κοινωνικού ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Όμως οι αγώνες και το άσυλο δεν καταργούνται, γιατί είναι ιστορικά ριζωμένοι και φέρουν μέσα τους ζωογόνες επιθυμίες και δυνάμεις. Κι όποιος βιαστεί να πει ΄΄έχουμε δημοκρατία και δεν χρειάζονται πια αυτά΄΄, ας σκεφτεί τους μισθούς που μας κλέβουν, τα δώρα και τα επιδόματα, το παιδί του που δε βρίσκει δουλειά, τους αγρότες που τινάζονται στον αέρα, τα δάνεια που οι τράπεζες τον απειλούν, τη σύνταξη που δε θα πάρει ποτέ η γυναίκα εργαζόμενη στα 65 και βάλε, τη φτώχεια, τη σφαίρα που τρως στο κεφάλι από αστυνομικό είτε αν είσαι 15χρονος στα εξάρχεια είτε αν είσαι 25χρονος περαστικός στο βύρωνα, τα γκλομπ, τα δακρυγόνα και την τρομοκρατία αν παλεύεις για τα αυτονόητα, το πώς εξαπλώνεται το παρακράτος των φασιστοειδών,…. και αμέτρητα άλλα, για τα οποία η ΄΄δημοκρατία τους΄΄ δε μας ρωτάει ποτέ. Ένα σύστημα φτιαγμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, που ισοπεδώνει ανθρώπους και ζωές.

Γι’αυτό, όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε το άσυλο και τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, και να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που βιώνουμε.

Γι’αυτό, υποστηρίζουμε την κατάληψη Ρόζα Νέρα, ως ένα από τα λίγα εναπομείναντα κοινωνικά εδάφη, όπου η εξουσία δεν μπορεί ανενόχλητη να παίζει παιχνίδια εις βάρος μας.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην

Κατάληψη Ρόζα Νέρα

Μάρτιος 2010