ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΟΛΙ ΝΤΟΜΑΤΑ;

Στις 2 και 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα (Ζάππειο) το 4ο συνέδριο βιοτεχνολογίας. Οργανωτής θα είναι η Bionova Hellas και σε αυτό θα συμμετέχουν “εξέχουσες” προσωπικότητες του βιοεπιστημονικού τομέα από όλη την Ευρώπη. Η Bionova Hellas (μην ξεγελάει το όνομα, καμιά σχέση με βιολογικά), ιδρύθηκε το 2002 σαν εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκδόσεων και δραστηριοποιείται στον τομέα των βιοεπιστημών και κυρίως της βιοτεχνολογίας. Με απλά λόγια είναι το προπαγανδιστικό μέσο στον ελλαδικό χώρο μιας παγκόσμιας βιομηχανίας, η οποία έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του πλανήτη.
Η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Εταιρίες μεγαθήρια, (monsanto, bayer, bpchemicals, κ.λ.π.), πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, απαρτίζουν το παγκόσμιο βιοτεχνολογικό λόμπι. Το πόσο σημαντική είναι, φαίνεται και από το συνονθύλευμα εταιριών οι οποίες, ενώ δρουν άκρως ανταγωνιστικά σε διάφορους άλλους τομείς (όπλα, φάρμακα, κ.λ.π.), σ’ αυτή την περίπτωση ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας έναν οικονομικό κολοσσό που θα τους επιφέρει τεράστια κέρδη .
Αυτή η συμμαχία αποδεικνύει ότι το νέο οικονομικό θεμέλιο του καπιταλισμού, είναι η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, η οποία δε διστάζει να επέμβει στη φύση και στο γενετικό κώδικα κάθε οργανισμού.
Για να μπορέσει να εδραιωθεί οικονομικά αλλά και κοινωνικά, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί κάθε μέσο χειραγώγησης που υπάρχει, από περιοδικά, (υγείας-διατροφής), μέχρι δημοσιογράφους και πολιτικούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η βιοτεχνολογία είναι το μέλλον του πλανήτη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε αποσπάσματα από αναφορά κορυφαίας εταιρίας συμβούλων που δουλεύει για την EuropaBio (το ευρωπαϊκό λόμπι βιοτεχνολογίας όπου ανήκει και η Bionova Hellas).
“Πρέπει να αποφεύγονται ανοιχτοί διάλογοι στα Μ.Μ.Ε. σχετικοί με τους Γ.Τ.Ο. (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), γιατί είναι μάχες που εύκολα χάνονται (…..) Χρησιμοποιήστε πολιτικά πρόσωπα και έγκυρους δημοσιογράφους για να μεταφέρουν το μήνυμα και αποφεύγετε επίσης τις κατ’ ιδίαν εμφανίσεις. Αυτό κάνει πιο έγκυρο το μήνυμα και δε συνδέει την αξιοπιστία της πληροφορίας, με το χώρο των βιομηχανιών της βιοτεχνολογίας και την επιδίωξη κέρδους (….) Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να παρέχουν υλικό με θετικά, ανθρώπινα μηνύματα που να γεννούν ελπίδα, ικανοποίηση, φροντίδα.”
Οι κύριοι τομείς ενασχόλησης της βιοτεχνολογίας είναι η διατροφή και η υγεία, χωρίς να παραλείπονται και κάποια άλλα ζητήματα. Όσον αφορά τη διατροφή, πολύς λόγος γίνεται για τις μεταλλαγμένες τροφές, τις οποίες η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας προσπαθεί με κάθε μέσο να επιβάλλει , με κύριο επιχείρημα ότι μέσω της καλλιέργειας μεταλλαγμένων, τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται δεν θα είναι εύκολος στόχος για τις διάφορες ασθένειες που μπορεί να προκύψουν, καθώς οι σπόροι είναι κατασκευασμένοι εργαστηριακά και ελεγμένοι. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι σπόροι των μεταλλαγμένων φυτών είναι στείροι, όπως και των υβριδίων, με αποτέλεσμα ο αγρότης να πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζει καινούργιους από τις συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες εκτός από τους σπόρους παρασκευάζουν και τα απαιτούμενα φυτοφάρμακα ( ζιζανιοκτόνα , εντομοκτόνα, λιπάσματα). Βασικό πρόβλημα που προκαλεί μια καλλιέργεια μεταλλαγμένων, είναι η επιμόλυνση που προκύπτει στους κοντινούς αγρούς, με άγνωστα αποτελέσματα. Έτσι εγκαθιδρύεται το μονοπώλιο των Γ.Τ.Ο. απ’ τις συγκεκριμένες εταιρίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στον τομέα της βιοϊατρικής τα πράγματα είναι βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κλωνοποιήσεις, επεμβάσεις στον γενετικό κώδικα, ευγονική, διαμορφώνουν μιαν ολόκληρη ιδεολογία γύρω από το ζήτημα της υγείας. Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για τις κλωνοποιήσεις που, όπως λέγεται γίνονται για το “καλό” της ανθρωπότητας. Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι με την επέμβαση στο γενετικό κώδικα για παράδειγμα ενός ζώου, θα προκύπτουν υγιή και απόλυτα ελεγμένα ζώα, πανέτοιμα για το τραπέζι του καταναλωτή. Το κατά πόσο θα είναι υγιές ένα ζώο, που ο άνθρωπος έχει επέμβει στο DNA του, είναι αμφισβητήσιμο. Τρανό παράδειγμα τερατώδους αποτελέσματος κλωνοποίησης είναι τα “γουρουνάκια” που φωσφορίζουν τη νύχτα.

Το μεγαλύτερο όμως βάρος της βιοϊατρικής δίνεται στο θέμα της ευγονικής (από τις ελληνικές λέξεις, ευ = καλός, ορθός + γόνος), της προσπάθειας δηλαδή της επιστήμης να πετύχει τον “εξευγενισμό” του ανθρώπινου είδους με βάση τους νόμους της βιολογίας και της κληρονομικότητας, βασισμένη στη ρατσιστική ερμηνεία της θεωρίας του Δαρβίνου, (κοινωνικός δαρβινισμός), περί ανώτερων και κατώτερων ειδών.
Η ιδεολογία της ευγονικής άνθησε ιδιαίτερα στις αρχές του 1900 στις Η.Π.Α. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα λόγια του Ρούσβελτ, 26ου προέδρου των Η.Π.Α. “Κάποια μέρα θα συνειδητοποιήσουμε ότι το πρωταρχικό καθήκον, το αναπόφευκτο καθήκον του καλού πολίτη με το σωστό τύπο, είναι να αφήσει το αίμα του πίσω στον κόσμο και ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε τη διαιώνιση των πολιτών που έχουν λάθος τύπο(…).” Το 1929 και μετά το οικονομικό κραχ, η ευγονική ιδεολογία θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής, θα βρεθούν σε κατάσταση έσχατης φτώχειας. Το δεύτερο κύμα άνθησης της ευγονικής όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη, εμφανίζεται με την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία. Οι νόμοι που θα εφαρμόσει το ναζιστικό καθεστώς θα στοιχίσουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη στείρωση και το θάνατο χιλιάδων ακόμα, στα μαζικά πειράματα ευγονικής που πραγματοποιήθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Με το τέλος του πολέμου ο όρος “ευγονική” φυλάσσεται βαθιά στα ντουλάπια των επιστημόνων. Οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου της ευγονικής, ανάλογες περιπτώσεις υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα σε Σουηδία, Ιαπωνία, Αφρική, κ.λ.π.
Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η ευγονική επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς αποτελεί μια από τις βασικές ασχολίες της βιοτεχνολογίας. Το βασικότερο επιχείρημα για τη δημιουργία θετικού κλίματος είναι η εξάλειψη της ασθένειας, μέσω της κατά παραγγελία δημιουργίας στα εργαστήρια, απολύτως υγιών παιδιών.
Όμως η ιδεολογία της ευγονικής περνάει από τη φυλετική καθαρότητα στην τυποποίηση του ανθρώπινου είδους, με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.
Οι ανάγκες του συστήματος σε σχέση με τους νέους οικονομικούς ορίζοντες, το οδηγούν σε δρόμους που κατά πάσα πιθανότητα θα αποβούν μοιραίοι και μη αναστρέψιμοι για το σύνολο του πλανήτη.
Όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα, αποδεικνύουν ότι η βιοτεχνολογία είναι ένα από τα πιό επικίνδυνα όπλα στα χέρια της κυριαρχίας.
Από την αντιπληροφόρηση πάνω στο ζήτημα και το μποϊκοτάρισμα των Γ.Τ.Ο., μέχρι το σαμποτάζ με όλα τα μέσα της βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας, οι αντιστάσεις στις βλέψεις της κυριαρχίας πρέπει να είναι συνεχείς και ακατάπαυστες. Για να μη γίνει ο πλανήτης ένα απέραντο εργοστάσιο πειραμάτων με πρωταγωνιστές κάθε οργανισμό που ζει πάνω σ’ αυτόν.

ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ, ΠΡΟΒΑΤΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ, ΑΘΗΝΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 11:00

κατάληψη rosa nera (μαύρο ρόδο)